Β. Αποστόλου: Κανένα θέμα με την ασφάλεια των αλιευμάτων στην Αττική

Β. Αποστόλου: Κανένα θέμα με την ασφάλεια των αλιευμάτων στην Αττική

Δεν υπάρχει κανένα θέμα όσον αφορά την ασφάλεια και υγιεινή των αλιευμάτων στις ιχθυόσκαλες και ψαραγορές της Αττικής, καθώς είναι ψάρια που δεν προέρχονται από την περιοχή του Σαρωνικού που υπάρχει η ρύπανση, διαβεβαίωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχουν αλιεύματα από τη συγκεκριμένη περιοχή της ρύπανσης» είπε και διευκρίνισε: «Δεν πηγαίνει κανείς, οι επαγγελματίες παράκτιοι αλιείς δεν πάνε. Άρα, λοιπόν, ό,τι αλιεύματα έχουμε, είναι αλιεύματα από άλλες περιοχές. Κοντά στην περιοχή που έχουμε τη ρύπανση και κοντά σε επίπεδο τουλάχιστον πέντε μιλίων από τις ακτές δεν πλησιάζει κανείς, ενώ το επεισόδιο δεν είναι ούτε στα 5 μίλια, ούτε στα 4, ούτε στα 3 μίλια, είναι στην παράκτια ζώνη».

Ο κ. Αποστόλου γνωστοποίησε ότι την προσεχή Κυριακή θα πραγματοποιηθεί στην ιχθυόσκαλα συνάντηση με όλους τους αλιείς, καθώς ξεκινάει την 1η Οκτώβρη η περίοδος για τη μέση αλιεία, για τις μηχανότρατες και «όπως γίνεται, κάθε χρόνο, θέλουν τη συμπαράστασή μας και κυρίως να πεισθεί ο ελληνικός λαός, ο κάτοικος της Αττικής ότι τα ψάρια που κυκλοφορούν στις ιχθυόσκαλες, στις αγορές, είναι ψάρια κι αλιεύματα που δεν προέρχονται από τη συγκεκριμένη περιοχή του Σαρωνικού, άρα δεν υπάρχει κανένα θέμα, όσον αφορά την ασφάλεια και την υγιεινή των συγκεκριμένων αλιευμάτων».

«Από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Αλιείας οι αποζημιώσεις παράκτιων αλιέων του Σαρωνικού»

Σε ό,τι αφορά την απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν οι παράκτιοι αλιείς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Σαρωνικού που μολύνθηκε από την πετρελαιοκηλίδα ο υπουργός ανέφερε πως αναμένεται το πόρισμα του ΕΛΚΕΘΕ για τις επιπτώσεις της ρύπανσης. «Όταν πάρουμε τα στοιχεία από το ΕΛΚΕΘΕ θα συντάξουμε έναν φάκελο, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος αλιείας, όπου προβλέπεται η δράση 33, μία ενίσχυση στην απώλεια εισοδήματος εξαιτίας προσωρινής παύσης δραστηριότητας, η οποία ήλθε είτε από περιβαλλοντικά, είτε από καιρικά φαινόμενα. Αυτό θα το κάνουμε συμπεριλαμβάνοντας όλους. Θέλουμε όμως και την τεκμηρίωση του ΕΛΚΕΘΕ, όχι μόνο εμείς, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιατί θέλουμε στον φάκελλο που θα υποβάλουμε να έχουμε και σχετικά επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία. Σύντομα πιστεύουμε ότι θα γίνει αυτό», εξήγησε.

«Μέχρι και στα δικαστήρια με την Τσεχία για το ελληνικό γιαούρτι»

Ερωτηθείς σχετικά με τη διαδικασία αναγνώρισης του Ελληνικού γιαουρτιού ως προϊόντος ΠΟΠ ο κ. Αποστόλου σημείωσε πως προχωρά η προσπάθεια το γιαούρτι από την πρώτη ύλη και σε όλη τη διαδικασία να συνδεθεί με την Ελλάδα. Αναφερόμενος στην Τσεχία όπου γίνεται εμπορία προϊόντων με την ονομασία «ελληνικό γιαούρτι», ανέφερε ότι «επειδή είναι προϊόν που έχει ζήτηση, επιχειρούν μία παραχάραξη, μια παραπλάνηση, που χρησιμοποιώντας τον όρο "ελληνικό γιαούρτι" θέλουν δήθεν να παρουσιάσουν ένα προϊόν με τον τρόπο παρασκευής του».

«Είναι κατανοητό και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι εδώ έχουμε μία παραπλάνηση, διότι όταν ακούει ο Τσέχος ελληνικό γιαούρτι ή το βλέπει, σκέφτεται και συμπεριφέρεται ότι έχει ελληνικό γιαούρτι που προέρχεται από την Ελλάδα, παράγεται στην Ελλάδα και έχει πρώτη ύλη από την Ελλάδα. Έχουμε ήδη συγκρουστεί σε επίπεδο υπουργών Γεωργίας και θα αναδείξουμε το θέμα περισσότερο. Αν δε συμμορφωθεί η Τσεχία, αναγκαστικά θα δούμε πώς θα προσφύγουμε στα εθνικά δικαστήρια της Τσεχίας, για να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας να θεωρείται ελληνικό γιαούρτι αυτό που παρασκευάζεται στην Ελλάδα», επισήμανε ο υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ