Βαρύ πυροβολικό τα data γονιδιώματος

Βαρύ πυροβολικό τα data γονιδιώματος

Όσο προχωρούν τα επιδημιολογικά δεδομένα για την Covid-19 τόσο καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μία νόσο με ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα κλινικής εικόνας.

Από την αρχή η επιστημονική κοινότητα είχε την υποψία ότι γενετικοί παράγοντες επηρεάζουν τη βαρύτητα της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τώρα, όμως, αρχίζουμε να έχουμε μια πρώτη εικόνα πάνω στη γενετική ευαισθησία απέναντι στον SARS-CoV-2.

Το ιατρικό περιοδικό JAMA πρόσφατα φιλοξένησε τη μελέτη Ολλανδών ερευνητών, σύμφωνα με την οποία η βαρύτητα της νόσου σχετίζεται με μια γενετική παραλλαγή του γονιδίου που κωδικοποιεί μία από τις πρωτεΐνες «ανιχνευτές» του ανοσοποιητικού, τον υποδοχέα TLR7. Η συγκεκριμένη μάλιστα μελέτη απαντά στο ερώτημα γιατί είναι μεγαλύτερα τα ποσοστά των σοβαρά νοσούντων στον ανδρικό έναντι του γυναικείου πληθυσμού.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η ανοσολογική απόκριση για ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων είναι επαρκής για να εξουδετερώσει τον ιό προτού προλάβει να αναπτυχθεί μεγάλο ιικό φορτίο και προκαλέσει σοβαρή νόσο.

Για ένα ποσοστό όμως του πληθυσμού, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν εξουδετερώνει έγκαιρα τον ιό, με αποτέλεσμα αυτός να «αντιγραφεί» και να εξαπλωθεί.

Για ένα άλλο ποσοστό του πληθυσμού, το ανοσοποιητικό σύστημα υπεραντιδρά εμποδίζοντας την αντιγραφή του ιού μεν, δημιουργώντας σοβαρές επιπλοκές δε.

Ο υποδοχέας TLR7 είναι ένα τμήμα της πρώτης γραμμής άμυνας του ανοσοποιητικού μας συστήματος κατά των ιών και σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί καίριο παράγοντα αναγνώρισης του SARS-CoV-2 και της έναρξης της ανοσολογικής απόκρισης με την πρόκληση παραγωγής προ-φλεγμονωδών κυτταροκινών και ιντερφερόνης.

Τα άτομα που φέρουν όμως μια γενετική παραλλαγή του γονιδίου που κωδικοποιεί τον υποδοχέα TLR7 δεν καταφέρνουν έγκαιρα να εμποδίσουν την αντιγραφή του ιού και να τον εξουδετερώσουν με αποτέλεσμα να νοσήσουν σοβαρά.

Επειδή το γονίδιο αυτό βρίσκεται στο χρωμόσωμα Χ, οι άνδρες κληρονομούν ένα μόνο αντίγραφο. Αν τώρα τύχει το αντίγραφο αυτό να είναι και «ελαττωματικό», τότε είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στον SARS-CoV-2.

Αντίθετα οι γυναίκες έχουν δυο αντίγραφα, ένα σε κάθε Χ χρωμόσωμα, οπότε αν το ένα είναι παθολογικό, τότε το άλλο αναπληρώνει τη δράση του.

Έτσι εξηγείται ώς έναν βαθμό γιατί οι άνδρες με σοβαρή νόσο υπερβαίνουν σε ποσοστό επί τοις εκατό τις γυναίκες.

Στο σημείο αυτό πάντως να αναφέρουμε ότι οι συγκεκριμένες μεταλλάξεις είναι εξαιρετικά σπάνιες στον γενικό πληθυσμό και με βάση τα data από μεγάλες βάσεις δεδομένων σε πληθυσμιακή κλίμακα είναι απίθανο από μόνες τους να ευθύνονται για όλο το ποσοστό του πληθυσμού που εκδηλώνει σοβαρή Covid-19.

Επιπλέον, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι πιο κοινές παραλλαγές του TLR7 μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής Covid-19.

Έτσι, θα συνεχιστούν οι μελέτες συσχέτισης μεγάλης κλίμακας σε πλήρη γονιδιώματα που πραγματοποιούνται σε ασθενείς με λοίμωξη από τον SARS-CoV-2, με ένα μεγάλο μέρος αυτών των ανιχνεύσεων να εκπονούνται από τη γνωστή πλέον στους αναγνώστες της στήλης «Ματιά Διαχειριστή» και leader των data του γονιδιώματος, τη Illumina.

Η Illumina διερευνά μεταξύ άλλων τις κοινές και σπάνιες παραλλαγές στο TLR7, αλλά και παραλλαγές άλλων γονιδίων του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Αυτές οι μελέτες έχουν καίρια σημασία, καθώς δίνουν κατευθυντήριες γραμμές στην έρευνα της φαρμακοβιομηχανίας πάνω σε στοχευμένη αγωγή για τη νόσο Covid-19.

Εάν για παράδειγμα σε έναν ασθενή είναι ο ανεπαρκής έλεγχος της αντιγραφής του ιού που οδηγεί σε σοβαρή νόσο, τότε οι θεραπείες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι ιντερφερόνες, μπορεί να αποτελούν την απάντηση για την εξουδετέρωση του SARS-CoV-2.

Εάν όμως η σοβαρότητα της νόσου οφείλεται στην υπερβολική ανοσολογική απόκριση, τότε ίσως πρέπει να προκριθούν θεραπείες όπως η δεξαμεθαζόνη, που μετριάζουν την ανοσολογική απόκριση.

* Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

** Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο του Σαββατοκύριακου 1-2 Αυγούστου.