Βόρεια Κορέα: Δεν επέτρεψαν στους ξένους ανταποκριτές να παρακολουθήσουν το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος

Βόρεια Κορέα: Δεν επέτρεψαν στους ξένους ανταποκριτές να παρακολουθήσουν το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος

Οι βορειοκορεατικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στους εκπροσώπους ξένων ΜΜΕ στο πρώτο μετά από 36 χρόνια συνέδριο του Κόμματος Εργατών Κορέας που ξεκίνησε τις εργασίες του σήμερα στην Πιόνγκιανγκ. 

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ρωσικού πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας έχουν φτάσει περίπου 180 ξένοι δημοσιογράφοι με σκοπό να καλύψουν την διεξαγωγή του συνεδρίου. Ο Ρώσος δημοσιογράφος επικαλείται πηγή από το υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με την οποία οι δημοσιογράφοι προέρχονται από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Φινλανδία, την Κίνα, τη Ρωσία κ.α. Μεταξύ τους ωστόσο δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι από τη Νότια Κορέα.

Το πρωί οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ ανέμεναν να επισκεφθούν το κτίριο του συνεδρίου αλλά αντ΄ αυτού ξεναγήθηκαν στο θέατρο “Μέγαρο Πολιτισμού της 25ης Απριλίου” όπου έχουν διεξαχθεί παλαιότερα συνέδρια του κυβερνώντος κόμματος, καθώς και η ιστορική συνάντηση μεταξύ του πατέρα του σημερινού ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Ρο Μου-Χιουν το 2007.

Αμέσως μετά οι δημοσιογράφοι περιηγήθηκαν στην πλατεία μπροστά από το κτίριο και είχαν τη δυνατότητα να καταγράψουν τις ανταποκρίσεις τους και να μιλήσουν με περαστικούς. Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του RIA Novosti, οι κάτοικοι της Πιόνγκιανγκ μίλησαν για τη σημασία του συνεδρίου στην ανάπτυξη της χώρας τους και για τους κινδύνους που προκαλούν οι εναντίον της κυρώσεις από την πλευρά των ΗΠΑ.

Οι δημοσιογράφοι δεν ξεναγήθηκαν καθόλου στους χώρους του συνεδρίου. Αξίζει να σημειωθεί πως η τοποθεσία διεξαγωγής του έμεινε μυστική έως την τελευταία στιγμή.

Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι στο συνέδριο δεν έχουν προσκληθεί αντιπροσωπείες κομμουνιστικών κομμάτων άλλων χωρών. Με αυτό το δεδομένο δεν αναμένουν ριζοσπαστικές αλλαγές και θεωρούν πως η ομιλία του Κιμ Γιονγκ Ουν πιθανότατα θα στοχεύει στην ενίσχυση του υπάρχοντος συστήματος.

Το προηγούμενο συνέδριο του Κόμματος Εργατών διεξήχθη το 1980. Τότε ο πατέρας του σημερινού ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ιλ είχε ανακηρυχθεί επίσημος διάδοχος του ιδρυτή της χώρας Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια