«Αν τα Σκόπια και η Αθήνα δείξουν θάρρος, και οι φίλοι μας, Τσίπρας και Ζάεφ, βρουν λύση του ζητήματος για την ονομασία, θα δείτε ότι σε μερικούς μήνες τα πράγματα θα προχωρήσουν στη θετική κατεύθυνση για όλους μας. Εύχομαι επιτυχία. Η Βουλγαρία θα έχει εποικοδομητική στάση, η εξεύρεση λύσης είναι κάτι σημαντικό» τόνισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, μετά την ολοκλήρωση της τελετής ανταλλαγής των πρωτοκόλλων επικύρωσης, από τα κοινοβούλια των δύο χωρών, του Συμφώνου Φιλίας, Σχέσεων Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας μεταξύ της Βουλγαρίας και της πΓΔΜ, που πραγματοποιηθηκε χθες βράδυ στη Σόφια. Πράξη με την οποία ουσιαστικά τίθεται πλεόν σε ισχύ η συμφωνία.
Αναφερόμενος στο Σύμφωνο Φιλίας με την πΓΔΜ, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ εστίασε στον δρόμο που ανοίγεται για τις δύο χώρες στον τομέα των υποδομών, που θα χρηματοδοτηθούν από την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ η υπουργός Εξωτερικών κα Ζαχάριεβα- η οποία παρέστη μαζί με τον ομόλογό της, της πΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ- επισήμανε ότι μετά την υπογραφή του Συμφώνου, τον περασμένο Αύγουστο, το διμερές εμπόριο παρουσίασε αύξηση κατά 11% και η τουριστική ροή μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε κατά 10%.
Ο κ. Μπορίσοφ αργότερα, ερωτηθείς στο πλαίσιο τηλεοπτικής εκπομπής σχετικά με την ονομασία της πΓΔΜ, εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι σκόπιμο να δίνει κανείς συμβουλές επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Αν αρχίσεις να δίνεις συμβουλές εδώ στα Βαλκάνια και να λες τι είναι σωστό και τι δεν είναι, θα γίνει έκρηξη. Αν αρχίσουμε να δίνουμε συμβουλές στον ομόλογό μου Τσίπρα ή στον Μητσοτάκη, ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή στo VMRO-DPMNE και τον Ζάεφ, σχετικά με το πώς και τι να πράξουν, θα τους εξοργίσουμε. Επομένως, δεν μπορούμε παρά να τους πούμε τα εξής: Θυμάμαι ότι πριν την υπογραφή του Συμφώνου καλής γειτονίας και κατόπιν μιας αποτυχημένης συνάντησης που είχαμε στο Μπάνσκο, είπα στον Ζάεφ: "Ζόραν, ας είμαστε τολμηροί και ας το κάνουμε". Και τώρα, που το Σύμφωνο έγινε πια πραγματικότητα, καταγράφεται άνοδος στο διμερές εμπόριο και την τουριστική κίνηση».
«Αυτό που μπορώ να πω στους ομολόγους μου, Ζάεφ και Τσίπρα», κατέληξε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, «είναι ότι αν μπορέσουν να βρουν συμβιβασμό και να πετύχουν λύση, αυτό θα ήταν υπέροχο για τον κοινό μας δρόμο στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Δεν μπορώ να τους δίνω συμβουλές, μπορώ μόνο να τους παρακαλέσω να το κάνουν».
Ένταξη «άμεσα» στον χώρο Σένγκεν
Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρέχον εξάμηνο, σημείωσε επίσης σήμερα ότι επιθυμεί την άρση των ελέγχων στα εναέρια και θαλάσσια σύνορα της χώρας του, καθώς θεωρεί ότι η Βουλγαρία είναι σε θέση να ενταχθεί εν μέρει, αλλά "αμέσως" στον χώρο Σένγκεν.
Αναφορικά με το άνοιγμα των "εναέριων και θαλάσσιων συνόρων" ο Μπορίσοφ είπε ότι "ελπίζει" η ένταξη της Βουλγαρίας στον χώρο Σένγκεν να γίνει δεκτή "αμέσως" από τους Ευρωπαίους εταίρους.
Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός είπε ότι ο ίδιος δεν αντιτίθεται σε μια σταδιακή ένταξη στον ευρωπαϊκό χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας, κάτι που θα ανέβαλε για αργότερα το θέμα της άρσης των ελέγχων στα χερσαία σύνορα. Η Γερμανία κυρίως βλέπει θετικά αυτήν τη σταδιακή ένταξη.
Η Βουλγαρία και η Ρουμανία, που είναι μέλη της ΕΕ από το 2007, έχουν εκπληρώσει τα τεχνικά κριτήρια για την ένταξή τους στον χώρο Σένγκεν, αλλά ορισμένες χώρες, όπως η Ολλανδία, δεν επιθυμούν αυτήν την εξέλιξη καθώς θεωρούν ότι η Σόφια και το Βουκουρέστι θα πρέπει να επιτύχουν μεγαλύτερη πρόοδο στην καταπολέμηση της διαφθοράς ώστε να μπορούν να ελέγχουν τα σύνορά τους με πιο αξιόπιστο τρόπο.
"Οι Ολλανδοί φίλοι μας θα έπρεπε να εγκρίνουν (το άνοιγμα) των εναέριων και θαλάσσιων συνόρων της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Και να αφήσουν για το τέλος το θέμα των χερσαίων συνόρων", όταν η μεταναστευτική κρίση δεν θα είναι τόσο οξεία, είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Σόφια.
Ο Μπορίσοφ εκτιμά πάντως ότι η χώρα του έχει ήδη εκπληρώσει όλα τα κριτήρια για την πλήρη ένταξή της στον χώρο Σένγκεν. "Η Βουλγαρία ανέλαβε τη δέσμευση να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα και το κάνει στην εντέλεια" υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι έχει τοποθετηθεί ένας φράχτης από συρματόπλεγμα 270 χιλιομέτρων στα σύνορα με την Τουρκία.
Όσον αφορά τις κατηγορίες περί διαφθοράς, δήλωσε "ενοχλημένος γιατί δεν είναι δίκαιες", εκτιμώντας ότι "η διαφθορά υπάρχει παντού" και όχι μόνο στη Βουλγαρία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ