Bουλή: Κόντρα Δ. Μάρδα - Ευ. Βενιζέλου για το PSI

Bουλή: Κόντρα Δ. Μάρδα - Ευ. Βενιζέλου για το PSI

Κόντρα μεταξύ του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου και του υφυπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Μάρδα ξέσπασε στη Βουλή. Αφορμή στάθηκε η παρέμβαση του κ. Βενιζέλου για το γνωστό PSI, το οποίο υπερασπίστηκε εκ νέου.

Ο «πράσινος» βουλευτής υποστήριξε, επικαλούμενος γραπτές απαντήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε από το PSI κατά 96 δις ευρώ, δηλαδή κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ του 2012. «Τα έγγραφα του ΟΔΗΧΧ μας θυμίζουν  ότι το 2011 η μέση διάρκεια του χρέους ήταν 6,5 έτη, τώρα είναι 16,5.

Επίσης μας θυμίζουν ότι το 2011 πληρώσαμε 16,1 δις ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ φέτος μόνο 5,7 δις ευρώ», είπε χαρακτηριστικά ο Ε. Βενιζέλος. Μάλιστα, κατάθεσε στα πρακτικά της Βουλής την σχετική ετήσια έκθεση του ESM, σύμφωνα με την οποία ο επικεφαλής του εξηγεί ότι πέραν της ονομαστικής μείωσης του χρέους επήλθε περαιτέρω μείωση σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, «η οποία ισοδυναμεί με το 49 % του ΑΕΠ, δηλαδή άλλα 109 δις».

Απάντηση επιχείρησε να δώσει ο Δημήτρης Μάρδας, διαβάζοντας την σελίδα 107 της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας. «Το καθαρό τελικό αποτέλεσμα όλων των συναλλαγών του PSI ήταν μόνο 51,1 δις», είπε, με τον Ε. Βενιζέλου να του αντιτείνει: «Διαβάζετε λάθος έκθεση, με λάθος τρόπο»!

Σε δεύτερη παρέμβαση στη Βουλή μετά την απάντηση του κ. Μάρδα, προέβη ο κ. Βενιζέλος: «Με θλίβει  το γεγονός ότι όχι ένας υφυπουργός, αλλά ένας καθηγητής των οικονομικών επιστημών διαβάζει λάθος εκθέσεις με λάθος τρόπο.

Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος λέει ποια ήταν η συνολική επιβάρυνση του χρέους το 2012, επειδή έτρεχαν ελλείμματα και βεβαίως το όφελος από την παρέμβαση του 2012 δεν έμεινε καθαρό. Στο τέλος του 2012 έπρεπε να ενσωματώσουμε τα ελλείμματα που είχαν παραχθεί  λόγω της κρίσης και λόγω της ύφεσης.

Συγχέει το όφελος της παρέμβασης στο χρέος –και μάλιστα της ονομαστικής παρέμβασης – γιατί αυτό δεν θίγει σε τίποτα την καθαρή παρούσα αξία, με τη συνολική εικόνα της διαχείρισης του έτους. Συνολικά. Βεβαίως, συνεχίζαμε να παράγουμε χρέος γιατί δεν είχαμε φτάσει στο πρωτογενές πλεόνασμα. Και ενώ φτάσαμε στο πρωτογενές πλεόνασμα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μας γύρισε στην ύφεση και τα πρωτογενή ελλείμματα».

Α.Δ.