Με μεγάλη πλειοψηφία κυρώθηκε από τη Βουλή σήμερα η διακρατική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για την συνεργασία στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας, αναβαθμίζοντας και διευρύνοντας την στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών.
Με την υπογραφή της συμφωνίας, οι δύο χώρες καθιερώνουν μια επίσημη βάση συνεργασίας στον τομέα της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας που ενισχύει την διεξαγωγή συνεργατικών δράσεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και ενθαρρύνει περαιτέρω την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της συνεργασίας αυτής προς το οικονομικό και κοινωνικό τους όφελος.
«Η συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ στην επιστήμη και την τεχνολογία, αναβαθμίζει την στρατηγική σχέση μεταξύ των δυο χωρών», τόνισε ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας.
«Η Ελλάδα ναι μεν είχε από το 1980 διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ στην έρευνα και την τεχνολογία, ήταν όμως ανενεργή και έχριζε επικαιροποίησης. Στον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ, τον Σεπτέμβριο του 2019, έθεσα αυτό το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το χειμώνα του 2019 στην Ουάσινγκτον, με τον τότε επικεφαλής του Γραφείου Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου, Μάικλ Κράτσιος και στo Μέριλαντ με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (N.S.F) διαπιστώσαμε πως υπήρχε η θέληση και από τις δυο πλευρές να ολοκληρώσουμε την συμφωνία. Έτσι, λοιπόν, υπεγράφη η Συμφωνία τον Σεπτέμβριο του 2020 στην Θεσσαλονίκη, μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και του τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο», επισήμανε.
«Σήμερα η Βουλή κύρωσε την συμφωνία και συνεπώς έγινε το τελευταίο βήμα της διαδικασίας ανοίγοντας νέους δρόμους για την έρευνα και την καινοτομία», υπογράμμισε.
Διαβάστε ακόμα: