Η καθαρή μετανάστευση στη Βρετανία έφθασε το δεύτερο υψηλότερο επίπεδό της το 2015, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα και τα οποία τροφοδότησαν αμέσως την όλο και πιο έντονη δημόσια συζήτηση για το κατά πόσον η χώρα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην τελευταία έκθεσή του πριν από την ψηφοφορία της 23ης Ιουνίου, το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής (ONS) ανέφερε πως η καθαρή μετανάστευση, η διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των ανθρώπων που έρχονται και εκείνων που φεύγουν από τη Βρετανία, έφθασε τα 330.000 πρόσωπα το 2015, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο επίπεδο σε διάστημα 12 μηνών αφότου άρχισαν να τηρούνται αρχεία το 1975.
Από αυτούς, οι 184.000 προέρχονται από χώρες της ΕΕ, όπου ισχύει ελευθερία μετακίνησης.
Οι αριθμοί αυτοί σχολιάστηκαν αμέσως από εκείνους που πραγματοποιούν εκστρατεία ώστε η Βρετανία να ψηφίσει υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η χώρα θα μπορεί να ελέγξει καλύτερα τις μεταναστευτικές ροές από χώρες εκτός ΕΕ.
"Θα μπορούμε να αποφασίζουμε τη μεταναστευτική πολιτική μας με βάση τις ανάγκες της βρετανικής οικονομίας (σε περίπτωση ενός Brexit)", δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ο Μπόρις Τζόνσον, ηγέτης του στρατοπέδου της "εξόδου".
Οι υποστηρικτές της "παραμονής" απάντησαν πως τα μεταναστευτικά ζητήματα δεν θα επιλυθούν αν η Βρετανία φύγει από μία Ένωση η οποία θεωρούν ότι αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα για την οικονομία της Βρετανίας.
Το 2010, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύθηκε να μειώσει τον ετήσιο αριθμό της καθαρής μετανάστευσης σε κάτω από 100.000 αλλά δεν κατέφερε να τηρήσει την υπόσχεσή του, εν μέρει λόγω της καθαρής μετανάστευσης από την ΕΕ, που αντιστοιχεί στο μισό της αύξησης από χρόνο σε χρόνο.
Η μετανάστευση και η οικονομία είναι σταθερά τα δύο πιο σημαντικά θέματα στο δημοψήφισμα για την ΕΕ, όμως ο υπουργός Μετανάστευσης Τζέιμς Μπροκενσάιρ δήλωσε πως μια έξοδος από την ΕΕ δεν θα ήταν η λύση.
"Πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις ώστε να μειωθεί η καθαρή μετανάστευση από χώρες εκτός Ευρώπης, η οποία αποτελεί ακόμη την πλειοψηφία (των νέων αφίξεων)", είπε.
Τον Φεβρουάριο, ο Κάμερον διαπραγματεύθηκε μια συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους για την περικοπή μερικών κοινωνικών επιδομάτων σε νέους μετανάστες από την ΕΕ, η οποία, όπως υποστηρίζει, απαντά στις ανησυχίες της κοινής γνώμης για το επίπεδο της μετανάστευσης.
Ωστόσο οι επικριτές του λένε ότι δεν θα καταφέρει να μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων που έρχονται στη Βρετανία, λόγω των υψηλότερων μισθών σε σχέση με τις πατρίδες τους, της ύπαρξης μεγάλων κοινοτήτων μεταναστών, της αγγλικής γλώσσας και άλλων παραγόντων.
Ωστόσο, τέσσερις εβδομάδες προτού οι Βρετανοί πάνε στις κάλπες, ο αριθμός των μεταναστών που φθάνουν στο Καλέ, στη βόρεια ακτή της Γαλλίας, έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, με πολλούς από αυτούς να έχουν τελικό προορισμό τη Βρετανία.
Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που ζουν στο Καλέ σε αντίσκηνα, καλύβες και σε έναν νέο καταυλισμό από μετασκευασμένα κοντέινερ που δημιούργησαν οι αρχές έχει φθάσει τους 3.900, σε σχέση με 3.500 στις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με τις διοικητικές αρχές του Πα ντε Καλέ.
Η βρετανική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει πως οι πρόσφυγες θα συρρεύσουν στη Βρετανία από τη Γαλλία, αν οι ψηφοφόροι επιλέξουν το Brexit, και η Γαλλία έχει πει ότι θα σταματήσει τους συνοριακούς ελέγχους και θα αφήσει χιλιάδες να περάσουν τη Μάγχη σε περίπτωση νίκης του στρατοπέδου της "εξόδου".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ