Βρετανία: Γνωστός στις αρχές ο δράστης του Manchester

Βρετανία: Γνωστός στις αρχές ο δράστης του Manchester

Ο καμικάζι ο οποίος σκότωσε 22 ανθρώπους και τραυμάτισε 59 όταν ανατινάχθηκε έπειτα από συναυλία στο Μάντσεστερ ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας και πιθανόν να μην έδρασε μόνος του, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ, η οποία μάλιστα χαρακτήρισε "ενοχλητικό" το γεγονός ότι οι πληροφορίες σχετικά με την έρευνα για την επίθεση διέρρευσαν από αμερικανικές πηγές ασφαλείας προτού η βρετανική αστυνομία να είναι σε θέση να κάνει δημόσια ανακοίνωση.

Τα ονόματα των νεκρών έρχονται στο φως της δημοσιότητας καθώς περνούν οι ώρες. Ανάμεσά τους μια οκτάχρονη κυπριακής καταγωγής, δύο έφηβες και ένας 28χρονος καθώς και ένας ζευγάρι Πολωνών που είχαν πάει στη συναυλία για να παραλάβουν τις κόρες τους, οι οποίες διασώθηκαν.

Οι αρχές έχουν ταυτοποιήσει τον δράστη, ο οποίος ήταν ο 22χρονος Σαλμάν Αμπέντι, γεννημένος στο Μάντσεστερ από Λίβυους γονείς.

"Ενδέχεται, είναι πιθανόν, να μην το διέπραξε μόνος του επομένως οι υπηρεσίες Πληροφοριών και η αστυνομία παρακολουθούν την υπόθεση ώστε να διασφαλίσουν ότι θα συγκεντρώσουν όλες τις πληροφορίες...που χρειάζονται για να μας έχουν ασφαλείς", είπε η Ραντ στο ραδιόφωνο του BBC και πρόσθεσε ότι θεωρεί πως ο δράστης είχε πρόσφατα επιστρέψει στη Βρετανία από την Λιβύη.

Οι βρετανικές αρχές ενημέρωσαν τις γαλλικές ότι ο Αμπέντι είχε πιθανόν ταξιδέψει στη Συρία, όπως δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ.

"Σήμερα γνωρίζουμε μόνο ό,τι μας έχουν πει οι βρετανοί ερευνητές--για κάποιον βρετανό υπήκοο, λιβυκής καταγωγής, ο οποίος ξαφνικά έπειτα από ένα ταξίδι στη Λιβύη και ενδεχομένως μετά στη Συρία, ριζοσπαστικοποιήθηκε και αποφάσισε να πραγματοποιήσει την επίθεση", είπε ο Κολόμπ στο BFMTV.

Ερωτηθείς πως γνώριζε ότι ο Αμπέντι είχε επισκεφθεί τη Συρία, ο Κολόμπ απάντησε ότι αυτές είναι πληροφορίες που διέθεταν οι γαλλικές και βρετανικές υπηρεσίες Πληροφοριών. Αναφορικά με το αν είχε την υποστήριξη ενός δικτύου, ο γάλλος υπουργός απάντησε: "Αυτό δεν το γνωρίζουμε, αλλά ενδεχομένως. Σε κάθε περίπτωση, είχε διασυνδέσεις με το Daesh (Ισλαμικό Κράτος) και (αυτό) έχει διακριβωθεί".

Από την πλευρά της, ερωτηθείσα αν ο δράστης ήταν γνωστός στις υπηρεσίες Πληροφοριών, η Ραντ απάντησε: "οι υπηρεσίες Πληροφοριών γνωρίζουν για πολλούς ανθρώπους, αυτό δεν σημαίνει ότι περιμένουμε να συλλαμβάνουν όποιον γνωρίζουν αλλά είναι κάποιος για τον οποίον γνώριζαν από πριν και είμαι βέβαιη ότι όταν ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε περισσότερα".

Ερωτηθείσα σχετικά με το γεγονός ότι πολλές πληροφορίες για τον δράστη, περιλαμβανομένης της ταυτότητάς του, προήλθαν από αμερικανική πηγή και για το αν οι διαρροές αυτές έθεσαν σε κίνδυνο την έρευνα, η υπουργός απάντησε: "Η αλήθεια είναι πως ναι. Εννοώ ότι η βρετανική αστυνομία υπήρξε πολύ ξεκάθαρη ότι θέλει να ελέγξει την ροή των πληροφοριών ώστε να προστατεύσει την επιχειρησιακή ακεραιότητα, το στοιχείο της έκπληξης, επομένως είναι ενοχλητικό αν (οι πληροφορίες) δίνονται στην δημοσιότητα από άλλες πηγές και υπήρξα πολύ σαφής προς τους φίλους μας ότι αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί".

 

Στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σήμερα σε κομβικά σημεία της Βρετανίας για την αποφυγή νέων επιθέσεων έπειτα από την αύξηση του επιπέδου ασφαλείας στο ύψιστο εξαιτίας της επίθεσης αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ -- την χειρότερη στη χώρα εδώ και μια δεκαετία και πλέον-- και σύμφωνα με την Ραντ ο αριθμός των στρατιωτών θα φθάσει τους 3.800.

Ποιος ήταν ο Σαλμάν Αμπέντι, ο οποίος φέρεται ως δράστης της επίθεσης

O άνδρας που σκότωσε 22 ανθρώπους και τραυμάτισε περίπου 60 ταυτοποιήθηκε ως ο Σαλμάν Ραμαντάν Αμπέντι, κάτοικος του Μάντσεστερ, λιβυκής καταγωγής.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε την ταυτότητα του 22χρονου αφού αξιωματούχοι στις ΗΠΑ άφησαν να διαρρεύσει στους δημοσιογράφους η πληροφορία αντίθετα με την επιθυμία της βρετανικής αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ήταν γεννημένος στο Μάντσεστερ την Πρωτοχρονιά του 1994 από Λίβυους γονείς, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει τη χώρα για να γλιτώσουν από το αυταρχικό καθεστώς του Καντάφι.

Αφού πέρασε μερικά χρόνια στο Λονδίνο, η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Μάντσεστερ όπου ο πατέρας καλούσε τους πιστούς μουσουλμάνους για την προσευχή σε τέμενος του Ντίντσμπερι.

Ο Αμπέντι πήγε σχολείο στο Μάντσεστερ και στη συνέχεια στο πανεπιστήμιο Salford για να σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων, το οποίο αργότερα παράτησε και ξεκίνησε να δουλεύει σε φούρνο.

Οι φίλοι του τον θυμούνται ως καλό ποδοσφαιριστή και ένθερμο οπαδό της Manchester United, ο οποίος έκανε χρήση κάνναβης.

Είχε μια αδελφή και δύο αδελφούς. Οι γονείς του θεωρείται ότι έχουν επιστρέψει στη Λιβύη και για ένα μικρό διάστημα είχε πάει και ο ίδιος εκεί, ενώ προτού επιστρέψει στη Βρετανία ενδεχομένως να είχε περάσει και από τη Συρία.

Ο Αμπέντι ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας αλλά δεν αποτελούσε στόχο έρευνας σε εξέλιξη, ούτε εθεωρείτο ότι συνιστούσε σοβαρό κίνδυνο. Χαρακτηριζόταν μάλλον ως ένας περιθωριακός τύπος όπως και ο δράστης της επίθεσης στο Γουεστμίνστερ, ο Χαλίντ Μασούντ.

Η αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφαλείας προσπαθούν να διακριβώσουν αν έδρασε μόνος του ή ανήκε σε ένα ευρύτερο δίκτυο. Πάντως το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη.

Ακόμη και πριν ταυτοποιηθεί ο Αμπέντι, πολλά μέλη της λιβυκής κοινότητας του νότιου Μάντσεστερ αναρωτιούνταν αν ο καμικάζι ανήκε στις τάξεις τους: ίσως να ήταν ένας από τους νέους που είχαν πολεμήσει στη Λιβύη στη διάρκεια της εξέγερσης του 2011, πολλοί εκ των οποίων επέστρεψαν στον τόπο τους οργισμένοι και ψυχικά τραυματισμένοι.

Κανένας τους όμως δεν υποψιαζόταν ότι ο Αμπέντι, ο οποίος περιγράφεται ως λίγο απόμακρος, πιστός και με σεβασμό προς τους μεγαλύτερους, θα γινόταν δολοφόνος παιδιών.

"Ο Σαλμάν; Εκπλήσσομαι", είπε ένα μέλος της λιβυκής κοινότητας του Μάντσεστερ στην Guardian. "Ήταν τόσο ήσυχο παιδί, πάντα μου έδειχνε σεβασμό. Ο αδελφός του, ο Ισμαήλ, είναι πολύ ανοιχτός χαρακτήρας αλλά ο Σαλμάν ήταν πολύ ήσυχος...Ο (πατέρας του) Αμπού Ισμαήλ θα στενοχωρηθεί υπερβολικά. Ήταν πάντα τόσο αντίθετος με την τζιχαντιστική ιδεολογία και αυτός ο Isis δεν είναι καν τζιχάντ, είναι εγκληματίες. Η οικογένεια θα είναι συντετριμμένη".

Ωστόσο, κάποιοι έχουν διαφορετική άποψη για τον Αμπέντι. Ο Μοχάμεντ Σαΐντ, υψηλόβαθμο πρόσωπο στο Τέμενος Ντίντσμπερι και Ισλαμικό Κέντρο, είπε ότι ο Σαλμάν τον είχε κοιτάξει "με μίσος" έπειτα από μια ομιλία του στην οποία καταφερόταν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και της οργάνωσης Ανσάρ αλ-Σαρία της Λιβύης.

Ο Σαϊντ λέει ότι είχε κάνει ένα παθιασμένο κήρυγμα κατά της τρομοκρατίας και της ιερότητας της ζωής το 2015 και ότι 2.000 μέλη του τεμένους ήταν με το πλευρό του και λίγοι ήταν εναντίον του, ενώ κάποιοι είχαν συγκεντρώσει και υπογραφές επικρίνοντάς τον.

Κάποιοι γείτονες περιγράφουν ότι ο Σαλμάν, ο οποίος φορούσε ισλαμική ενδυμασία, δεν ήταν πάντα ήσυχος και με σεβασμό προς τους μεγαλύτερους. Ενας από αυτούς θυμάται ότι όταν κάποια φορά του έκανε παρατήρηση γιατί στάθμευσε το αυτοκίνητό του με τρόπο ώστε οι άλλοι να μην μπορούν να βγουν από το πάρκινγκ τους, εκείνος του έκανε μια άσεμνη χειρονομία.

Υπάρχουν και κάποιες μαρτυρίες ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο Σαλμάν έψελνε ισλαμικούς στίχους δυνατά καθώς περπατούσε, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό είχε ριζοσπαστικοποιηθεί πρόσφατα χωρίς να είναι σαφές πότε ακριβώς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ