Η συντηρητική κυβέρνηση της Βρετανίας δημοσιοποίησε σήμερα το σχέδιο νόμου που θα θέσει τέρμα στην υπεροχή του ευρωπαϊκού έναντι του βρετανικού δικαίου, η εξέταση του οποίου από το κοινοβούλιο, όπου έχει χάσει την απόλυτη πλειοψηφία, προοιωνίζεται πολλές λευκές νύχτες.
Με τίτλο «Σχέδιο Νόμου για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση», αυτό το κείμενο των 60 σελίδων αποσκοπεί να καταργήσει, την ημέρα του Brexit, την «Πράξη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων» του 1972 που είχε ενσωματώσει τις ευρωπαϊκές συνθήκες στο βρετανικό εθνικό δίκαιο.
Θα επιτρέψει επίσης τη μεταφορά, ως έχουν ή τροποποιημένων, μεγάλου μέρους των ευρωπαϊκών νόμων στο βρετανικό δίκαιο, ένα τιτάνιο έργο δεδομένων των χιλιάδων διαφορετικών υπαρχόντων ρυθμίσεων.
Συγκεκριμένα, θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά όταν θα έχει διακόψει τους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρητικά στα τέλη Μαρτίου 2019, στο τέλος μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες.
Αυτό «θα μας επιτρέψει να εγκαταλείψουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση με το μάξιμουμ των βεβαιοτήτων, της συνέχειας και του ελέγχου», υπογράμμισε ο αρμόδιος για το Brexit υπουργός, David Davis.
Το σχέδιο νόμου αποτελεί «ένα από τα πιο σημαντικά νομοθετικά κείμενα» στην ιστορία του βρετανικού κοινοβουλίου και «ένα κύριο στάδιο στη διαδικασία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση», επέμεινε.
Όμως το κείμενο, που αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία το φθινόπωρο, είναι πιθανό να αποτελέσει αντικείμενο έντονων συζητήσεων, που θα αποκρυσταλλώσουν τις διαφορές στον προσανατολισμό που πρέπει να δοθεί στο Brexit.
Η αντιπολίτευση των Εργατικών έχει πει ότι δεν πρόκειται να το ψηφίσει στην παρούσα μορφή και ζήτησε από την κυβέρνηση εγγυήσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς και την ενσωμάτωση του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, που απουσιάζει από το σχέδιο νόμου.
«Είχαμε μεγάλα προβλήματα με την προσέγγιση της κυβέρνησης (για το Brexit) και αν η κυβέρνηση δεν απαντήσει σε αυτά, δεν θα υποστηρίξουμε το σχέδιο νόμου», δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ο υπεύθυνος των Εργατικών για το Brexit Κέιρ Στάρμερ.
Οι Εργατικοί προειδοποίησαν επίσης για τo ενδεχόμενο υπερβολικής χρήσης των «Εξουσιών του Ερρίκου του 8ου», μιας διάταξης που επιτρέπει στην κυβέρνηση να τροποποιήσει ένα νόμο χωρίς να έχει τον πλήρη έλεγχο του κοινοβουλίου.
Ο ίδιος τόνος και στους κεντρώους ευρωπαϊστές του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. «Δεν χρειάζεται να έχουμε αυταπάτες. Θα είναι η κόλαση», δήλωσε ο Τιμ Φάρον, υπεύθυνος του κόμματος για το Βrexit.
Προβλέποντας τις δυσκολίες αυτές, ο David Davis κάλεσε τους βουλευτές να εργαστούν «από κοινού, προς το εθνικό συμφέρον» προκειμένου να «έχουμε ένα νομοθετικό κόρπους που λειτουργεί την ημέρα κατά την οποία θα εγκαταλείψουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Το Λονδίνο παρουσιάζει τις θέσεις του για την πυρηνική ενέργεια και τη δικαιοσύνη στο πλαίσιο του Brexit
Η Βρετανία παρουσίασε σήμερα τη διαπραγματευτική της θέση στο πλαίσιο του Brexit αναφορικά μεταξύ άλλων με τα θέματα της πυρηνικής ενέργειας και της δικαιοσύνης, πριν ξεκινήσει ο πρώτος πλήρης κύκλος των συνομιλιών με την ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, υπογραμμίζοντας ότι θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας (Euratom) και τη δικαιοδοσία των ευρωπαϊκών δικαστηρίων.
Σε τρία έγγραφα όπου παρουσιάζονται οι θέσεις της, η Βρετανία δήλωσε ότι θέλει η αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή και προβλέπει μια μεταβατική περίοδο προκειμένου να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση των λειτουργιών της ΕΕ στη Βρετανία.
«Το εύρος και η διάρκεια μιας τέτοιας μεταβατικής περιόδου ίσως διαφέρει για τα διάφορα στοιχεία ή οργανισμούς», ανέφερε η βρετανική κυβέρνηση σε έγγραφο για τα «Προνόμια και ασυλίες».
Σε ξεχωριστό έγγραφο, η κυβέρνηση ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συμβούλευσε τη Βρετανία να αποχωρήσει από την Euratom διότι οι συνθήκες που διέπουν τον οργανισμό αυτό και την ΕΕ είναι «νομικά συνδεδεμένες με ένα μοναδικό τρόπο».
«Είναι σαφές πως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κοινότητα Euratom έχουν ισχυρά αμοιβαία συμφέροντα στο να διασφαλίσουν τη στενή συνεργασία στο μέλλον, να αξιοποιήσουν την κοινή τεχνογνωσία και να μεγιστοποιήσουν τα κοινά συμφέροντα», ανέφερε η κυβέρνηση στο έγγραφο με τίτλο «Πυρηνικά υλικά και θέματα ασφάλειας».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ