Απάντηση στο ερώτημα γιατί ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει ακόμα συγχαρεί τον Τζο Μπάιντεν για την νίκη του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ επιχειρεί να δώσει το αμερικανικό δίκτυο CNN, σημειώνοντας πως ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι ο μοναδικός ηγέτης που δεν έχει επικοινωνήσει μέχρι στιγμής με τον νικητή των αμερικανικών εκλογών, καθώς παρόμοια στάση κρατούν και οι ηγέτες της Κίνας, της Βραζιλίας και της Ρωσίας.
Πιο αναλυτικά, στο δημοσίευμα του CNN, ο αρθρογράφος εξηγεί τους λόγους που οι Ζαΐχ Μπολσονάρου, Σι Τζινπίνγκ, Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχουν ακόμα συγχαρεί τον Τζο Μπάιντεν για την επικράτησή τους έναντι του Ντόναλντ Τραμπ στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, ενώ όσον αφορά συγκεκριμένα στον Τούρκο πρόεδρο το CNN υπογραμμίζει πως με τον Τραμπ στην εξουσία, ο Ερντογάν ήταν σε μεγάλο βαθμό «ελεύθερος» να κάνει ό,τι θέλει.
«Αυτή θα είναι μια πολύ διαφορετική ιστορία με τον Μπάιντεν, τον οποίο ο Ερντογάν δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει ως εκλεγμένο πρόεδρο» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, το αμερικανικό δίκτυο υπενθυμίζει πως πέρυσι κατά την παρουσία του στην εκπομπή The Weekly των New York Times, ο Μπάιντεν είχε δηλώσει πως «ανησυχεί» για την Τουρκία και πως θα υιοθετούσε «μια πολύ διαφορετική προσέγγιση» στις σχέσεις με τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της ηγεσίας της τουρκικής αντιπολίτευσης και των Κούρδων .
«Η αποχώρηση του Τραμπ από την περιοχή - συμπεριλαμβανομένης μιας ξαφνικής αποχώρησης από τη Συρία που άφησε τους Κούρδους της Συρίας, συμμάχους των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους, εκτεθειμένους στην τουρκική προέλαση - ενθάρρυνε τον Ερντογάν. Ο Τούρκος ηγέτης διακινδύνευσε έκτοτε την οργή του ΝΑΤΟ αγοράζοντας ρωσικά όπλα και υποστήριξε επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή» σχολιάζει το CNN.
Τέλος, σημειώνεται πως ο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι ο Ερντογάν πρέπει «να πληρώσει ένα τίμημα» για αυτές τις ενέργειες, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να του πωλούν όπλα, κάτι που προκάλεσε την οργή της Άγκυρας και τις υβριστικές/ απαξιωτικές αναφορές εναντίον του από κυβερνητικά στελέχη και το «δεξί χέρι» της προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.