Διαδηλώσεις εκατομμυρίων γυναικών σε όλο τον κόσμο κατά Τράμπ

Διαδηλώσεις εκατομμυρίων γυναικών σε όλο τον κόσμο κατά Τράμπ

Εκατομμύρια γυναίκες σε δεκάδες χώρες όλου του κόσμου από Αμερική, Ευρώπη και Ασία διαδήλωσαν σήμερα κατά του νέου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ μια μέρα μετά την ορκωμοσία του, απαιτώντας σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.        

Στην Ουάσιγκτον χιλιάδες γυναίκες φορώντας ροζ σκουφάκια, συρρέουν από το πρωί στο κέντρο της Ουάσινγκτον για να διαδηλώσουν κατά του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Σε αυτήν την "Πορεία των Γυναικών" στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα αναμένεται να συμμετάσχουν τουλάχιστον 200.000 Αμερικανοί απ'' όλη τη χώρα και μαρτυρά από μόνη της τον διχασμό της αμερικανικής κοινωνίας.

Οι οργανωτές υπολογίζουν επίσης ότι θα γίνουν άλλες 300 πορείες σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, όπως στη Νέα Υόρκη, τη Βοστόνη, το Λος Άντζελες και το Σιάτλ αλλά και πέρα από τα αμερικανικά σύνορα. Την αρχή έκαναν λίγες ώρες νωρίτερα χιλιάδες γυναίκες στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία που διαδήλωσαν ειρηνικά διεκδικώντας τα δικαιώματά τους.

"Θέλω να προστατεύσω τα δικαιώματά μας και να επιστήσω την προσοχή στο γεγονός ότι όταν οι άνθρωποι διαδηλώνουν μαζί, είναι ισχυροί", είπε η Τρίσα Νόρμαν, 72 ετών, που έφτασε στην Ουάσινγκτον από τη Βόρεια Καρολίνα.

Νωρίς το πρωί, οι συρμοί του μετρό της πρωτεύουσας ήταν γεμάτοι με γυναίκες που φορούσαν το σύμβολο της κινητοποίησής, το λεγόμενο "pussyhat", ένα ροζ σκουφάκι με αυτιά γάτας. Στα αγγλικά η λέξη pussy σημαίνει τη γάτα αλλά και το αιδοίο. Αυτή τη λέξη είχε χρησιμοποιήσει ο Ντόναλντ Τραμπ σε ένα παλαιότερο βίντεο, κομπάζοντας για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις γυναίκες.

Νωρίτερα, ο ίδος ο Τραμπ με μήνυμά του στο Twitter έκανε λόγο για "μια φανταστική ημέρα στην Ουάσινγκτον" και ευχαρίστησε το κανάλι Fox News για τα κολακευτικά σχόλιά του για τη χθεσινή ομιλία του.

Τα τελευταία 40 χρόνια, για κανέναν πρόεδρο των ΗΠΑ δεν είχαν εκφραστεί τόσες ανησυχίες αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. "Η οικογένεια του συζύγου μου είναι μετανάστες, είναι μουσουλμάνοι. Και κανείς τους δεν είναι τρομοκράτης", σχολίασε μια διαδηλώτρια, η Μπάρμπαρα Χίλτον, 62 ετών.

Η διαδήλωση των γυναικών θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί, τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδας) από το Εθνικό Πάρκο, την τεράστια πλατεία στο κέντρο της πόλης. Η "Πορεία των Γυναικών" ήταν ιδέα μιας γιαγιάς από τη Χαβάη, της Τερίσα Σουκ, που με μια απλή ανάρτησή της στο Facebook κινητοποίησε δεκάδες χιλιάδες γυναίκες σε όλον τον κόσμο. Την πρωτουβολία αυτή στηρίζουν μεταξύ άλλων η Κέιτι Πέρι και η Σερ ενώ στη συγκέντρωση αναμένεται να απευθύνουν χαιρετισμό ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ, η ηθοποιός Σκάρλετ Γιόχανσον και η πολιτική ακτιβίστρια Άντζελα Ντέιβις.

Διαδηλώσεις με χιλιάδες γυναίκες στην Ευρώπη

Χιλιάδες γυναίκες βγήκαν σήμερα στους δρόμους των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων αλλά και σε πολλές ασιατικές πρωτεύουσες, για να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως "Ειδική σχέση, απλώς πείτε όχι" ή "Παλιογυναίκες, ενωθείτε" (σ.σ. από τον χαρακτηρισμό "nasty woman" που είχε χρησιμοποιήσει ο Τραμπ για τη Χίλαρι Κλίντον), οι διαδηλώτριες στο Λονδίνο συγκεντρώθηκαν εξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Γκρόσβενορ Σκουέαρ και έκαναν πορεία μέχρι την Τραφάλγκαρ.

Σε όλον τον κόσμο προγραμματίζεται να γίνουν 670 πόρειες, σύμφωνα με τον ιστότοπο των οργανωτών. Η κεντρική και μεγαλύτερη θα γίνει στην Ουάσινγκτον. Πολλές διασημότητες, όπως η ακτιβίστρια Μπιάνκα Τζάγκερ, η τραγουδίστρια Σαρλότ Τσερτς και ο ηθοποιός Ίαν Μακέλεν έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην κινητοποίηση.

Πολλές γυναίκες φορούσαν ροζ σκουφάκια με αυτιά και κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα "Αυτό το γατάκι δαγκώνει".

Στην Ευρώπη, διαδηλώσεις έγιναν επίσης στο Βερολίνο, το Παρίσι, τη Ρώμη, τη Βιέννη, τη Γενεύη και το Άμστερνταμ. Περίπου 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Βιέννη, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας και των οργανωτών. Ωστόσο οι άσχημες καιρικές συνθήκες (η θερμοκρασία είχε πέσει κάτω από το 0), είχαν ως αποτέλεσμα πολύ σύντομα να απομείνουν μόνο καμιά διακοσαριά διαδηλωτές. Μια από τις γυναίκες φόρεσε ένα πλεκτό ροζ σκουφάκι στο άγαλμα του συνθέτη Γιόχαν Στράους.

Στη Γενεύη συγκεντρώθηκαν περίπου 1.000 διαδηλωτές, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Στην Αφρική, εκατοντάδες ήταν οι διαδηλώτριες που συγκεντρώθηκαν στο Καρούρα Φόρεστ του Ναϊρόμπι. Η Έμιλι Μακάρντεϊ, μια 28χρονη σκηνοθέτιδα ντοκιμαντέρ, με το τατουάζ της Πολιτείας του Τέξας στο μπράτσο, είπε ότι πιστεύει πως ο νέος πρόεδρος δεν σέβεται τα δικαιώματα των γυναικών και των ομοφυλοφίλων. "Μέσα σε 30 λεπτά από την ορκωμοσία αφαίρεσαν τα δικαιώματα των ΛΟΑΔ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Διεμφυλικοί) από τον ιστότοπο του Λευκού Οίκου", σχολίασε.

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και στο Τόκιο της Ιαπωνίας, με τη συμμετοχή πολλών Αμερικανών.

Διαδήλωση και στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Αμερικάνικο Προξενείο, που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν μέλη της Κίνησης Ενωμένων Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, διαμαρτυρόμενοι κατά του νεοκλεγέντα 45ου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλτν Τράμπ.

Σε πανό που ανήρτησαν, αναγραφόταν “Όχι στον πλανητάρχη του πολέμου, του ρατσισμού, του σεξισμού και του κέρδους”.