Την πλήρη διαφωνία της στη «θρησκευτική ουδετερότητα» που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση αλλά και για τη συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου εκφράζει η Εκκλησία της Κρήτης, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση των μελών της Ιεράς Συνόδου, σήμερα το Σάββατο.
Όπως μεταδίδει το cretapost.gr οι Ιεράρχες του νησιού συνήλθαν σήμερα σε συνεδρίαση και συζήτησαν την προτεινόμενη αναθεώρηση άρθρων του Ελληνικού Συντάγματος, την μισθοδοσία του ιερού κλήρου και την εκκλησιαστική περιουσία.
«Σε κάθε περίπτωση, η Εκκλησία Κρήτης διαφωνεί με την προτεινόμενη προσθήκη της φράσης "Η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη", στο 3ο άρθρο του Συντάγματος», αναφέρει συγκεκριμένα το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδους.
Παράλληλα, οι Ιεράρχες της Κρήτης θεωρούν «απαράδεκτη την αναθεώρηση του άρθρου 21 το οποίο αναφέρεται και προστατεύει τον ιερό θεσμό της οικογένειας» ενώ την ίδια ώρα αναφέρει πως «η προτεινόμενη αναθεώρηση του άρθρου 3, δεν κατονομάζει ρητά τη δικαιοδοσιακή ταυτότητα της Εκκλησίας της Κρήτης, ότι είναι δηλαδή Ημιαυτόνομη Εκκλησία υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς και ότι διοικείται με το δικό Της Καταστατικό Χάρτη».
Ως προς την Εκκλησιαστική περιουσία οι Ιεράρχες της Κρήτης αναφέρουν πως οι φημολογίες για αμύθητη περιουσία «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» ενώ η Εκκλησία της Κρήτης έδωσε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της τόσο σε αναξιοπαθούντες όσο και στην Πολιτεία «για να καλύπτει την μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου».
Τέλος για την μισθοδοσία το Ιερού Κλήρου η Ιερά Σύνοδος δηλώνει «απερίφραστα ότι η υπάρχουσα νομοθετημένη μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου, που επί σειρά δεκαετών έχει δοκιμασθεί, δεν χρήζει οποιασδήποτε αλλαγής».
Επίσης, εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την έλλειψη ενημέρωσης από την πλευρά της Πολιτείας και διατυπώνει την έντονη διαμαρτυρία της προς την Ελληνική κυβέρνηση.
Τέλος, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε μαζί με εκπροσώπους των 900 και πλέον κληρικών της Κρήτης να συναντηθούν με τους αρχηγούς των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου για να καταθέσουν υπόμνημα και να υποστηρίξουν επίσημα τις παραπάνω θέσεις της Εκκλησίας Κρήτης.
Και ακόμα, να κληθούν οι Βουλευτές καθώς και άλλοι Φορείς της Μεγαλονήσου Κρήτης, για να ενημερωθούν για τις θέσεις της Εκκλησίας Κρήτης για όλα τα παραπάνω θέματα, τα οποία άπτονται της Ιστορίας και των Παραδόσεων του Κρητικού λαού.