Την δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε από τη Γερμανία στη συνάντηση για το θέμα της Λιβύης εντός του μήνα εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας σήμερα στην 9η διεθνή διάσκεψη περιφερειακής ανάπτυξης «Regional Growth Conference», που διεξάγεται στην Πάτρα, ενώ ζήτησε άμεση αποχώρηση στρατευμάτων και μισθοφόρων από τη χώρα.
«Αυτό το οποίο πρέπει να αποφασιστεί οπωσδήποτε και πρέπει να υλοποιηθεί είναι η άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη. Αυτό είναι το πρόταγμα. Η Ελλάδα έχει απευθείας διάλογο και μια επικοινωνία με τη λιβυκή πλευρά. Παρά ταύτα, είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι η Γερμανία, εμμένοντας εμμονικά σε μια τακτική, δεν μας κάλεσε και αυτή τη φορά στη συνάντηση για τη Λιβύη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Ελλάδα έχει απευθείας διάλογο και μια επικοινωνία με τη λιβυκή πλευρά. Παρά ταύτα, είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι η Γερμανία, εμμένοντας εμμονικά σε μια τακτική, δεν μας κάλεσε και αυτή τη φορά στη συνάντηση για τη Λιβύη. #rgc2021
— Nikos Dendias (@NikosDendias) June 3, 2021
Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι ήσυχο όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία, με αφορμή τόσο την συνέντευξη Τύπου τον Απρίλιο όσο και τις προχτεσινές δηλώσεις στο υπουργείο τόνισε, πως ο κ. Τσαβούσογλου δεν ήρθε για ρεβάνς, οι θέσεις τόσο της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας είναι γνωστές και «η Τουρκία κατάλαβε ότι δεν πρέπει να προκαλεί και να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο».
Συμπλήρωσε ότι η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα παγκοσμίως που έχει απειλήσει με πόλεμο, εφόσον, η Ελλάδα ασκήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.
Για το Κυπριακό πρόσθεσε πως βρίσκεται στο χειρότερο σημείο μετά το 1974 καθώς στη σύνοδο της Γενεύης αντί να σημειωθεί πρόοδος έγιναν πολλά βήματα πίσω.
Εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τα ευρωπαϊκά βήματα της Αλβανίας παρά τις στενές σχέσεις της χώρας με την Τουρκία. Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα της Λευκορωσίας ζήτησε παραπάνω κυρώσεις καθώς ενέργειες όπως αεροπειρατεία από χώρα δεν θυμίζουν 21ο αιώνα.