Οι φλόγες είναι πολύ μεγάλου ύψους. Δημιουργούν το δικό τους μικροκλίμα, το οποίο ανατροφοδοτεί την ένταση του ανέμου. Η θερμική ένταση που αναπτύσσουν θεωρείται συμβολικά αντίστοιχη με αυτήν ατομικής βόμβας. Η επαγωγική στήλη καπνού, επίσης. Η κατάσβεσή τους είναι πολύ δύσκολη, έως αδύνατη σε πρώτο χρόνο. Καίνε το λιγότερο 400.000 στρέμματα δάσους και έχουν μεγάλη διάρκεια. Πρόκειται για τις «megafires» που άρχισαν να εκδηλώνονται μαζικά από το 2018 και πλέον επεκτείνονται στη Μεσόγειο, όπως φαίνεται και από την πυρκαγιά στην Εύβοια.
Η πρώτη μεγάλης κλίμακας φωτιά παρατηρήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ωστόσο μόλις την τελευταία τριετία αποτελεί «κανονικότητα» στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Σιβηρία και τον Αμαζόνιο. Στην Αυστραλία το 2019 ξέσπασαν πολλές μεγάλες φωτιές («mega fires» που έκαναν στάχτη περισσότερα από 1.500.000 εκτάρια δάσους, το 2020 κάηκαν επίσης εκατομμύρια εκτάρια δάσους στην Καλιφόρνια, ενώ το 2019 υπήρξαν μεγάλες φωτιές και στο Κονγκό.
Ωστόσο, πλέον το νέο αυτό είδος φωτιάς φαίνεται πως από φέτος, αποτελεί μια δυσάρεστη πραγματικότητα, απόρροια της κλιματικής κρίσης, και για την περιοχή μας. Τουρκία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία βρίσκονται στο επίκεντρο της επικινδυνότητας για την εκδήλωση megafires, ενώ η Εύβοια ήδη αποτελεί το πρώτο «θύμα» αυτών των πυρκαγιών στη χώρα μας.
Τα χαρακτηριστικά τους; Σύμφωνα με έρευνες και διεθνείς φορείς, καίνε κατ’ελάχιστον 400.000 στρέμματα δάσους. Δημιουργούν το μικρό τους μικροκλίμα, το οποίο όμως έχει το εξής χαρακτηριστικό: Δεν έχει την ένταση του ανέμου που υπάρχει έξω από τη φωτιά, αλλά δημιουργούνται θερμικοί άνεμοι πολλών μποφόρ, που ανατροφοδοτούν τη φωτιά. Η θερμική ένταση και η επαγωγική στήλη καπνού, θεωρούνται από τους ειδικούς συμβολικά αντίστοιχη με αυτήν ατομικής βόμβας. Η ένταση της φωτιάς δεν γίνεται να καταλαγιάσει, αντιθέτως όπως σημειώνουν ερευνητές, σε περίπτωση που αυτή δεν έχει κοπάσει μόνη της, τότε μπορεί να επιστρέψει δριμύτερη, παρά τις προσπάθειες κατάσβεσής της.
Δύο ακόμη χαρακτηριστικά αυτών των φωτιών, είναι η μεγάλη τους διάρκεια, καθώς διαρκούν έως και 20 ημέρες, το μεγάλο τους μέτωπο που μπορεί να ξεπεράσει τα 150 χιλιόμετρα, ενώ αναζωπυρώνονται εξαιτίας της ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Οι φωτιές στην Εύβοια, έχουν όλα τα χαρακτηριστικά των λεγόμενων «megafires», ενώ όπως παρατηρούν ερευνητές ήδη αποτελούν μιας μορφής «κανονικότητα» στη Μεσόγειο. Τα αίτιά τους; Η κλιματική κρίση,οι αυξημένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και η παρατεταμένη ξηρασία του εδάφους.