Έκρηξη στο κέντρο του Κιέβου, με δύο τραυματίες

Έκρηξη στο κέντρο του Κιέβου, με δύο τραυματίες

Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα από έκρηξη «άγνωστου εκρηκτικού μηχανισμού» στο κέντρο του Κιέβου, όχι μακριά από το κτίριο της προεδρίας, εν μέσω των εορτασμών για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, ανακοίνωσε η αστυνομία, που προκρίνει την εγκληματική υπόθεση.

«Η αστυνομία ενημερώθηκε στις 14:06 για την έκρηξη άγνωστου αντικειμένου στην οδό Χρουσέβσκι. Ένας άνδρας και μία γυναίκα τραυματίστηκαν», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η αστυνομία.

«Η πιο πιθανή υπόθεση είναι να πρόκειται για πράξη ''χουλιγκανισμού''», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Στον δρόμο αυτό βρίσκεται η έδρα της ουκρανικής κυβέρνησης ενώ σε απόσταση μερικών μέτρων βρίσκεται ο δρόμος που στεγάζει το κτίριο της προεδρίας, όπου ο πρόεδρος Petro Poroshenko δέχθηκε σήμερα τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ James Mattis.

Στις συνομιλίες που είχε με την πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας, ο Mattis φέρεται να υποσχέθηκε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στη Μόσχα για την ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία, όμως απέφυγε να δεσμευτεί για αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς τις ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται σε πόλεμο με τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές στο Ντονμπάς.

Παρότι η Ρωσία το αρνείται, γνωρίζουμε ότι προσβλέπουν να επαναχαράξουν τα διεθνή σύνορα με τη χρήση στρατιωτική βίας, υπονομεύοντας την ανεξαρτησία και τα ελεύθερα έθνη της Ευρώπης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αμερικανός υπουργός Αμύνης.

«Πρόθεσή μας είναι να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με την Ουκρανία. Προσφάτως εγκρίναμε τη βοήθεια σε στρατιωτική τεχνολογία ύψους 175 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία περιλαμβάνει εξοπλισμούς που θα ενισχύσουν την αμυντική ικανότητα της χώρας», δήλωσε ο Mattis, ενώ αναφερόμενος στη βοήθεια σε όπλα, είπε ότι «το ζήτημα αυτό το εξετάζουμε» και πρόσθεσε: «Μόλις επιστρέψω και με γνώμονα ό,τι είδα, θα ενημερώσω την ηγεσία της χώρας για συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία και θα προτείνω για να τα υιοθετήσει η αμερικανική πλευρά».

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Αμύνης στο Κίεβο της Ουκρανίας είναι η δεύτερη επίσκεψη υψηλόβαθμου Αμερικανού αξιωματούχου στη χώρα που πραγματοποιείται ένα μήνα μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Rex Tillerson.

P. Poroshenko: H Oυκρανία οδεύει απαρέγκλιτα προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ

«Ο δρόμος μας είναι ένας: ένα ευρύ ευρωατλανικό όχημα το οποίο μας οδηγεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ για να γίνουμε μέλη. Στον δρόμο αυτό ήδη καταστρέψαμε το παραπέτασμα με τις βίζες» είπε λίγο μετά το περιστατικό ο Ουκρανός πρόεδρος, υπονοώντας την κατάργηση της βίζας για τους Ουκρανούς πολίτες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης ότι η Ουκρανία συνεχίζει να αναδιοργανώνει τις ένοπλες δυνάμεις της ώστε να ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Αμύνης της Ουκρανίας, Stepan Poltorak, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του διευκρίνισε πως στο πλαίσιο αυτό έχουν είναι ήδη έτοιμες 28 στρατιωτικές μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

«Αυτή τη στιγμή στον ουκρανικό στρατό συνεχίζονται οι άνευ προηγουμένου στην ιστορία μεταρρυθμίσεις ως προς την κλίμακα και τις φιλοδοξίες τους», είπε ο ουκρανός υπουργός Αμύνης επισημαίνοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις πραγματοποιούνται από κοινού με συμβούλους και εμπειρογνώμονες χωρών του ΝΑΤΟ».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ