Χωρίς να παραγνωρίζεται το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και το λιώσιμο των πάγων που μεγεθύνεται διαρκώς, τα ellinikahoaxes διευκρινίζουν πως η είδηση ότι σε μια ήμερα έλιωσε το 40% των πάγων δεν είναι αληθινή. Συγκεκριμένα επισημαίνουν ότι έλιωσαν πάγοι στο 40% της έκτασης της Γροιλανδίας.
Μια φωτογραφία που τράβηξε στις 13 Ιουνίου ο Στέφεν Όλσεν του Κέντρου Ωκεανών και Πάγων του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Δανίας, η οποία δείχνει σκύλους που σέρνουν έλκηθρα να φαίνονται να τρέχουν πάνω στη θάλασσα καθώς περνούν ανάμεσα σε λιωμένους πάγους στο βορειοδυτικό τμήμα της Γροιλανδίας, έρχεται να υπογραμμίσει τον κίνδυνο από το ασυνήθιστο για την εποχή λιώσιμο των πάγων.
Το πρόβλημα δεν είναι στην ίδια την είδηση της απώλειας εκτάσεων πάγου αλλά στην λάθος μετάφραση/παρερμηνεία αυτού του σημείου: «Over 40% of Greenland experienced melting Thursday, with total ice loss estimated to be more than 2 gigatons (equal to 2 billion tons) on just that day alone».
Το εν λόγω σημείο μεταφράζεται ως εξής: «Σε περιοχές που καλύπτουν το 40% της έκτασης της Γροιλανδίας παρατηρήθηκε την Πέμπτη απώλεια πάγων η οποία ανέρχεται σε 2 γιγατόνους (ίση με 2 δισεκατομμύρια τόνους) μόνο σε αυτή την ημέρα».
Αυτό σημαίνει πως έλιωσαν κομμάτια πάγου σε διαφορετικά σημεία της Γροιλανδίας τα οποία μαζί (τα σημεία απ' όπου έλιωσαν οι πάγοι όχι η ίδια η ποσότητα του πάγου που έλιωσε) αποτελούν το 40% της έκτασης της Γροιλανδίας.
Η μέση περίοδος τήξης για τη Γροιλανδία διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, με το μεγαλύτερο μέρος της τήξης να συμβαίνει τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με τις αναφορές η Γροιλανδία είχε απώλεια ίση με 2 γιγατόνους πάγου ή αλλιώς 2.184 κυβικά χιλιόμετρα. Ο συνολικός όγκος του πάγου στη Γροιλανδία, παρά τις ετήσιες αυξομειώσεις, είναι περίπου 2.850.000 κυβικά χιλιόμετρα. Επομένως η απώλεια των 2 γιγατόνων είναι ίση με το 0,0766% του συνολικού όγκου πάγου. Προφανώς αυτό το νούμερο απέχει πολύ από το 40% το οποίο αναφέρουν τα ελληνικά δημοσιεύματα.
Η Γροιλανδία συγκρατεί τεράστια αποθέματα πάγου, τα οποία αν έλιωναν εντελώς θα ανέβαζαν την παγκόσμια στάθμη της θάλασσας κατά περισσότερο από έξι μέτρα.
Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά και σε tweet της υπηρεσίας «Polar Portal» η οποία παρακολουθεί το κλίμα στην Αρκτική, «η απότομη αύξηση στο ρυθμό απώλειας πάγου τόσο νωρίς εντός της εποχής του καλοκαιριού είναι ασυνήθιστη αλλά όχι άνευ προηγούμενου».
Photo by @Steffan Olsen/@SteffenMalskaer