Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας εξέφρασε αισιοδοξία ότι το τριετές μποϊκοτάζ του Κατάρ από τέσσερα αραβικά κράτη συμπεριλαμβανομένου του Ριάντ, ενδέχεται να πλησιάζει στο τέλος του.
«Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο πρίγκιπας Φαιζαλ Μπιν Φαρχαν. «Ελπίζουμε ότι αυτή η πρόοδος μπορεί να οδηγήσει σε μια τελική συμφωνία», πρόσθεσε.
Τα σχόλια του Πρίγκιπα ήρθαν λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις που έκανε ο ανώτερος διπλωμάτης του Κουβέιτ το οποίο έχει αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή, ο οποίος χαρακτήρισε τις συνεχιζόμενες συνομιλίες ως «εποικοδομητικές».
Ο υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ Σέιχ Αχμαντ Νασερ Αλ Σαμπαχ δήλωσε την Παρασκευή ότι έχει σημειωθεί πρόοδος για την επίλυση της διαφοράς.
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο σύμβουλος του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ με σκοπό να επιλυθεί η αντιπαράθεση προτού αποχωρήσει η κυβέρνηση Τραμπ τον Ιανουάριο.
Η περιοδεία του Κούσνερ περιελάμβανε συναντήσεις με τον Πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στο Ριάντ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, και με τον Εμίρ του Κατάρ, Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Τάνι, στην Ντόχα την Τετάρτη.
Την Τετάρτη, η Wall Street Journal (WSJ) ανέφερε επικαλούμενη αξιωματούχους των ΗΠΑ ότι το επίκεντρο των συνομιλιών ήταν η επίλυση μιας διαφωνίας σχετικά με την άδεια αεροπλάνων του Κατάρ να πετούν μέσω του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).
Το Bloomberg ανέφερε ότι η επικείμενη συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο, τα οποία μαζί με τη Σαουδική Αραβία δημιούργησαν ένα κουαρτέτο χωρών κατά του Κατάρ.
Μια ενδεχόμενη επίλυση της διαμάχης μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ θα φέρει μια αίσθηση σταθερότητας στον Κόλπο και θα αποτελέσει προσωπική επιτυχία για τον Κούσνερ και την κυβέρνηση Τραμπ πριν την αποχώρηση τους απο τον Λευκό Οίκο.
Υπενθυμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τους διπλωματικούς και εμπορικούς συνδέσμους με το Κατάρ τον Ιούνιο του 2017, με τον ισχυρισμό ότι η Ντόχα χρηματοδοτούσε εξτρεμιστικές οργανώσεις και είχε ανεκτική στάση απέναντι στο Ιράν.