Έτοιμες για όλα τα ενδεχόμενα οι βρετανικές τράπεζες

Έτοιμες για όλα τα ενδεχόμενα οι βρετανικές τράπεζες

Έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο είναι, με αφορμή το σημερινό δημοψήφισμα, οι μεγάλες τράπεζες της Βρετανίας οι οποίες έχουν φορτώσει με μετρητά τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού τα υψηλόβαθμα στελέχη τους σε "αίθουσες πολέμου" στο Σίτι του Λονδίνου και "κατεβάζουν τους διακόπτες" στα ηλεκτρονικά συστήματα αυτόματων συναλλαγών ώστε να αποφύγουν τις τεράστιες απώλειες στην περίπτωση που παρουσιαστούν βίαιες ταλαντεύσεις στις αγορές μετοχών, ομολόγων και συναλλάγματος.

Όπως γράφει η εφημερίδα Guardian, δεδομένου ότι είναι αβέβαιο το πότε ακριβώς θα γίνει γνωστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οι αίθουσες αγοραπωλησίας συναλλάγματος θα λειτουργήσουν σε όλο το Σίτι απόψε το βράδυ και το πρωί της Παρασκευής ώστε να εκτελούνται οι συναλλαγές των πελατών που θα πρέπει να ανταποκριθούν αναλόγως, όταν θα αρχίσουν να ανακοινώνονται τα αποτελέσματα από τις 382 εκλογικές περιφέρειες.

Σε αντίθεση με τις βουλευτικές εκλογές, τα τηλεοπτικά κανάλια δεν έχουν παραγγείλει έξιτ-πολ. Τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να μεταδίδονται μετά τις 00.30 της Παρασκευής και θα συνεχίσουν όλη τη νύχτα. Είναι πιθανόν όμως το οριστικό αποτέλεσμα να μην είναι γνωστό ακόμη και μέχρι τις 8 το πρωί, όταν θα ανοίξει το χρηματιστήριο.

Ορισμένες τράπεζες έχουν προειδοποιήσει τους επενδυτές ότι θα διεξάγουν συναλλαγές μόνο με προφορικές εντολές και όχι μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων τους ενώ άλλες είναι έτοιμες να παρακάμψουν, εάν χρειαστεί, τα αλγοριθμικά συστήματα συναλλαγών, παρακολουθώντας τα στενά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτά τα αλγοριθμικά ηλεκτρονικά συστήματα, που κυριαρχούν στις αίθουσες αγοραπωλησιών του Σίτι, ακολουθούν συγκεκριμένα πρότυπα για να εκτελούν τις συναλλαγές πιο γρήγορα από το χρόνο που χρειάζεται ο άνθρωπος για να δώσει την εντολή. Αγοράζουν και πωλούν σε προκαθορισμένα επίπεδα και για αυτό ο φόβος είναι ότι θα προχωρήσουν σε υπερβολικά γρήγορες συναλλαγές, σε μια ευμετάβλητη αγορά.

Οι τράπεζες, επισημαίνει η εφημερίδα, αποφεύγουν επίσης να αναβαθμίσουν το λογισμικό τους αυτές τις ημέρες, ώστε να μην προκαλέσουν κατά λάθος μια απόρριψη των πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών από τα μηχανήματα που θα δημιουργούσε την εντύπωση ότι το τραπεζικό σύστημα δεν έχει αρκετά χρήματα για να ανταποκριθεί στις εντολές των πελατών του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ