Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα ώστε να ενισχύσει τις προμήθειές της πιθανών εμβολίων κατά του Covid-19 αφού υπολόγισε ότι οι διαθέσιμες δόσεις το επόμενο έτος παγκοσμίως θα υπολείπονται της ζήτησης, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Η πιθανή αυτή κίνηση της ΕΕ ενδέχεται να αποδυναμώσει την προσπάθεια προμηθειών της οποίας ηγείται ο ΠΟΥ και να μειώσει ακόμη περισσότερο τον αριθμό των εμβολίων που θα είναι διαθέσιμα στις φτωχότερες χώρες, παρόλο που η Κομισιόν έχει υποστηρίξει την πρωτοβουλία.
Σύμφωνα με τις πηγές, η Κομισιόν εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός εμβολίων που θα μπορέσει να παραχθεί παγκοσμίως το επόμενο έτος θα είναι 2,4 δισεκατομμύρια.
Στο πλαίσιο της νέας της προσπάθειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα 27 κράτη μέλη να στηρίξουν τις διαπραγματεύσεις με έναν έβδομο κατασκευαστή εμβολίων, αφού έχει καταλήξει σε συμφωνία με την AstraZeneca και τη Sanofi και έχει ανακοινώσει συνομιλίες με την Johnson & Johnson,την Moderna, την Pfizer και την CureVac για τα πιθανά εμβόλιά τους κατά του Covid-19.
Όπως ανέφεραν οι πηγές, η Κομισιόν κάλεσε τους εκπροσώπους των κρατών μελών να ενισχύσουν το ταμείο έκτακτης ανάγκης, που έχει διαθέσει προς το παρόν περίπου 2 δις. ευρώ για τα εμβόλια, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις για την συνεισφορά της κάθε χώρας βρίσκονται ακόμη εν εξελίξει.
Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνάντησης των Υπουργών Υγείας της ΕΕ στις 4 Σεπτεμβρίου, η γερμανική κυβέρνηση, που έχει την προεδρία της ΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο του 2020, δήλωσε ότι θα χρειαστούν περίπου 750 εκατ. ευρώ επιπλέον για την ανάπτυξη των υποψηφίων εμβολίων.
Τα χρήματα της ΕΕ χρησιμεύουν για προκαταβολές στους παραγωγούς εμβολίων και καλύπτουν κυρίως το κόστος ανάπτυξης και παραγωγής. Στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχει υπογράψει η ΕΕ, τα κράτη μέλη αποκτούν έτσι το δικαίωμα να αγοράσουν έναν προσυμφωνημένο αριθμό δόσεων σε προκαθορισμένη τιμή.
Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη εξασφαλίσει, ή διαπραγματεύονται, την προμήθεια περίπου 2 δις, δόσεων πιθανών εμβολίων κατά του Covid-19 από έξι εταιρείες.
Πρόκειται για τον ίδιο αριθμό εμβολίων που στοχεύει να αγοράσει ο ΠΟΥ μέσω του μηχανισμού COVAX και να διανείμει σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters ότι η Κομισιόν έχει κατ’ ιδίαν προειδοποιήσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μην αγοράσουν εμβόλια μέσω του COVAX, καθώς θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να έχει η ΕΕ πρόσβαση σε ένα μικρό ποσοστό εμβολίων, μια που ο πληθυσμός της είναι μόλις 450 εκατομμύρια.
Ωστόσο, η ΕΕ έχει δημοσίως δηλώσει ότι επιθυμεί να ενισχύσει την παραγωγική ικανότητα των κατασκευαστών εμβολίων και να μοιραστεί τις πιθανές επιπλέον δόσεις με φτωχότερα κράτη. Είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές στο πρόγραμμα εξασφάλισης εμβολίων του ΠΟΥ.