Το προσωπικό του στοίχημα αλλά και την περηφάνια του για την Ελλάδα της Εξωστρέφειας, με τις επιτυχίες που επιτεύχθηκαν μέχρι σήμερα από την «σύγχρονη, πολυσχιδή» οικονομική διπλωματία, που ενσωματώθηκε στο ΥΠΕΞ και ασκείται κάτω από μια ενιαία αποστολή, ανέδειξε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, παρουσιάζοντας το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» σήμερα.
Ο κ. Φραγκογιάννης χαρακτήρισε «γενναία» την απόφαση του πρωθυπουργού με τη μεταρρυθμιστική υποστήριξη του υπουργείου Εξωτερικών, για την αναβάθμιση και τον εκσυχρονισμό της εξωστρέφειας, με ένα νέο Οργανισμό που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.
Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησε σε έναν απολογισμό και έδωσε «τη μεγάλη», όπως είπε, «εικόνα αποτελεσματικότητας της νέας εξωστρεφούς σημερινής Οικονομικής Διπλωματίας: Παρά την πανδημία, 27 ταξίδια στο εξωτερικό, άσκηση πολυμερών σχέσεων με πληθώρα διεθνών οργανισμών και σύσφιξη διμερών οικονομικών σχέσεων με δεκάδες χώρες, με έμφαση στη γειτονιά μας, τη Μέση Ανατολή, τη βόρεια Αφρική και τους στενούς παραδοσιακούς μας συμμάχους».
Παράλληλα, ανέφερε τον «στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ, action plan με τη Γερμανία, δεκάδες τριμερείς και τετραμερείς περιφερειακές συνεργασίες στην περιοχή μας, υλοποίηση «θετικής ατζέντας» με την Τουρκία, προώθηση των ευαίσθητων οικονομικών σχέσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και όλα τα Δυτικά Βαλκάνια στην κατεύθυνση της επωφελούς συνεργασίας και της ευρωπαϊκής τους πορείας. 'Άνοιγμα νέων προοπτικών με χώρες όπως η Λιβύη και το Ιράκ, αλλά και τη μακρινή Ιαπωνία και Ινδία».
«Όλα τα παραπάνω», όπως εξήγησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, «είχαν ως αποτέλεσμα, αφενός τη σημαντικότατη αύξηση εξαγωγών, αφετέρου την αύξηση ξένων επενδύσεων και προωθητικών δράσεων, καθώς επίσης και τη "θεαματική βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού».
Ειδικότερα για τις εξαγωγές, ο κ. Φραγκογιάννης είπε, ότι για πρώτη φορά εφαρμόστηκαν συγκροτημένα στοχευμένες κινήσεις με προτεραιότητες αγορών και τομέων, με αποτέλεσμα το 1ο επτάμηνο του 2021, η συνολική τους αξία να φθάσει τα 22,11 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 24,7%.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στις σημαντικές υπηρεσίες πληροφόρησης, προώθησης και δικτύωσης σε φυσικές/ ψηφιακές/υβριδικές διεθνείς εκθέσεις, του Enterprise Greece, στο σχέδιο ψηφιακής ολοκλήρωσης, αλλά και στη σημαντική δουλειά που προσφέρουν οι εμπορικοί μας ακόλουθοι ανά τον κόσμο.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι σε λίγες εβδομάδες θα παρουσιαστεί «το ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων σε έναν νέο Οργανισμό με σύγχρονα προϊόντα απαραίτητα για τον Έλληνα εξαγωγέα».
Ειδική μνεία έκανε ο κ. Φραγκογιάννης στις επενδύσεις: «Το πρώτο εξάμηνο 2021, οι καθαρές εισροές 'Αμεσων Ξένων Επενδύσεων ανήλθαν σε 2,31 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 34% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, αλλά και 12,5% σε σχέση με αυτή του 2019».
Έμφαση έδωσε στο smart and sustainable project της Αστυπάλαιας και στην παγκόσμια απήχηση που αυτό είχε, στην αναβαθμισμένη πλέον εικόνα, όπως είπε, της εξωστρεφούς Ελλάδας. Στο σημείο αυτό παρέθεσε τα συμπεράσματα της Ετήσιας Έκθεσης για την Εικόνα της Ελλάδας, από 10.800 δημοσιεύματα των 50 μεγαλύτερων διεθνούς εμβέλειας μέσων ενημέρωσης.
«Υπήρξε σαφέστατη θετική αντιστροφή του κλίματος για τη χώρα μας, καταγράφοντας για πρώτη φορά, μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης και αρνητικής δημοσιότητας, μια σημαντικότατη διαφοροποίηση με θετικό πρόσημο 9,2 ποσοστιαίων μονάδων». Παράλληλα, συμπλήρωσε ο κ. Φραγκογιάννης, "σύμφωνα με την μεγάλη πρόσφατη έρευνα "Attractiveness Survey" της ΕΥ, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον ανάμεσα στους 10 ελκυστικότερους ευρωπαϊκούς επενδυτικούς προορισμούς. Το 62% των επιχειρήσεων εκτιμούν ότι η ελκυστικότητα βελτιώθηκε, ενώ το 75% εκτιμά ότι θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο".
Τέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «η εξωστρέφεια είναι "τρόπος σκέψης", να βάζεις τον πήχη λίγο πιο ψηλά, να ξεπερνάς τον εαυτό σου», επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα, βαδίζει μπροστά, κοιτάζει ψηλά και μακριά».
Σμυρλής: 458 δράσεις με δυνατότητα εμπλουτισμού τους εντός του έτους
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρος της Enterprise Greece Ι. Σμυρλής, επεσήμανε ότι το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας αποτελεί καρπό μιας πολύ σημαντικής μεταρρύθμισης, που ανοίγει μια νέα εποχή στην ελληνική οικονομική διπλωματία προς ενίσχυση και του διεθνούς γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας μας.
Ο κ. Σμυρλής υπογράμμισε ότι για το 2021 το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας προβλέπει 458 δράσεις, με δυνατότητα επικαιροποίησης και εμπλουτισμού τους κατά τη διάρκεια του έτους. Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο, οι εν λόγω δράσεις αναπτύσσονται σε γεωγραφικές περιοχές από τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ευρώπη μέχρι τη Μέση Ανατολή, τις ΗΠΑ, τη Νότια Αμερική, την Ασία, την Αφρική και την Αυστραλία.
Αναφερόμενος στον κλάδο των εξαγωγών, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας τόνισε την ανοδική πορεία στους παραδοσιακούς τομείς.
Σχετικά με τις επενδύσεις, σημείωσε ότι πλέον των παραδοσιακών κλάδων του τουρισμού και των κτηματομεσιτικών, η χώρα προσέλκυσε επενδύσεις σε τομείς δυναμικά εξελισσόμενους, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η έρευνα και η καινοτομία, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, ο τομέας των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας και των Logistics. Ο κ. Σμυρλής μίλησε επίσης για τα εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα στο νευραλγικό πεδίο των στρατηγικών επενδύσεων, αναφέροντας σχετικά, ότι από τον Ιούλιο του 2019, έχουν εγκριθεί από την κυβέρνηση στρατηγικές επενδύσεις συνολικής αξίας 4,8 δισ. ευρώ, που οδηγούν με τη σειρά τους στη δημιουργία 3.335 νέων θέσεων εργασίας προς όφελος του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας.
Κλείνοντας, ο κ. Σμυρλής τόνισε ότι η ελληνική οικονομία έδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα εν μέσω πανδημίας, με τη χώρα μας να προσαρμόζεται με ταχύτατους ρυθμούς στα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν παγκοσμίως.