Την ετοιμότητα της Ελλάδας, ως υπεύθυνου μέλους της διεθνούς κοινότητας, που συμμετέχει σε όλα τα κύρια όργανα στον τομέα του αφοπλισμού, να συμβάλει εποικοδομητικά, προκειμένου η Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό να βγει από την αδράνειά της, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης κατά την παρέμβασή του στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιείται στη Γενεύη.
Ο κ. Αμανατίδης επισήμανε την επιτακτική ανάγκη εξόδου από την αδράνεια στην οποία έχει περιέλθει αυτό το τόσο σημαντικό φόρουμ διαπραγματεύσεων για τον αφοπλισμό στον σημερινό, ολοένα και περισσότερο ταραχώδη κόσμο, ώστε να μπορεί να σταθεί στο ύψος των προκλήσεων που η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει. Υπογράμμισε ότι πρέπει να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις «σε κομβικής σημασίας ζητήματα, όπως η συνθήκη για το σχάσιμο υλικό, η οποία αποτελεί το «επόμενο λογικό βήμα» προς τον πυρηνικό αφοπλισμό και, ταυτόχρονα, να αντιμετωπισθούν άλλα πιεστικά ζητήματα στον τομέα του αφοπλισμού».
Ο υφυπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι «όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η Ελλάδα, μαζί με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, υποστήριξε την Απόφαση 71/259 σχετικά με τη "Συνθήκη Απαγόρευσης της Παραγωγής Σχάσιμου Υλικού για Πυρηνικά Όπλα ή άλλους Πυρηνικούς Εκρηκτικούς Μηχανισμούς (FMCT)" και παραμένει σταθερή στην πεποίθηση ότι, ο δρόμος προς την κατεύθυνση του πλήρους και επαληθεύσιμου πυρηνικού αφοπλισμού, περνά μέσα από μία ρεαλιστική «βήμα-βήμα» προσέγγιση, με πρώτο βήμα μία συνθήκη για το σχάσιμο υλικό.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Αμανατίδης στο θέμα της διεύρυνσης της Διάσκεψης, στο οποίο η χώρας μας- ως ο παλαιότερος παρατηρητής από το 1982- αποδίδει μεγάλη σημασία.
«Είμαστε της άποψης, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ή ηθική δικαιολογία για να αποκλείονται κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών από τις συζητήσεις για τον αφοπλισμό, πολλώ δε μάλλον λόγω του παγκόσμιου χαρακτήρα των Ηνωμένων Εθνών. Σε μια εποχή που οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν συλλογικές λύσεις μέσα από παγκόσμιες εταιρικές σχέσεις, αποτελεί πράγματι αναχρονισμό να περιορίζεται η συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις για θέματα αφοπλισμού σε εξήντα πέντε μόνο χώρες. Είναι εξίσου ξεπερασμένο να παραμένει η διεύρυνση όμηρος διμερών ζητημάτων που δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με το αντικείμενο της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό» ανέφερε ο ίδιος.
Τέλος, ο κ. Αμανατίδης κάλεσε την Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό να αρχίσει ουσιαστικό έργο, μέσω της έγκρισης ενός Προγράμματος Εργασιών, επισημαίνοντας ότι οι πρόσφατες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Πρώτης Επιτροπής, η έναρξη του κύκλου διεργασιών για την αναθεωρητική Διάσκεψη της Σύμβασης για τη μη Διάδοση Πυρηνικών Όπλων το 2020 και το αυξανόμενα εύθραυστο παγκόσμιο περιβάλλον ασφαλείας, έχουν θέσει το πλαίσιο για μία εποικοδομητική προοπτική.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ