«Επί της αρχής δεν είμαστε αντίθετοι στο να καλύψει τις υποχρεώσεις της η Πολιτεία απέναντι σε αυτούς που το δικαιούνται, αλλά και για να βοηθήσει όσο μπορεί» δήλωσε ο τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της ΝΔ, βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», σχετικά με τη στάση που προτίθεται να κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση στη σημερινή ψηφοφορία του νομοσχεδίου για το Κοινωνικό Μέρισμα.
«Το μισό ποσό από αυτό που θα διατεθεί είναι υποχρεώσεις της Πολιτείας και δεν μπορεί κανείς να πει όχι στο να πληρωθούν αυτοί, οι οποίοι έχουν δικαιωθεί μέσω της δικαστικής οδού για μια παράνομη παρακράτηση εισφορών. Δεν χρειαζόταν όλον αυτόν τον πανηγυρικό τρόπο. Άσχετα, όμως, με τις ενστάσεις μας στη θριαμοβολογία ως προς τη δυνατότητα να δοθεί αυτό το μέρισμα -είναι προϊόν μίας πολύ σκληρής υπερφορολόγησης- κανείς δεν θα έλεγε όχι στο κάποιοι από τους ασθενέστερους, έστω με αυτόν τον συμβολικό τρόπο, να βοηθηθούν αυτή την περίοδο» διευκρίνισε ο κ. Γεωργαντάς, προσθέτοντας ότι οι διακηρύξεις τις κυβέρνησης για τη διανομή του μερίσματος θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν, με βάση και τις παρατηρήσεις του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής.
Σχολιάζοντας τα μέτρα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πλημμύρες στη δυτική Αττική, ο τομεάρχης της ΝΔ σημείωσε πως «είναι ανάγκη και υποχρέωση της Πολιτείας». Παρατήρησε, δε, πως οι ευθύνες για ό,τι συνέβη είναι σε δύο επίπεδα, «η μία το πώς δημιουργείται μία κατάσταση -μία διαχρονική ευθύνη με πολλούς υπεύθυνους, είτε σε πολιτικό επίπεδο, είτε και σε ποινικό ίσως- και η άλλη τι κάνουν οι εκ του νόμου αρμόδιες υπηρεσίες και ο έχων την ευθύνη, για να αποτρέψουν ή να περιορίσουν τον κίνδυνο μιας τέτοιας καταστροφής, όταν αυτός είναι γνωστός, έχει ανακοινωθεί, όπου εκεί είναι πιο συγκεκριμένες οι ευθύνες, πιο κοντινές».
Σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες στον τομέα αρμοδιότητάς του ο κ. Γεωργαντάς, έκανε λόγο για παρωδία στις μεταρρυθμίσεις που επιχειρεί το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. «Είχαμε μια παρωδία στην ιστορία του μητρώου επιτελικών στελεχών του δημοσίου, που ανακοινώθηκε ως μεγάλη τομή και δεν έχει λειτουργήσει εδώ και δύο χρόνια, γιατί προφανώς δεν έχουν τακτοποιηθεί ακόμη όλοι οι φίλοι και συγγενείς των μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Είχαμε, επίσης, μία παρωδία σε σχέση με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, που τελικά έγινε με έναν ημιτελή τρόπο, καθώς έχοντας απαξιώσει όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση την κάθε διαδικασία αξιολόγησης, δεν μπόρεσε μετά να πει στους δημοσίους υπαλλήλους να συμμετάσχουν ξανά σε αυτή. Τώρα έχουμε την παρωδία της λεγόμενης κινητικότητας» είπε και διευκρίνισε: «Αυτή τη στιγμή μόνον 9 ή 11 φορείς από τους 1.700 φορείς της γενικής κυβέρνησης υπέβαλαν αιτήματα κινητικότητας και βασικά κεντρικές διοικήσεις υπουργείων για 456 θέσεις που αφορούν μετάταξη. Έχει ανακοινωθεί ήδη ότι θα ακολουθήσουν και θέσεις για απόσπαση, περίπου σε ίσο αριθμό με αυτόν των μετατάξεων -γύρω στις 300-350. Αυτό το σύστημα της κινητικότητας έγινε για να καλύψουν τις ανάγκες τους τα υπουργεία, με βάση τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων, οι οποίοι προσφέρονται γι αυτές». «Η απόσπαση σε ένα υπουργείο τι λογική έχει και ποιον ρόλο και ποιαν ανάγκη έρχεται να καλύψει; Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένα υπουργείο που έχει 100 θέσεις κενές ζητάει 40 θέσεις να καλυφθούν με μετάταξη και 30 με απόσπαση. Μήπως γίνεται αυτό για να εξυπηρετήσουμε μετακινήσεις δικών μας ανθρώπων;» διερωτήθηκε.
Ερωτηθείς σχετικά με τις δυνατότητες μετεκλογικών συνεργασιών με τον υπό διαμόρφωση νέο πολιτικό φορέα της κεντροαριστεράς σημείωσε πως «η ΝΔ και το δηλώνει και το έχει αποδείξει στην πράξη ότι είναι υπέρ των συνεργασιών».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτοραφία SOOC