Η τροπολογία που έφερε στη Βουλή η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, για την αξιολόγηση των δημοσιών υπαλλήλων δημιουργεί πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιχειρεί να λύσει, δήλωσε ο τομεάρχης Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και γενικότερα οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση είναι ένα από τα βασικά σκέλη της τρίτης αξιολόγησης» σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς, εκτιμώντας ότι «γι αυτό θα είναι δυσκολότερη για την κυβέρνηση, καθώς στις προηγούμενες αξιολογήσεις, οι οποίες είχαν μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα -είτε ήταν περικοπές συντάξεων, είτε μείωση του αφορολόγητου- η κυβέρνηση δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να τα ψηφίσει μέσα σε ένα απόγευμα».
«Εδώ για να περάσει την αξιολόγηση δεν πρέπει δείξει απλή ψήφιση, πρέπει να επιδείξει μία υλοποίηση, εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο για τις οποίες δεσμεύτηκε» εξήγησε και πρόσθεσε: «Αυτά δε γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη και επειδή προφανώς η κυβέρνηση δεν τα πίστευε, αν και τα είχε ψηφίσει από τον Φεβρουάριο του 2016 (είτε την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, είτε το μητρώο επιτελικών στελεχών δημοσίου, είτε την επιλογή προϊσταμένων με έναν αντικειμενικό τρόπο) μέχρι και σήμερα, 19 μήνες μετά, δεν έχει υλοποιήσει τίποτα και τρέχει πανικόβλητη να δει τι από αυτά μπορεί να παρουσιάσει στους θεσμούς».
Ο τομεάρχης της ΝΔ κάλεσε την κ. Γεροβασίλη «να διαβάσει το μόνιμο σύστημα αξιολόγησης της ΝΔ, το οποίο βγήκε σε διαβούλευση τον Ιανουάριο του 2015 και είχε έναν πάρα πολύ ορθό και αντικειμενικό τρόπο αξιολόγησης».
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που είχε λάβει για τον περιορισμό του δημόσιου τομέα η κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμάρα, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε πως πρέπει «να τελειώνει το παραμύθι του ΣΥΡΙΖΑ» και διευκρίνισε: «Καμία απόλυση δεν έγινε. Αυτό το οποίο επελέγη τότε από την κυβέρνηση σε ένα μεταβατικό στάδιο ήταν η διαθεσιμότητα συγκεκριμένων δημοσίων υπαλλήλων - μικρού αριθμού, για συγκεκριμένο διάστημα, το οποίο τους έδινε τη δυνατότητα της κινητικότητας, της μετακίνησής τους αργότερα σε άλλη υπηρεσία. Κάποιοι επέλεξαν να μην κάνουν αίτηση για τη μετακίνησή τους σε άλλη υπηρεσία. Ήταν ένας πολύ μικρός αριθμός, ήταν μεταβατικό στάδιο σε μια δύσκολη περίοδο και με καθυστερήσεις σε πολλά επίπεδα, τα οποία αναγκάστηκε να διαχειριστεί εκείνη η κυβέρνηση».
Ερωτηθείς με ποιον τρόπο μπορεί να υλοποιηθεί η πρόταση της ΝΔ για τον περιορισμό του δημόσιου τομέα απάντησε: «Το μικρότερο κράτος επιτυγχάνεται με τον κανόνα 5:1 ή 4:1 για μερικά χρόνια ακόμη. Δε χρειάζεται να απολυθεί κανένας, απλά το δημόσιο στις προσλήψεις του να είναι πιο φειδωλό, να δει πραγματικά που χρειάζεται εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και να το κάνει, και να κρατήσει τον κανόνα προσλήψεων αποχωρήσεων για μερικά χρόνια ακόμα. Δε χρειάζεται να γίνει καμία απόλυση --ούτως ή άλλως δεν προβλέπεται και δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει και δεν τη θέλει κανείς να γίνει σε φορείς όπου το δημόσιο είναι υποστελεχωμένο. Με μία κινητικότητα ανάμεσα στους δημοσίους υπαλλήλους και με τον κανόνα αυτό το δημόσιο θα μικρύνει, δε χρειάζεται να γίνει καμία απόλυση για να μικρύνει το δημόσιο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: Sooc