Γ. Κατρούγκαλος: Δεν έχουμε στο τσεπάκι μας τη συμφωνία με την πΓΔΜ

Γ. Κατρούγκαλος: Δεν έχουμε στο τσεπάκι μας τη συμφωνία με την πΓΔΜ

«Υπάρχει ανοιχτό παράθυρο ευκαιρίας για την επίτευξη μίας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, σε καμία περίπτωση όμως δεν έχουμε στο τσεπάκι μας τη συμφωνία αυτή, αυτό επιβεβαιώνεται και από τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού της FYROM» δήλωσε ο αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ, μέσω των οποίων ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ απορρίπτει την απαίτηση της ελληνικής πλευράς, τόσο για αλλαγή του Συντάγματος όσο και για erga omnes ισχύ της ονομασίας της γείτονος που θα συμφωνηθεί, ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε πως «υπάρχουν δημόσιες δηλώσεις που γίνονται για να δώσουν στίγμα στο εσωτερικό, να στείλουν βέβαια σήματα και στη διαπραγμάτευση». Πρόσθεσε, δε, πως οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς κατευθύνονται και στην επίλυση των ανοιχτών θεμάτων με τη γειτονική χώρα και γενικά στο να αναδειχθεί η Ελλάδα ως παράγοντας σταθερότητας στην εν γένει περιοχή.

Αναφερόμενος στη δήλωση του τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος με αφορμή τις δηλώσεις Ζάεφ ζήτησε να γίνει γνωστό «τι διαπραγματεύεται επιτέλους η κυβέρνηση Τσίπρα, Καμμένου, Κοτζιά», ο κ. Κατρούγκαλος παρατήρησε: «Δυστυχώς η αξιωματική αντιπολίτευση και ταλαντεύεται ως εκκρεμές μεταξύ της εθνικής λύσης -την οποία είχε συνδιαμορφώσει από το 2007 τουλάχιστον- και μιας προσπάθειας απλώς μικροκομματικής, να κερδίσει κάποιες ψήφους, ψαρεύοντας σε θολά νερά. Και η τελευταία αυτή δήλωση του κ. Κουμουτσάκου είναι προς την κατεύθυνση αυτή. Το ελάχιστο που περιμένει κανείς από τις πολιτικές δυνάμεις στα εθνικά ζητήματα, είναι εκεί που υπάρχει εθνικά διαμορφωμένη γραμμή να την ακολουθούν και να μην τη διασπούν και σε κάθε περίπτωση να μην προσπαθούν να κερδίσουν μικροκομματικά οφέλη από τα εθνικά ζητήματα. Δυστυχώς αυτό δεν το κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση».

Ενόψει, εξάλλου, της συνάντησης -στις 10-11 Μαΐου στο Σούνιο- των χωρών μελών της ΕΕ των Βαλκανίων με τις χώρες του Βίσεγκραντ και τις υποψήφιες πέντε προς ένταξη χώρες της ΕΕ ο αν. υπουργός Εξωτερικών εξήγησε: «Είναι μία πρωτοβουλία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών να φέρει μαζί στο τραπέζι των συζητήσεων τις βαλκανικές χώρες, αλλά και τις χώρες του Βίσεγκραντ, με τις οποίες έχουμε διαφορές, αλλά και δυνατότητα να βρούμε κοινούς τόπους. Αναπτύσσουμε μία πολυδιάστατη εξωτερική διπλωματική πολιτική κι έχουμε πολλά πρόσφατα δείγματα ότι αυτή η διπλωματική πολιτική επιφέρει επιτέλους καρπούς --το πιο σημαντικό είναι η κοινή δήλωση των Ευρωπαίων αρχηγών για το μείζον θέμα που έχουμε, τις σχέσεις μας με την Τουρκία».

Η μόνη λύση που μπορεί να υπάρξει στη Συρία είναι μέσω της διπλωματικής οδού

 «Η μόνη λύση που μπορεί να υπάρξει στη Συρία είναι πολιτική, μέσω της διπλωματικής οδού για τις δυνάμεις που είναι εκτός Συρίας, μέσω της συμφιλίωσης για τις συριακές δυνάμεις» δήλωσε ο αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Εμείς καταδικάζουμε απερίφραστα ως κυβέρνηση οποιαδήποτε επίθεση με χημικά όπλα, επιμένουμε όμως να τονίζουμε ότι η οδός της ειρήνης και της διπλωματίας είναι η προσήκουσα οδός για την επίλυση όλων των διαφορών. Προφανώς υπάρχουν αρμόδια όργανα, υπάρχει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ο Οργανισμός που επιβλέπει την εφαρμογή της συμφωνίας για την απαγόρευση των χημικών όπλων κι επειδή η Ελλάδα πάντοτε στηρίζει και τα δικά της τα συμφέροντα, αλλά και την αντίληψη που έχει για τον κόσμο στο διεθνές δίκαιο, θεωρούμε ότι αυτά είναι τα ενδεδειγμένα φόρα για την προώθηση των ζητημάτων» επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος για τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας εναντίον της Συρίας.

«Για μια χώρα όπως η δική μας που δεν παίζει πολιτικά παιχνίδια στην περιοχή το σημαντικό είναι να επιβεβαιώνουμε τη θέση αρχών μας, την προστασία του διεθνούς δικαίου, να προσπαθούμε να είμαστε παράγοντας λύσης και όχι επίτασης των προβλημάτων» υπογράμμισε.

Με αφορμή, εξάλλου, την έναρξη των εργασιών του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Κατρούγκαλος παρατήρησε πως «αυτά τα περιφερειακά συνέδρια δεν ενδιαφέρουν μόνο για τον χρόνο διεξαγωγής τους [...] και το follow- up μας απασχολεί, π.χ. για το περιφερειακό συνέδριο της Πελοποννήσου ακολούθησαν πολλές εκδηλώσεις που έχουν σκοπό, πώς την κατακερματισμένη αγροτική παραγωγή -ειδικά σε προνομιακά εμπορεύματα, όπως το λάδι- θα μπορέσουμε μέσω του αγροτικού συνεργατισμού, μέσω συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών να τη συγκεντρώσουμε, ούτως ώστε να μπορέσουμε να πλησιάσουμε τις ανάγκες μεγάλων αγορών, όπως είναι η κινεζική». 

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, Αρ. Φωκά κατά την παρουσία του σε συγκέντρωση οπαδών του ΠΑΟΚ, είπε: «Η Δημοκρατία είναι ασύμβατη με παρόμοιες εκφράσεις [...] Τα δικαιώματα υπάρχουν γι'' αυτούς που επαγρυπνούν γι'' αυτά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Ιntime