Οι κυβερνητικές δεσμεύσεις υλοποιούνται, άρα οι αγροτικές κινητοποιήσεις που έχουν προαναγγελθεί δεν έχουν καθαρή στόχευση, είπε ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, μιλώντας στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο».
Ο κ. Τσιρώνης σημείωσε ότι κινητοποιήσεις γίνονται με πολλούς σκοπούς, συνδικαλιστικούς, για κριτική σε ολιγωρίες της κυβέρνησης, αλλά και πολιτικούς, όπως για έξοδο από την ΕΕ ή να πέσει η κυβέρνηση, οπότε έχουν πολιτική διάσταση.
Μεταφέρουμε ένα σοβαρό διάλογο στα μπλόκα, όταν τα γραφεία μας είναι κάθε μέρα ανοιχτά στους παραγωγούς, που έχουν τη διάθεση και τη γνώση να μας εξηγούν τα προβλήματα καλύτερα από κάθε τεχνοκράτη και έχουν και τις λύσεις», είπε ο κ. Τσιρώνης, και συμπλήρωσε. «Όλοι παραδέχονται ότι πολλά προβλήματα υφίστανται εδώ και δεκαετίες και δεν προέκυψαν τα τελευταία 5-6 χρόνια. Τα αιτήματα είναι σεβαστά, αλλά ένα κίνημα θα πρέπει να είναι καθαρό στη στόχευση του και εδώ δεν το έχουμε δει αυτό ακόμη.
Για εμάς η γεωργία είναι βασικός άξονας μεταρρύθμισης. Αντιμετωπίζουμε τα χρόνια προβλήματα του παρόντος αναπτυξιακού προτύπου της Ελληνικής οικονομίας με στοχευόμενες και συντονισμένες δράσεις και με μέσο-μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για να οργανωθούμε ορθολογιστικά. Δημιουργούμε κίνητρα για να επιστρέψουν οι αγρότες στη γη τους και κυρίως οι νέοι και όλα τα νούμερα δείχνουν ότι υπάρχει επιστροφή πληθυσμού στην ύπαιθρο, αλλά είναι ακόμη δειλή. Ήδη υπάρχει μια αλλαγή στη νοοτροπία σχετικά με το επάγγελμα του αγρότη, ένα επάγγελμα το οποίο φαίνεται να επανέρχεται ψηλά στις προτιμήσεις των νέων. Το επάγγελμα του αγρότη σταδιακά παύει να θεωρείται ταμπού για τους νέους. Νέοι άνθρωποι με γνώσεις και επιστημονική κουλτούρα, επιστρέφουν στη γη για να υπηρετήσουν ένα αξιοπρεπές επάγγελμα, αυτό του αγρότη, που για δεκαετίες στήριξε την ελληνική οικονομία».
Σε ότι αφορά το πάγιο αίτημα του φορολογικού, ο κ. Τσιρώνης σημείωσε, «δεν το έχουν δει ακόμη στην πλήρη εφαρμογή του και επιμένω ότι αθροιστικά σε φορολογικό και ασφαλιστικό υπάρχει μείωση. Κάποιες μικρές κατηγορίες, μπορεί να αδικούνται, όπως σε περιπτώσεις που ένα φυσικό πρόσωπο, π.χ. ο πατέρας μίας αρχικής οικογένειας, να «φορτώνεται» τα έσοδα 3-4 οικογενειών και να εμφανίζεται με εισόδημα 70.000 ευρώ, επειδή δεν είναι εταιρεία ώστε να κατανέμονται σωστά. «Είναι λίγες περιπτώσεις, αλλά φυσικά πονάει. Αντίθετα, προβλήματα όπως ο φόρος στο πετρέλαιο, δεν νομίζω ότι θα λυθούν είτε βγουν είτε δεν βγουν στο δρόμο, καθώς υπάρχουν δεσμεύσεις, αλλά θα τα ξαναδούμε μόλις τελειώσει η δεύτερη αξιολόγηση».
Για το θέμα της σχολάζουσας αγροτικής γης, ο Γιάννης Τσιρώνης τόνισε ότι «η κυβέρνηση εργάζεται συστηματικά και θα υπάρχουν αποτελέσματα φέτος εντός του πρώτου εξαμήνου. Κάποια από τα προβλήματα είναι πιο εύκολα, όπως οι αδειοδοτήσεις των σταβλικών εγκαταστάσεων, άλλα πιο δύσκολα, όπως τα μεγάλα κόστη, αλλά δεν λύνονται με μαγικό ραβδάκι, και οι αγρότες το ξέρουν και κάνουν υπομονή», καταλήγοντας ότι, «οι αγρότες γνωρίζουν ότι είναι απαραίτητη η απογείωση της αγροτικής παραγωγής, για να φτάσουν τα ελληνικά προϊόντα στις ξένες αγορές, να οργανωθεί σωστά ο αγροτικός κόσμος, ώστε να εγγυηθούμε όχι μόνο καλή ποιότητα αλλά και σταθερή ποσότητα. Οι Έλληνες αγρότες έχουν το πλεονέκτημα της παραγωγής υψηλής ποιότητας προϊόντων, που προτιμώνται από τους καταναλωτές. Προαπαιτείται, όμως, καλύτερη οργάνωση σε επιχειρηματική βάση για καλύτερη ανταπόκριση στις μεταβαλλόμενες συνθήκες των διεθνών αγορών. Ζητούμενο είναι η δημιουργία ενός σταθερού και υγιούς περιβάλλοντος δραστηριοποίησης των αγροτών, το οποίο θα διασφαλίσει τη σταθερότητα του επαγγέλματος του αγρότη».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ