Γ. Τσιρώνης: Προχωράει καλά το ζήτημα των δασικών χαρτών

Γ. Τσιρώνης: Προχωράει καλά το ζήτημα των δασικών χαρτών

«Ο πρωτογενής τομέας και ιδιαίτερα ο διατροφικός τομέας, δεν είναι μονάχα – μαζί με τον τουρισμό - οι δύο βασικοί πυλώνες της οικονομικής ανάπτυξης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, αλλά είναι ο πυλώνας και η προϋπόθεση για τον τουρισμό, ο οποίος πατάει πάνω στον πρωτογενή τομέα και δίνει μία πολλαπλασιαστική αξία, αρκεί βέβαια να έχουμε αειφορική αντίληψη και για τον τουρισμό και για την διατροφή μας». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε σήμερα στην Καλαμάτα, με αφορμή την επίσκεψή του στην Κορώνη για το 4ο φεστιβάλ μεσογειακής διατροφής, αλλά και τις συναντήσεις που είχε με παραγωγούς.

Σχετικά με το θέμα της μεσογειακής διατροφής, ο Γιάννης Τσιρώνης είπε ότι «αυτό που συζητήσαμε με τους παραγωγούς, είναι πως τα προϊόντα της μεσογειακής διατροφής είναι για μας το διαβατήριο για να μπούμε στις μεγάλες αγορές, αλλά δυστυχώς υστερούμε σε οργάνωση, και αυτό είναι μία πραγματικότητα που τη γνωρίζουν οι αγρότισσες και οι αγρότες μας, καθώς δεν έχουμε καταφέρει να έχουμε πολλά αναγνωρίσιμα προϊόντα».

Όμως, όπως πρόσθεσε, «βρίσκομαι σε μία περιοχή που έχουμε τη ναυαρχίδα της φυτικής παραγωγής, την ελληνική ελιά Καλαμάτας και το περίφημο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της κορωνέικης ποικιλίας».

Όσον αφορά στα προϊόντα της μεσογειακής διατροφής, ο Γιάννης Τσιρώνης είπε πως «όλες και όλοι ξέρουμε ότι τα προϊόντα της Ελλάδας είναι απαράμιλλα και ασυναγώνιστα, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει να τα περάσουμε με μία καλή τιμή στη διεθνή αγορά»

Όπως εξήγησε, «ένα κρίσιμο ζήτημα για να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα, είναι να μειώσουμε το κόστος των εισροών, να κατοχυρώσουμε ποσότητες για να παίρνουμε καλές τιμές σε εκροές και το σπουδαιότερο να χτυπήσουμε το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων». Αυτό, όπως είπε, «δεν είναι μονάχα ένα καρκίνωμα για την ελληνική παραγωγή, αλλά μειώνει τη δυνατότητα να διεισδύσουν τα γνήσια προϊόντα στις διεθνείς αγορές». Μάλιστα, όπως τόνισε, «έχω δώσει εντολή στον ΕΦΕΤ να γίνονται συχνοί και αυστηροί έλεγχοι στους χώρους εστίασης, ώστε να ξέρουμε ότι αυτό που γράφει ο κατάλογος "φέτα" να είναι φέτα - και από κει και πέρα, αφού κερδίσουμε τη μάχη των ελληνοποιήσεων, νομίζω μπορούμε να έχουμε αυτό που μας αξίζει στις ξένες αγορές, αν οργανώσουμε λίγο καλύτερα τον χώρο των πωλήσεων».

Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, «αυτό φυσικά προϋποθέτει την αναβίωση της συνεταιριστικής επιχείρησης της υγιούς συνεταιριστικής επιχείρησης και όχι ενός συνεταιρισμού που ήταν ουσιαστικά ένα μακρύ χέρι του πελατειακού κράτους» και πρόσθεσε: «Αυτό το μοντέλο χρεοκόπησε και πρέπει να πάμε μπροστά σε ένα νέο μοντέλο πραγματικού συνεργατισμού και συνεταιριστικής οργάνωσης των πραγματικών παραγωγών, για να πουλήσουν το προϊόν τους σε καλύτερη τιμή.»

Σχετικά με το ζήτημα των δασικών χαρτών ο κ. Τσιρώνης είπε πως «προχωράει καλά»:

«Προφανώς υπάρχουν προβλήματα, γιατί μιλάμε για μία πληγή δεκαετιών που κανείς δεν τόλμησε και αγγίξει. Όλοι ξέρουν και οι παραγωγοί μας, αλλά κυρίως και η βιομηχανία μας, ότι δεν έχουμε καμία ελπίδα να προσεγγίσουμε ξένες επενδύσεις σε σοβαρό τομέα και κυρίως στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση του πρωτογενούς τομέα, όσο υπάρχει εκκρεμότητα των δασικών χαρτών και όσο δεν ξέρει ο άλλος εκεί πού αγοράζει, αν είναι δασικό ή όχι και τι θα βρει μπροστά του. Μιλάμε λοιπόν για μία μεγάλη μεταρρύθμιση και η βούληση της κυβέρνησης και το πετυχαίνουμε, είναι ούτε ένα στρέμμα χαμένο από τη γεωργική γη που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, όπως και τα δάση. Ως εκ τούτου προχωράμε στην κατεύθυνση να εξορθολογήσουμε και οι εκτάσεις, που ίσως στο παρελθόν εκχερσώθηκαν για να γίνουν καλλιέργειες, ώστε να τακτοποιηθούν ως τέτοιες και να πάει η γη, είτε με παραχώρηση εκεί που είναι η συμφερότερη η παραχώρηση, είτε και με εξαγορά στον παραγωγό, ώστε να λήξει αυτός ο εφιάλτης της ατομικής ομηρίας του κάθε παραγωγού, που ήθελε να κάνει μία μικρή μεταποίηση και δεν μπορεί να το κάνει, γιατί έπρεπε να κάνει πράξη χαρακτηρισμού».

Επίσης, όσον αφορά στους δασικούς χάρτες, ο Γιάννης Τσιρώνης τόνισε ότι «εμείς αναρτήσαμε το 37% της χώρας, όταν οι προκάτοχοί μας δεν είχαν αναρτήσει επί 20 χρόνια ούτε το 1% της χώρας».

Ακόμη, σύμφωνα με τον Γιάννη Τσιρώνη, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων τέθηκαν τα ζητήματα της δακοκτονίας, η κατοχύρωση του Π.Ο.Π. Καλαμάτας και ποιες περιοχές θα το έχουν αυτό κ.ά.

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό των αγροτών, ο Γιάννης Τσιρώνης τόνισε πως «επιμένουμε και λέμε ως κυβέρνηση ότι η πλειοψηφία των αγροτών μας έχει μείωση στη φορολογία, η οποία μάλιστα εξισορροπεί μία αύξηση στην ασφαλιστική εισφορά και θεωρώ πια, ότι θα μπούμε σε ένα πλαίσιο που ο ασφαλισμένος αγρότης θα είναι πραγματικά ασφαλισμένος αγρότης και θα έχει περισσότερες παροχές, τις οποίες άλλωστε τις δικαιούται».

Ακόμη, τέθηκε η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης του αγρότη και όπως είπε ο Γιάννης Τσιρώνης, «αυτή μπορεί να γίνει σε επίπεδο λυκείου, μέσω των ΕΠΑΛ, σε επίπεδο ΙΕΚ, αλλά και σε επίπεδο ολιγόμηνης επαγγελματικής εκπαίδευσης, η οποία μπορεί να γίνεται από τις επαγγελματικές σχολές του υπουργείου, οι οποίες πρέπει να αναβαθμιστούν και να αυξηθούν». Επίσης, πρόσθεσε ότι «μπορεί να γίνει μέσω υπαρχόντων ιδρυμάτων, όπως είναι το ΤΕΙ Καλαμάτας και άλλων ιδρυμάτων που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν ολιγοήμερα σεμινάρια, ώστε να περάσει και ο Έλληνας αγρότης και Ελληνίδα αγρότισσα στον 21ο αιώνα».

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι «καταθέτουμε το νομοσχέδιο για τα νωπά προϊόντα, το οποίο ήταν πάγιο αίτημα των παραγωγών μας σε απλά ζητήματα, όπως για παράδειγμα να εξασφαλίσουμε ότι όταν λέμε δίμηνη επιταγή, θα είναι δίμηνη επιταγή. Ακόμη, το νομοσχέδιο θα περιέχει άρθρα για τις αυτοδιαχειριζόμενες αγορές των παραγωγών, για τις υδατοκαλλιέργειες κ.ά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου: SOOC