Η Γαλλία εκτίμησε σήμερα πως ένα δημοψήφισμα για την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία, για το οποίο ο τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan δήλωσε ότι είναι έτοιμος, θα ήταν μια «ρήξη» με τις ευρωπαϊκές «αξίες».
Την επομένη ενός δημοψηφίσματος για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών το οποίο κέρδισε ο τούρκος πρόεδρος, η γαλλική προεδρία εκτιμά σε ανακοίνωσή της πως «η διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος για τη θανατική ποινή θα αποτελούσε καταφανώς μια ρήξη με (τις) αξίες και (τις) δεσμεύσεις» που έχει αναλάβει η Τουρκία «στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης».
Το Παρίσι «καταγράφει τους αριθμούς που ανακοινώθηκαν» μετά τη διεξαγωγή του χθεσινού δημοψηφίσματος –και την «αμφισβήτηση που εκφράστηκε»– επισημαίνοντας πως οι αριθμοί αυτοί «δείχνουν πως σε κάθε περίπτωση η τουρκική κοινωνία είναι διαιρεμένη σχετικά με τις προβλεπόμενες εις βάθος αλλαγές».
«Οι αξίες και οι δεσμεύσεις που ανελήφθησαν στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει να οδηγήσουν τις τουρκικές αρχές να διεξαγάγουν έναν ελεύθερο και ειλικρινή διάλογο με όλες τις συνιστώσες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία.
Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας κάλεσε και αυτό από την πλευρά του την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που προβλέπει την απαγόρευση της θανατικής ποινής.
Ο τούρκος πρόεδρος εξασφάλισε χθες μια νίκη, που αμφισβητείται από την αντιπολίτευση, για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με ποσοστό 51,4%.
Το βράδυ έκανε λόγο για το ενδεχόμενο διοργάνωσης ενός νέου δημοψηφίσματος, αυτή τη φορά για την επαναφορά της θανατικής ποινής, που θεωρείται κόκκινη γραμμή για τις Βρυξέλλες.
Αν η αντιπολίτευση υποστηρίξει την επαναφορά της θανατικής ποινής, «θα εγκρίνω» αυτό το μέτρο, είπε ο Erdogan, αν δεν το υποστηρίξει, «τότε θα διοργανώσουμε ένα νέο δημοψήφισμα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ