Γαλλία: Σφοδρές επικρίσεις κατά του υπουργού Οικονομίας λόγω προεδρικών φιλοδοξιών

Γαλλία: Σφοδρές επικρίσεις κατά του υπουργού Οικονομίας λόγω προεδρικών φιλοδοξιών

Θύελλα αντιδράσεων ξέσπασε σήμερα στους κόλπους της γαλλικής κυβέρνησης κατά του υπουργού Οικονομίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μία ημέρα μετά την ομιλία που εκφώνησε «εναντίον του συστήματος», ενώ από τα πυρά του δεν γλίτωσε ούτε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει για την τύχη του υπουργού του με αφορμή την παραδοσιακή συνέντευξη που θα παραχωρήσει αύριο Πέμπτη, ανήμερα της εθνικής εορτής της Γαλλίας. Ο Φρανσουά Ολάντ θα «επαναφέρει αναπόφευκτα στην τάξη τον Μακρόν...» προέβλεψε κυβερνητική πηγή.

Χωρίς να αναμένει, ωστόσο, την αυριανή ημέρα, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς ανέβασε τους τόνους σήμερα και καταλόγισε στον Εμανουέλ Μακρόν ότι δημιουργεί λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές «ένα κλίμα που επιδεινώνεται από την ασάφεια».

«Δεν μπορεί κανείς να καταγγέλλει ένα δήθεν "σύστημα" που υποκύπτει στις σειρήνες του λαϊκισμού όταν –κι αυτό είναι επιβαρυντικό στοιχείο– είναι ο ίδιος το πλέον αξιέπαινο προϊόν της κρατικής ελίτ» υπογράμμισε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός υπαινίχθηκε ότι ο Μακρόν δεν κατάφερε να εκπληρώσει «το καθήκον να επιδεικνύει υπευθυνότητα», σε μια χώρα κλονισμένη από τις επιθέσεις των ισλαμιστών τρομοκρατών.

«Ανήλθαμε στο ύψος των περιστάσεων όσον αφορά τις ευθύνες μας ενώπιον αυτής της απειλής» τόνισε ο Βαλς. «Το καθήκον της υπευθυνότητας φέρνει ένα καθήκον διαφάνειας και αποφυγής εκμετάλλευσης της ασάφειας».

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ηλικίας 38 ετών, πρώην υψηλόβαθμος δημόσιος λειτουργός με θητεία σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της ελίτ και στην επενδυτική τράπεζα Rothschild, προτού επιλεγεί από τον πρόεδρο για την θέση του συμβούλου του και κατόπιν υπουργού.

Την Τρίτη το βράδυ, κατά τη διάρκεια της πρώτης συγκέντρωσης μετά την ίδρυση πρόσφατα του πολιτικού του κινήματος κι ενώπιον ενός ακροατηρίου νέων και μορφωμένων, ο Μακρόν «ευχαρίστησε» τον Φρανσουά Ολάντ που τον ενέταξε στην κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2014. Ωστόσο έσπευσε να περιγράψει μια χώρα «που χρησιμοποιήθηκε από υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν».

Κάνοντας έναν απολογισμό της δίχρονης θητείας του στους κόλπους της γαλλικής κυβέρνησης, ο Εμανουέλ Μακρόν διατύπωσε τη λύπη του καθώς δεν μπόρεσε να προωθήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που ήλπιζε.

«Διαπίστωσα σε ποιο βαθμό το σύστημα δεν ήθελε να αλλάξει. Εγώ δεν κατάφερα να υλοποιήσω ορισμένα πράγματα» σημείωσε.

Το κίνημα, το οποίο ίδρυσε, το οποίο ονόμασε En Marche! (Εμπρός), «θα το οδηγήσουμε μαζί έως το 2017 και έως τη νίκη» διαβεβαίωσε χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει ρητά και κατηγορηματικά την υποψηφιότητά του. Οι οπαδοί του το έκαναν, ωστόσο για εκείνον φωνάζοντας το σύνθημα «Μακρόν, πρόεδρος!».

Η τοπική εφημερίδα L''Alsace έγραψε σήμερα ότι θα είναι «δύσκολο για τον Εμανουέλ Μακρόν να παραμείνει περισσότερο στην κυβέρνηση απ'' όπου έχει απόλυτα διαχωριστεί», μια άποψη που, όπως το Γαλλικό Πρακτορείο υπογραμμίζει, συμμερίζεται το σύνολο των γαλλικών ΜΜΕ.

«Όταν είμαστε υπουργοί, μιλάμε για το παρόν, ενεργούμε, δεν σκεφτόμαστε το μέλλον» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζαν Ζακ Ουρβοά, που πρόσκειται στον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς.

«Βρίσκω λίγο εύκολο το να ασκεί κανείς κριτική στο σύστημα, όταν μάλιστα είναι απόλυτα (άνθρωπος) του συστήματος» εκτίμησε η υπουργός Στέγασης Εμανουέλ Κος.

«Θεωρώ ότι προσελκύει τους νέους που έχουν απομακρυνθεί από την πολιτική και πιστεύω ότι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αυτό πολύ θετικά» προσέθεσε εντούτοις η ίδια.

Ο Εμανουέλ Μακρόν προκάλεσε την οργή και της άκρας αριστεράς. Περίπου 200 άνθρωποι πήγαν χθες το βράδυ να διαδηλώσουν στην είσοδο του χώρου συγκέντρωσης φωνάζοντας στους παρευρισκομένους «εκπρόσωποι της αστικής τάξης, τραπεζίτες, αυτοί βρίσκονται εκεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ