Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, δεκάδες χιλιάδες Γάλλοι συμμετείχαν σήμερα στις νέες διαδηλώσεις εναντίον της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης της εργασιακής νομοθεσίας, οι οποίες γενικά έγιναν σε κλίμα ηρεμίας.
Περίπου 200.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τα συνδικάτα —η γαλλική αστυνομία έκανε λόγο για 70.000— κατέβηκαν στους δρόμους για να απαιτήσουν να αποσυρθεί το κείμενο του νομοσχεδίου, το οποίο πυροδοτεί εδώ και πάνω από τρεις μήνες μια αμφισβήτηση χωρίς προηγούμενο για μια κεντροαριστερή κυβέρνηση στη Γαλλία.
Στο Παρίσι η πορεία των διαδηλωτών έγινε υπό «τις βέλτιστες συνθήκες», χωρίς να καταγραφούν υλικές ζημιές ή ταραχές, δήλωσε εμφανώς ικανοποιημένος ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ. Αντίθετα με άλλες πρόσφατες κινητοποιήσεις, στις οποίες επικράτησε κλίμα μεγάλης έντασης, «δεν ερρίφθη ούτε ένα δακρυγόνο» και «ουδείς τραυματίστηκε», πρόσθεσε ο ίδιος.
Στην κινητοποίηση της 14ης Ιουνίου εκατοντάδες άνθρωποι, πολλοί με καλυμμένα τα πρόσωπα, ενεπλάκησαν σε βίαιες συγκρούσεις με αστυνομικούς, τραυματίζοντας περίπου 30 εξ αυτών, προκαλώντας ζημιές σε τράπεζες, σε εμπορικά καταστήματα και στην πρόσοψη ενός νοσοκομείου παίδων.
Για να αποφευχθεί η επανάληψη βίαιων επεισοδίων, η κυβέρνηση είχε αρχικά απαιτήσει από τα συνδικάτα να κάνουν μόνο μια στατική συγκέντρωση, κατόπιν χθες Τετάρτη απαγόρευσε την κινητοποίηση, πριν εντέλει δώσει την έγκρισή της να πραγματοποιηθεί η πορεία, υπό πολύ αυστηρούς όρους.
Η πορεία έγινε, έτσι, σε μια συγκεκριμένη διαδρομή, μήκους 1,6 χιλιομέτρου, από την Πλατεία της Βαστίλης. Η αστυνομία, η οποία ανέπτυξε ισχυρή δύναμη 2.000 ανδρών, έκανε σωματικούς ελέγχους στους ανθρώπους που πήγαιναν να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση και συνέλαβε ήδη πριν καν ξεκινήσει περίπου 100 πρόσωπα, κυρίως διότι είχαν μαζί τους αντικείμενα που θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν εναντίον των δυνάμεών της.
Το αντικυβερνητικό κλίμα, ειδικά μετά την απόπειρα απαγόρευσης της διαδήλωσης, ήταν σαφές όχι μόνο στην πρωτεύουσα αλλά και σε άλλες πόλεις. Στην Τουλούζη, όπου υπάρχει μακρά παράδοση εργατικών κινητοποιήσεων, ένα πλακάτ έγραφε «ενθάδε κείται η δημοκρατία». Η πόλη αυτή ήταν η μόνη όπου καταγράφηκαν επεισόδια σήμερα, με πολλές βιτρίνες να σπάνε.
Τα συνδικάτα εξαπέλυσαν συγκεντρωμένα πυρά εναντίον του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, τον οποίο χαρακτήρισαν πυρομανή πυροσβέστη λόγω της αδιαλλαξίας που επιδεικνύει.
«Κάθε φορά που γίνεται προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πράγματα, ο πρωθυπουργός ρίχνει λάδι στη φωτιά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φιλίπ Μαρτινέζ, ηγέτης του CGT.
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επανέλαβε πάντως νωρίτερα σήμερα ότι η κυβέρνησή του δεν θα υποχωρήσει και θα «ολοκληρώσει» το σχέδιο της μεταρρύθμισης της εργασιακής νομοθεσίας, το οποίο πλέον τελεί υπό συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ