Γερμανία για Zaman: Αναμένουμε κοινή αντίληψη από την Τουρκία για να γίνει μέλος της ΕΕ

Γερμανία για Zaman: Αναμένουμε κοινή αντίληψη από την Τουρκία για να γίνει μέλος της ΕΕ

«Από έναν εταίρο όπως η Τουρκία, ο οποίος εδώ και δεκαετίες θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ, πρέπει και μπορεί κανείς να περιμένει να υπάρχει μια κοινή αντίληψη για ευρωπαϊκά θεμελιώδη δικαιώματα ελευθερίας» και σε αυτά περιλαμβάνεται και η ελευθερία του Τύπου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, αναφερόμενος στην υπόθεση της τουρκικής εφημερίδας "Zaman". Τάχθηκε δε, υπέρ του ανοίγματος των σχετικών ενταξιακών Κεφαλαίων ώστε, όπως είπε χαρακτηριστικά, «να πιάσουμε τον ταύρο από τα κέρατα» και να εξηγήσουμε στην Τουρκία ποιες είναι οι δικές μας απαιτήσεις σε αυτά τα θέματα.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ έχει τους τελευταίους μήνες αναφερθεί επανειλημμένως στο θέμα ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου στην Τουρκία. Από έναν εταίρο όπως η Τουρκία, ο οποίος εδώ και δεκαετίες θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει και μπορεί κανείς να περιμένει να υπάρχει μια κοινή αντίληψη για ευρωπαϊκά θεμελιώδη δικαιώματα ελευθερίας. Σε αυτό ανήκει βεβαίως και η ελευθερία έκφρασης και Τύπου», δήλωσε ο κ. Σέφερ και σημείωσε ότι αυτό αποτελεί μέρος του διαλόγου του Βερολίνου στις «αναρίθμητες» επαφές που έχουν «καθημερινά» με την τουρκική κυβέρνηση. «Είναι βεβαίως αυτονόητο ότι αυτά τα θέματα τίθενται τακτικά και πάντα, ακόμη και αν πρέπει να είναι αμφιλεγόμενα», διευκρίνισε και υποστήριξε ότι «θα ήταν σωστό να προσεγγίσουμε τώρα αυτά τα ενταξιακά Κεφάλαια με την Τουρκία, τα οποία αφορούν ακριβώς αυτά τα θέματα, που και για τις δύο πλευρές είναι τόσο σημαντικά, της ελευθερίας έκφρασης και γνώμης», σε μια προσπάθεια να σημειωθεί κάποια πρόοδος.

Όπως εξήγησε ο κ. Σέφερ, δεν θεωρεί ότι το εμπόδιο σε αυτό προέρχεται τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή την Τουρκία, αλλά στο ότι «για λόγους που δεν έχουν σχέση με τα θέματα κράτους δικαίου, δικαιοσύνης, συντάγματος και θεμελιωδών αξιών, μερικά κράτη-μέλη έχουν δυσκολίες με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία». Προσέθεσε δε ότι «η προσπάθεια ενώπιον της οποίας βρισκόμαστε είναι να πείσουμε και αυτούς τους εταίρους στην ΕΕ ότι μπορεί να έχει νόημα, ειδικά ενόψει αυτών των πραγμάτων που συζητούμε τώρα για την Τουρκία, να "πιάσουμε τον ταύρο από τα κέρατα" και σε απευθείας συζητήσεις με την Τουρκία, μέσω των συγκεκριμένων Κεφαλαίων, να καταστήσουμε σαφές στην Τουρκία ποιες είναι οι δικές μας απαιτήσεις προς την κατάσταση του κράτους δικαίου, της δικαιοσύνης, της εφαρμογής θεμελιωδών αξιών και σημαντικών θεμελιωδών δικαιωμάτων». Και σε αυτό πρέπει να εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε, συνέχισε ο Γερμανός εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση, «διότι τα θέματα δεν έχουν τόσο σχέση με το κράτος δικαίου, την δικαιοσύνη και το Σύνταγμα, αλλά εμάς παραταύτα μας φαίνεται να είναι ο σωστός δρόμος, όχι το να μιλάμε ο ένας για τον άλλον, αλλά ο ένας με τον άλλον ώστε να αναδείξουμε και προς τους Τούρκους σε απευθείας διαπραγματεύσεις ποιες απαιτήσεις έχουμε όταν κάποιος θέλει να γίνει κράτος-μέλος της ΕΕ».

Από την πλευρά της καγκελαρίας, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς επισήμανε ότι η ελευθερία του Τύπου και οι συνθήκες εργασίας των δημοσιογράφων έχουν «πολύ μεγάλη σημασία» για την γερμανική κυβέρνηση και αποτελούν «ξανά και ξανά» αντικείμενο των συζητήσεων με την Τουρκία. «Η λαγκελάριος το έκανε κατά την επίσκεψή της στην Άγκυρα και μπορείτε να θεωρείτε ότι αυτό το θέμα ήταν στην ημερήσια διάταξη της πρόσφατης συνομιλίας της καγκελαρίου με τον Τούρκο πρωθυπουργό», δήλωσε η κ. Βιρτς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ