Οι ανεμβολίαστοι δεν θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο μόνο την υγεία τους και τη ζωή τους. Αποτελούν κίνδυνο και για τους εμβολιασμένους, αποτελώντας εμπόδιο για την καταπολέμηση της επιδημίας. Όσοι περισσότεροι δεν εμβολιάζονται τόσο περισσότερο θα καθυστερεί η επίτευξη της συλλογικής ανοσίας.
Το 50% των πλήρως εμβολιασμένων σήμερα θα πρέπει να φτάσει άμεσα στο 70% για να επιτευχθεί η συλλλογική ανοσία. Και αυτό μπορεί να συμβεί με τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 έτων, με την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων που έρχονται σε καθημερινή επαφή με πολλά διαφορετικά άτομα και με τον εμβολιασμό τουλάχιστον του ενός στους τρεις από αυτούς που διστάζουν ή αρνούνται να εμβολιαστούν.
Χωρίς τη συλλογική ανοσία η επιδημία θα εξαπλώνεται, τα κρούσματα θα αυξάνουν, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι θα αυξάνονται και ως συνέπεια το νοσοκομειακό σύστημα θα μπει ξανά σε νέα δοκιμασία και η ήδη τροθείσα οικονομία θα κλυδωνιστεί επικίνδυνα.
Τις αρνητικές συνέπειες θα τις υποστούμε όλοι. Ακόμα και όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Όσο η επιδημία εξαπλώνεται λόγω των ανεμβολίαστων, οι εμβολιασμένοι θα κινδυνεύουν να μολυνθούν και να νοσήσουν γιατί η προστασία από τα εμβόλια δεν είναι απόλυτη. Τα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης κατά τρεις φορές και τον κίνδυνο βαριάς νόσησης κατά οκτώ φορές.
Επιπρόσθετα ο κίδνυνος νέων μεταλλάξεων αυξάνει ανάλογα με την έκταση της διάδοσης των υφιστάμενων στελεχών. Περισσότερα μολυσμένα άτομα σημαίνει και περισσότερες ευκαιρίες για τον κορονοϊό να μεταλλαχθεί. Όσο πιο γρήγορα περιοριστεί η έκταση της πανδημίας τόσο περισσότερο θα περιοριστεί το ενδεχόμενο νέων μεταλλάξεων, για τις οποίες δεν μπορούμε από τώρα να γνωρίζουμε, ούτε την επικινδύνοτητά τους, ούτε τη μολυσματικότητά τους.
Επίσης δεν γνωρίζουμε εάν τα υφιστάμενα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά για πιθανές νέες μεταλλάξεις.
Για το λόγο αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να εμβολιαστούν το συντομότερο όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα. Εάν δεν επιτευχθεί η συνολική ανοσία το αργότερο έως αρχές Σεπτεμβρίου θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και στους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, καθώς και στους φοιτητές πριν την έναρξη της σχολικής και της ακαδημαϊκής χρονιάς.
Για να κερδίσουμε τη μάχη που δίνουμε δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για δισταγμούς, ούτε για άλλες καθυστερήσεις.
*Ο Γιάννης Τούντας είναι Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ