Το συμπιεσμένο ελατήριο εκτινάχθηκε χωρίς η εκρηκτική επίδοση του δεύτερου τριμήνου, η υψηλότερη από το 1995, οπότε και δημοσιεύονται τριμηνιαία στοιχεία, να περιλαμβάνει τον τουρισμό. Την βαριά μας βιομηχανία που όχι μόνο έκανε την μεγάλη έκπληξη φέτος το καλοκαίρι, αλλά συνεχίζει να διατηρεί την δυναμική του και το πρώτο φθινοπωρινό δίμηνο. Τα επίπεδα πτήσεων το Σεπτέμβριο αγγίζουν τα προ πανδημίας νούμερα. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Ότι αν συνεχιστεί η τάση αυτή, τότε η ανάπτυξη της οικονομίας θα ξεπεράσει το 6% στο σύνολο του έτους, ξεπερνώντας κάθε μέχρι τώρα πρόβλεψη, εκτιμά η Εθνική. Η πρώτη που είχε προβλέψει ανάπτυξη 13% στο β' τρίμηνο, όταν η πλειονότητα των αναλυτών έβαζε τον πήχη στο 8%-9%.
Τώρα, αναθεωρεί την πρόβλεψή της για το σύνολο του έτους και από πρόβλεψη για 5,7% βάζει τον πήχη πάνω από το 6%. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε στο Reuters ο επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας Νίκος Μαγγίνας, σχολιάζοντας ότι η επίδοση ήταν καλύτερη των προβλέψεων (13%), λόγω της αναθέρμανσης της καταναλωτικής δαπάνης και της ισχυρής επενδυτικής δραστηριότητας.
Για να συμπληρώσει ότι η επίδοση του δευτέρου τριμήνου δεν περιλαμβάνει την ισχυρή ώθηση από τον τουρισμό που αναμένεται να εκδηλωθεί στο τρίτο τρίμηνο, εκτιμώντας πως «εάν η τάση αυτή συνεχιστεί τότε ο ρυθμός επέκτασης της οικονομίας θα ξεπεράσει το 6,0% στο σύνολο του έτους». Η άρση των περιοριστικών μέτρων, η αύξηση της ζήτησης, η ευνοϊκή βάση σύγκρισης και η κρατική στήριξη συνέβαλαν στην αύξηση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο, τονίζει στο Reuters και ο Τάσος Αναστασάτος, επισφαλής οικονομολόγος της Εurobank.
«Αυτά μαζί με την ισχυρή τουριστική επίδοση στο τρίτο τρίμηνο, θα μπορούσαν να φέρουν ένα ετήσιο αποτέλεσμα που ξεπερνά τις προηγούμενες εκτιμήσεις και ανοίγει τον δρόμο για την κάλυψη του κενού που δημιούργησε στο ΑΕΠ η πανδημία του COVID-19, το 2022», σημειώνει ο ίδιος.
Τα νούμερα για τον τουρισμό τον Αύγουστο μιλούν από μόνα τους. Στο πρώτο μόνο 15νθήμερο είχαμε πάνω από 1,5 εκατομμύριο διεθνών αφίξεων, προορισμοί όπως η Μύκονος ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019 και η γενική εικόνα δείχνει ότι το στοίχημα για ετήσια έσοδα ίσα με το 50% προ διετίας ή και παραπάνω, θα επιτευχθεί. Δημιουργούνται. Τα καλά νέα είναι ότι η δυναμική συνεχίζεται και την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, έτσι όπως καταγράφονται από τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό οργανισμό, τη γερμανική TUI.
Τον πολύ καλό Αύγουστο φαίνεται να διαδέχεται ένας δυναμικός από πλευράς κρατήσεων Σεπτέμβριος με τους tour operator να αναφέρουν ότι οι αναζητήσεις αλλά και οι κρατήσεις που δέχεται για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο διατηρούν τη δυναμική του Ιουλίου και του Αυγούστου, η οποία είχε ξεπεράσει τις προσδοκίες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα δέχεται τους περισσότερους επισκέπτες από χώρες όπως η Γερμανία και η Πολωνία, ενώ έρχεται πρώτη στις προτιμήσεις στις σκανδιναβικές χώρες, στη Γαλλία και στην Αυστρία, καθώς οι περισσότερες κρατήσεις για διακοπές που δέχεται από τις τρεις αυτές αγορές αφορούν τη χώρα μας.