Ισχυρές αυξητικές τάσεις παρατηρείται στα κρούσματα, σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που παραμένει χαμηλή η ανταπόκριση για εμβολιασμό, όπως Σάμος, Γρεβενά, Ευρυτανία, Ηράκλειο, Πρέβεζα, Χανιά, Άρτα και Έβρος, ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ωστόσο ότι χάρη στην αύξηση των εμβολιασμών και τήρησης των μέτρων προστασίας το τελευταίο 10ήμερο έχει ανακοπεί η εκθετική αύξηση του κορονοϊού στη χώρα. Για «πανδημία ανεμβολίαστων» έκανε λόγω η Μίνα Γκάγκα, τονίζοντας ότι χθες είχαμε ρεκόρ εισαγωγών με 590 ασθενείς στα νοσοκομεία.
Στην έναρξη της ενημέρωσης η αναπληρώτρια υπουργό Μίνα Γκάγκα αναφέρθηκε στην καθυστέρηση που παρατηρείται από ασθενείς με κορονοϊό να μεταβούν στους γιατρούς και στα νοσοκομεία μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η αντιμετώπιση του ιού και απεύθυνε έκκληση να πηγαίνουν έγκαιρα στο γιατρό. «Δεν περιμένουμε οκτώ ημέρες με πυρετό και δύσπνοια αν έχουμε συμπτώματα κορονοϊού», υπογράμμισε.
Όπως αποκάλυψε, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, οι ασθενείς πηγαίνουνε αργά στις μονάδες υγείας, «τόσο αργά που είναι δύσκολο να γίνουν εύκολα καλά».
Σύμφωνα με την ίδια από τους πολίτες που είναι διασωληνωμένοι, οι 19% είναι εμβολιασμένοι και οι 81% ανεμβολίαστοι.
Τα περισσότερα κρούσματα σήμερα είναι σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαϊα, Λάρισα και Κοζάνη, τόνισε η Μίνα Γκάγκα και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό ο καθένας να λαμβάνει μέτρα προστασίας (μάσκες, αποστάσεις, συγχρωτισμός).
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι σε 10 ημέρες θα ξεκινήσει η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με κορονοϊό από 10 νοσοκομεία, γνωστοποιώντας ότι σήμερα ή αύριο θα υπάρξει και σχετική ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας. «Αρχίζει η διάθεση για 10 νοσοκομεία στην Ελλάδα, αυτά που έχουν την μεγαλύτερη εμπειρία», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι μία πενταμελής ομάδα γιατρών θα ελέγχει τα αιτήματα που υποβάλλονται, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση.
Σύμφωνα με την ίδια προτεραιότητα έχουν οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς, οι καρκινοπαθείς, οι μεταμοσχευμένοι, καθώς και οι έγκυες που βρίσκονται στο τρίτο τρίμηνο.
Σταθεροποίηση στην τάση αύξησης των κρουσμάτων
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής - Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι τις τελευταίες 10 ημέρες έχει παρατηρηθεί σταθεροποίηση στην τάση αύξησης των κρουσμάτων, με το δείκτη θετικότητας να έχει πέσει στο 1,7 - 1,8, αν και παραμένει σε υψηλά επίπεδα με μέσο όρο εβδομάδας στα 6.700 κρούσματα.
Τα ενεργά κρούσματα σήμερα υπολογίζονται σε 54.000 σε ολόκληρη την Ελλάδα ανέφερε και εκτίμησε ότι θα συνεχιστεί η διασπορά του κορονοϊού και η πίεση στο ΕΣΥ και θα αργήσουμε να δούμε μείωση των δεικτών διασωλήνωσης και θανάτων. Έκανε λόγο για ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία χθες, λέγοντας πως ανήλθαν σε 590.
Περιγράφοντας την πίεση που δέχεται σήμερα το ΕΣΥ, είπε ότι κατά μέσο όρο καταγράφονται 405 εισαγωγές ασθενών κάθε μέρα στα νοσοκομεία και η πληρότητα των ΜΕΘ αγγίζει το 88% σε όλη τη χώρα, παρότι αυξήθηκαν οι διαθέσιμες κλίνες.
Επισήμανε ότι 27 από τις 75 περιφερειακές ενότητες της χώρας είναι στο βαθύ κόκκινο και καταγράφεται υψηλή θνητότητα σε περιοχές όπου υπάρχει γερασμένος πληθυσμός αλλά και πολλοί ανεμβολίαστοι.
Αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς τονίζοντας πως 320.000 άνθρωποι άλλαξαν γνώμη και έκαναν την 1η δόση του εμβολίου, αλλά, διευκρίνισε πως παραμένει χαμηλή η ανταπόκριση σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως Σάμος, Γρεβενά, Ευρυτανία, Ηράκλειο, Πρέβεζα, Χανιά, Άρτα και Έβρος, όπου και παρατηρείται αυξητική τάση στα κρούσματα, υπενθυμίζοντας πως παρατηρείται υψηλή θνητότητα σε περιοχές με αυξημένο αριθμό ανεμβολίαστων μεγάλης ηλικίας ή περιοχές με γηρασμένο πληθυσμό γενικότερα.
Ανέφερε ότι η πληρότητα των ΜΕΘ είναι 88%, αριθμός που προκύπτει έπειτα από αύξηση των διαθέσιμων κλινών σε όλη τη χώρα και πρόσθεσε πως από τις αρχές Σεπτεμβρίου χάθηκαν 64 άνθρωποι, κάτω των 60 ετών χωρίς να παρουσιάζουν υποκείμενα νοσήματα και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν και να κάνουν τηρούν τα μέτρα προστασίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η εμβολιαστική κάλυψη με νέες πρώτες δόσεις έχει αυξηθεί κατά μόλις 4% σε περιοχές με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού, υψηλή διασπορά και νοσηρότητα, όπως η Πέλλα, το Κιλκίς, η Πιερία, η Ημαθία, η Δράμα, οι Σέρρες και η Λάρισα.
Σημείωσε με ιδιαίτερη έμφαση ότι κανένας δεν είναι άτρωτος απέναντι στον ιό, υπογραμμίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην τρίτη δόση που προστατεύει από σοβαρή νόσηση. Υπογράμμισε όμως ότι και οι εμβολιασμένοι πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας.
Χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το στοιχείο ότι από αυτούς που αποφάσισαν να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό οι περισσότεροι είναι ανάμεσα στις ηλικίες 25 έως 55 ετών.
Μιλώντας για τα παιδιά είπε ότι 9 στα 10 κρούσματα που διαγιγνώσκονται, προέρχονται από τα self test που κάνουν τα παιδιά αυτά για να πάνε στο σχολείο τους.
Για την τρίτη δόση εμβολίου ανέφερε στο Ισραήλ, παρατήρησαν πως 3 μήνες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης, τα επίπεδα ανοσίας παραμένουν ψηλά, σε αντίθεση με τη μείωση που παρατηρούνταν μετά τη δεύτερη δόση. «Η τρίτη δόση ίσως στο μέλλον να θεωρείται μέρος του βασικού εμβολιασμού» συμπλήρωσε.
Τέλος η ίδια απέφυγε να κάνει προβλέψεις για το τι θα συμβεί τα Χριστούγεννα, αλλά αναφέρθηκε στην προειδοποίηση του ECDC που κάνει λόγο για αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο για τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο σε χώρες που έχουν εμβολιαστική κάλυψη κάτω από 80%, όπως είναι και η Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη, παγκοσμίως οι ημερήσιοι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 2% και οι διαγνώσεις κατά 11% την τελευταία εβδομάδα.