Την διενέργεια δύο τεστ και συγκεκριμένα ένα self test και ένα rapid test κάθε εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους σε εστίαση και τουρισμό που δεν έχουν εμβολιαστεί εξήγγειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης. Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι τα περιοριστικά μέτρα στη Μύκονο κατάφεραν να ανακόψoυν την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και πρόσθεσε ότι η ισχύς τους, η οποία είναι μέχρι την επόμενη Δευτέρα, θα επανεξεταστούν μέσα στα επόμενα 24ωρα αφού αξιολογηθεί η κατάσταση.
Τα πρόσθετα μέτρα που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται στη Μύκονο από το Σάββατο δείχνουν ότι κατάφεραν μερικώς να ανακόψουν την περαιτέρω διασπορά του ιού και την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. Μέτρα τα οποία ισχύουν μέχρι τη Δευτέρα το πρωί και των οποίων την παράταση ή όχι, όπως ανακοίνωσε, «θα αξιολογήσουμε τα επόμενα 24ωρα και εγκαίρως θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις».
Ο Ν. Χαρδαλιάς σημείωσε πως τα δεδομένα στη Μύκονο δείχνουν υψηλή επιδημιολογική επιβάρυνση, αλλά και μερική σταθεροποίηση της κατάστασης, ενώ αρχίζει και να διαφαίνεται και μια μικρή τάση μείωσης.
Ταυτόχρονα, επισήμανε πως προέκυψε ότι δεν υπάρχουν νέες συρροές στο νησί και ότι τα όποια νέα κρούσματα σχετίζονται με τις ήδη υφιστάμενες συρροές των προηγούμενων εβδομάδων.
Ερωτώμενος σχετικά, απάντησε ότι σε περίπτωση που παρατηρηθεί έξαρση κρουσμάτων σε κάποιες περιοχές υπάρχουν εργαλεία που μπορούν να ληφθούν σε τοπικό επίπεδο.
Η Βάνα Παπαευαγγέλου επισήμανε ότι υπάρχει κάμψη στην κατακόρυφη αύξηση νέων κρουσμάτων τονίζοντας ωστόσο ότι ο ιός βρήκε τον τρόπο να μεταφερθεί σε ανεμβολίαστα άτομα.
Πρόσθεσε παράλληλα ότι το ιικό φορτίο στα λύματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της χώρας παρουσιάζει αύξηση. Συμπλήρωσε ότι την εβδομάδα που πέρασε υπήρξε σημαντική άνοδος στον αριθμό των νοσηλειών ενώ τόνισε ότι επείγει ο εμβολιασμός των ενηλίκων άνω των 40 ετών.
«Το 99% των ατόμων που νόσησαν σοβαρά αφορά είτε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους», ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου και δήλωσε ότι σύμφωνα με τα υφιστάμενα δεδομένα η μετάλλαξη Δέλτα είναι 44 φορές πιο μεταδοτική.