Χάρης Θεοχάρης: Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει τώρα το 4ο μνημόνιο

Χάρης Θεοχάρης: Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει τώρα το 4ο μνημόνιο

«Η μεγάλη υποχώρηση που έκανε η κυβέρνηση είναι ότι αποδέχτηκε πως θα ψηφίσει τα μέτρα, θα τα προνομοθετήσει και δεν θα τα πάρει πίσω ποτέ. Βαφτίζει τη μείωση του αφορολόγητου που χτυπάει τα χαμηλότερα εισοδήματα, τη μείωση των συντάξεων και της προσωπικής διαφοράς, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στη χώρα την ανάπτυξη», επεσήμανε ο Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στον Αθήνα 984.

Σχολιάζοντας τα επί μέρους της καταρχήν συμφωνίας ανέφερε: «Μπορούσε να προχωρήσει με διαφορετική λογική στη διαπραγμάτευση, πριν δώσει το μέρισμα στους χαμηλοσυνταξιούχους -με τον τρόπο που το έδωσε- σπάζοντας τους δεσμούς της εμπιστοσύνης. Επί της ουσίας το 4ο μνημόνιο το ψηφίζει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει μια ευθεία σύνδεση μεταξύ των δύο γεγονότων. Εκτιμώ ότι θα πάμε σε συμφωνία στις 7 Απριλίου στο Eurogroup που θα γίνει στη Μάλτα, αλλά αυτά που θα μπορούσε η κυβέρνηση να κερδίσει, τα έχει χάσει».

Ενόψει των εξελίξεων στο προσεχές διάστημα σημείωσε ότι «ως ένα βαθμό η κυβέρνηση μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα, στο βαθμό που δε θα συζητάμε για αξιολογήσεις. Ωστόσο, η στροφή του κ. Τσίπρα να κλείσει τη συμφωνία έχει καταρρακώσει την αξιοπιστία του. Έχει πει ψέματα στο ιδεολογικό κομμάτι, αλλά και στο διαχειριστικό, στην πολιτική βούληση που υποτίθεται πως είχε να τα βάλει με τα συμφέροντα και τη διαφθορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε μια διαφθαρμένη τράπεζα, την Τράπεζα Αττικής, και την έκανε 100 φορές πιο διεφθαρμένη. Η αιμομιξία μεταξύ των εξουσιών επιτρέπει αυτά τα φαινόμενα».

Σχετικά με τη συνολική πολιτική της κυβέρνηση τόνισε ότι «ολοκλήρωσε τα τρία στάδια απώλειας της εθνικής κυριαρχίας. Το πρώτο είναι το υπερταμείο με εξουσία να κατάσχει περιουσία εντός και εκτός Ελλάδος από το Λουξεμβούργο, για 99 χρόνια. Το δεύτερο στάδιο είναι η διαχείριση των κόκκινων δανείων που θα επιφέρει τεράστιο αφελληνισμό των ελληνικών επιχειρήσεων. Το περιθώριο ρύθμισης των δανείων τους θα γίνεται από ένα fund στο εξωτερικό. Ποιες θα επιβιώσουν και ποιες όχι, θα ρυθμίζεται από το εξωτερικό. Και το τρίτο στάδιο είναι ότι μέχρι το 2024 έχουμε απωλέσει το περιθώριο επιλογών. Μόνο διαχείριση από δω και πέρα».

Φωτογραφία SOOC