«Χωρίς την ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν είναι δυνατή μελλοντικά η καταβολή συντάξεων»

«Χωρίς την ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν είναι δυνατή μελλοντικά η καταβολή συντάξεων»

«Παραλάβαμε τον Ιανουάριο του 2015 ένα ασφαλιστικό σύστημα με ταμειακά ελλείμματα περί τα 4 δισ ευρώ. Τα ελλείμματα αυτά δημιουργήθηκαν από το 2011 και μετά, παρά τις μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις», ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Μανιάτη.

Στην ερώτησή του ο κ. Μανιάτης ζητούσε να πληροφορηθεί εάν η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την τρόικα την εκχώρηση μελλοντικών εσόδων ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της τάξεως του 1,5 δισ το έτος, τα οποία με νόμο του 2013 είχαν παραχωρηθεί στο Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), για τη συνολική ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος.

«Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και δεν περίμενα η δική μας κυβέρνηση να εγκαλείται για εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας και εθνικού πλούτου», απάντησε ο κ. Πετρόπουλος και χαρακτήρισε «αντιπερισπασμό», την ερώτηση του κ. Μανιάτη. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα στην πράξη, καθώς δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμη έσοδα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Ο υφυπουργός Εργασίας υπερασπίστηκε την προτεινόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, χωρίς την οποία, όπως τόνισε, δεν θα καταστεί δυνατή στο μέλλον η καταβολή των συντάξεων και κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης ότι «ενορχηστρώνουν μια πολεμική που υποστηρίζει ότι ο λαός είναι εναντίον της δικής μας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Αχαΐας Νίκου Νικολόπουλου, για το ασφαλιστικό των δικηγόρων, ο κ. Πετρόπουλος επανέλαβε ότι με το προτεινόμενο σύστημα οι ελεύθεροι επαγγελματίες επανέρχονται στην κοινωνική ασφάλιση και μπορούν στο εξής να έχουν σύνταξη και υγεία.

Ο υφυπουργός Εργασίας είπε επίσης ότι το υπάρχων σύστημα περιείχε ανισότητες που κάθε άλλο παρά σύστημα αλληλεγγύης σηματοδοτούν, με αποτέλεσμα κάποιοι να παίρνουν σύνταξη χωρίς να καταβάλλουν τις ανάλογες εισφορές, ενώ αποκλείονταν άλλοι που βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής.

«Ζούμε μια ανθρωπιστική κρίση, είμαστε στο βάθος της ερήμου και έχουμε ένα καρβέλι, αλάτι και λίγο νερό να τα μοιράσουμε σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε κατάρρευση», κατέληξε ο κ. Πετρόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ