Η ασθμαίνουσα βρετανική οικονομία θέτει υπό νέα πίεση την Theresa May

Η ασθμαίνουσα βρετανική οικονομία θέτει υπό νέα πίεση την Theresa May

Πληθωρισμός σε άνοδο, αγοραστική δύναμη σε πτώση, κατανάλωση ασταθής: η επιβράδυνση της βρετανικής οικονομίας ενισχύει την πίεση επί της πρωθυπουργού Theresa May που φθάνει σήμερα στις Βρυξέλλες για να προσπαθήσει και πάλι να βρει έναν τρόπο προώθησης των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός συμμετέχει σήμερα στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής κατά την οποία θα προσπαθήσει να πείσει τους ευρωπαίους ηγέτες για την έναρξη συνομιλιών για το μέλλον των σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την έξοδο της χώρας της από την Ένωση τον Μάρτιο 2019 για τη μεταβατική περίοδο που θα συνοδεύσει αυτό το άνευ προηγουμένου διαζύγιο.

Η Theresa May κινδυνεύει να αντιμετωπίσει, και δεν είναι η πρώτη φορά, την αυστηρή στάση των ηγετών του ευρωπαϊκού μπλοκ. Και τα προβλήματα της βρετανικής οικονομίας περιπλέκουν ακόμη περισσότερο τη θέση της, μαζί με την διαρκή σύγκρουση ανάμεσα στους υποστηρικτές και τους αντιπάλους του Brexit στο Συντηρητικό Κόμμα.

Τρεις φορές αυτήν την εβδομάδα, η Εθνική Υπηρεσία Στατιστικής δημοσίευσε οικονομικά στοιχεία που απογοήτευσαν το Λονδίνο, τη στιγμή που καταρτίζεται ο νέος προϋπολογισμός για τις 22 Νοεμβρίου , ενώ συνεχίζονται χωρίς εμφανή αποτελέσματα οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Την Τρίτη, η Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός έφθασε το 3% τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά από το 2012. Η πτωτική πορεία της στερλίνας μετά την απόφαση της χώρας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση ευνοεί άλλωστε τα εισαγόμενα προϊόντα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μπορούσε να αποφασίσει την αύξηση του βασικού επιτοκίου στις 2 Νοεμβρίου για να συγκρατήσει τον πυρετό των τιμών, αλλά η εξίσωση δεν είναι απλή διότι εάν το κάνει, θα μπορούσε να ακινητοποιήσει μία οικονομική μηχανή που αγκομαχά.

Η Εθνική Υπηρεσία Στατιστικής προειδοποίησε επίσης χθες ότι οι πραγματικοί μισθοί, λαμβανομένου υπ΄όψιν του πληθωρισμού, έχουν υποχωρήσει κατά 0,3% κατά τη διάρκεια της περιόδου Ιουνίου-Αυγούστου σε ετήσια βάση. Αυτή η υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης διαρκεί εδώ και μήνες και επιβαρύνει τα φτωχότερα νοικοκυριά, γεγονός που δίνει επιχειρήματα στο Εργατικό Κόμμα.

Η παρατεταμένη μισθολογική λιτότητα έχει επιπτώσεις στην κατανάλωση των νοικοκυριών, σύμφωνα με πολλούς οικονομολόγους που έχουν απογοητευθεί από τα δεδομένα των λιανικών πωλήσεων του Σεπτεμβρίου που υποχώρησαν κατά 0,8% από τον ένα μήνα στον άλλο, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Στατιστικής.

Αφού σημείωσε υποχώρηση στις αρχές του έτους, η κατανάλωση που αποτελεί τον βασικό κινητήρα της βρετανικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια επανέκαμψε την άνοιξη και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

«Η πτώση του Σεπτεμβρίου τροφοδοτεί τις υποψίες ότι η πρόοδος που καταγράφηκε τον Αύγουστο οφείλεται στους ξένους τουρίστες που ήλθαν στο Ηνωμένο Βασίλειο για να επωφεληθούν από την αδύναμη λίρα και στους Βρετανούς που αυτήν την φορά προτίμησαν τη χώρα τους για τις διακοπές τους», σύμφωνα με τον Howard Archer, αναλυτή του Item Club.

Τελικά, η αύξηση του ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο δεν έφθασε παρά το 0,3% από το ένα στο άλλο τρίμηνο, διατηρώντας τον ρυθμό που έχει διαμορφωθεί από την αρχή του έτους. Ανεξάρτητοι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6% αυτήν τη χρονιά και κατά 1,4% την επόμενη χρονιά, έναντι 1,8% την προηγούμενη.

«Απέναντι στην υπερβολική εξάρτηση του Ηνωμένου Βασιλείου από τις καταναλωτικές δαπάνες, η κυβέρνηση πρέπει να αποσαφηνίσει από πού θα προέλθει η μελλοντική ανάπτυξη», δήλωσε ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Vince Cable, που συγκαταλέγεται στους κεντρώους ευρωπαϊστές που θέλουν την ακύρωση του Brexit.

Άλλωστε, ο εξαιρετικά έγκυρος ΟΟΣΑ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η οικονομία της Βρετανίας θα πάει καλύτερα εάν οι Βρετανοί αλλάξουν γνώμη για το Brexit.

Πολύ περισσότερο που οι επιχειρήσεις διστάζουν όλο και περισσότερο να επενδύσουν στο κλίμα αβεβαιότητας που περιβάλλει την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση: οι εργοδοτικές ενώσεις προειδοποιούν πλέον την κυβέρνηση ότι είναι απολύτως αναγκαίο να λάβει μέχρι το τέλος του έτους την εγγύηση για μία μεταβατική περίοδο μετά το Brexit.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ