Η Βενεζουέλα ξεκινά τις συναντήσεις με τους πιστωτές της για την αναδιάρθρωση χρέους

Η Βενεζουέλα ξεκινά τις συναντήσεις με τους πιστωτές της για την αναδιάρθρωση χρέους

 

Η κυβέρνηση του Προέδρου Nicolas Maduro έχει καλέσει σήμερα στο Καράκας τους επενδυτές που κατέχουν σχεδόν 60 δισεκατομμύρια δολάρια ομολόγων της χώρας, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να δώσει ώθηση στα δημόσια οικονομικά της που συμπιέζονται διαρκώς.

Ωστόσο, οι βασικότεροι επενδυτές που διακρατούν χρέος της χώρας δεν σχεδιάζουν να προσέλθουν στη συνάντηση, λόγω ανησυχιών από τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους της χώρας αλλά και των θεμάτων ασφαλείας στη χώρα.

Επιπλέον, κανείς δεν ξέρει ουσιαστικά τι ακριβώς αποσκοπεί να πετύχει ο N. Maduro με την κίνησή του αυτή. Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, αρκετοί επενδυτές επιβεβαίωσαν ότι θα στείλουν δικηγόρους ή αντιπροσώπους στη συνάντηση.

Οι αγορές διατηρούσαν μια αισιοδοξία την Παρασκευή, ότι η χώρα θα καταφέρει να συνεχίσει να εξυπηρετεί το χρέος της, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση Maduro παρά τις καθυστερήσεις τελικά προχώρησες σε πληρωμές ύψους σχεδόν 2 δισ. δολαρίων τις δύο προηγούμενες εβδομάδες.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, πολλοί θεωρούν ότι οι υποσχέσεις του N. Maduro για αναδιάρθρωση και αναχρηματοδότηση του χρέους είναι εντελώς αβάσιμες, καθώς οι κυρώσεις των ΗΠΑ καθιστούν και τις δύο περιπτώσεις μάλλον αδύνατες, με την κυβέρνησή του να προετοιμάζει απλώς το έδαφος για τη χρεοκοπία της χώρας, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο.

N. Maduro: Η χώρα δεν θα χρεοκοπήσει ποτέ

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro δήλωσε χθες Κυριακή ότι η χώρα του δεν θα κηρύξει «ποτέ» στάση πληρωμών ενόψει των κρίσιμων συναντήσεων που θα έχει σήμερα με τους διεθνείς πιστωτές του Καράκας.

«Υπέθεταν ότι η Βενεζουέλα θα κηρύξει στάση πληρωμών. Ποτέ! Δεν θα υπάρξει ποτέ στάση πληρωμών στη Βενεζουέλα», τόνισε κατά το χθεσινό του τηλεοπτικό διάγγελμα ο Maduro.

«Η Βενεζουέλα έχει πάντα μια ξεκάθαρη στρατηγική και τώρα η στρατηγική μας είναι να επαναδιαπραγματευτούμε και να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος μας», πρόσθεσε. «Ας είναι ξεκάθαρο σε όλους τους πιστωτές και όλους τους οίκους αξιολόγησης!».

Ο Maduro αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την Κίνα και τη Ρωσία, χώρες συμμάχους της Βενεζουέλας στις οποίες οφείλει 28 και 8 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα, ενώ το σύνολο του χρέους της χώρας ανέρχεται σε 150 δισ. δολάρια.

Οι συνομιλίες με το Πεκίνο προχωρούν «άψογα» και αυτή την εβδομάδα συνήφθη συμφωνία με τη Μόσχα για την αναδιάρθρωση πιστώσεων ύψους περίπου 3 δισ. δολαρίων, εξήγησε ο ίδιος.

Εξάλλου ο Maduro έχει συγκαλέσει σήμερα μια συνάντηση με τους διεθνείς πιστωτές της Βενεζουέλας για να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος της χώρας.

Οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για την εξέλιξη της συνάντησης αυτής που θα πραγματοποιηθεί στις 14:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας).

Η Ουάσινγκτον έχει απαγορεύσεις στις τράπεζές της και στους πολίτες της να αγοράζουν νέα ομόλογα της Βενεζουέλας ή να διαπραγματεύονται συμφωνίες που προτείνει η κυβέρνηση της χώρας. Οπότε είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς οι Αμερικάνοι πιστωτές της Βενεζουέλας, που διακατέχουν το 70% του χρέους σύμφωνα με το Καράκας, θα απαντήσουν στην πρόσκληση Maduro.

Επιπλέον τα δύο πρόσωπα που έχουν αναλάβει τη διαπραγμάτευση, ο υπουργός Οικονομικών Σιμόν Σέρπα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ταρέκ αλ Αϊσάμι, πλήττονται προσωπικά από τις κυρώσεις, γεγονός που εμποδίζει τους Αμερικανούς πολίτες να διαπραγματεύονται μαζί τους.

Παράλληλα στη Νέα Υόρκη μια ειδική επιτροπή της ISDA (Διεθνούς Ένωσης Παράγωγων Προϊόντων) θα ασχοληθεί με το ζήτημα της Βενεζουέλας στις 12:00 (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας).

Η 15μελής αυτή επιτροπή θα αποφασίσει τα μέτρα που θα λάβει μετά την καθυστέρηση από το Καράκας της καταβολής 1,16 δισ. δολαρίων για την αποπληρωμή χρεών.

Οικονομικές κυρώσεις και εμπάργκο στην πώληση όπλων

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν σήμερα την επιβολή οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Βενεζουέλας καθώς και εμπάργκο στην πώληση όπλων, επισημαίνοντας ότι οι περιφερειακές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον προηγούμενο μήνα όξυναν την κρίση στη χώρα.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν επιθυμούν να σπρώξουν τη Βενεζουέλα στην οικονομική και πολιτική κατάρρευση και γι' αυτό επέλεξαν να μην επιβάλουν κυρώσεις σε συγκεκριμένα πρόσωπα, αφήνοντάς το για αργότερα σε μια προσπάθεια να πείσουν τον πρόεδρο Nicolas Maduro να αποκλιμακώσει την ένταση.

«Ό,τι κάνουμε έχει στόχο να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης ώστε να βρεθεί μια δημοκρατική και ειρηνική λύση», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Αλφόνσο Ντάστις στους δημοσιογράφους.

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ δήλωσαν ότι η νομική βάση για την επιβολή απαγόρευσης ταξιδίων στην Ευρώπη και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων «θα χρησιμοποιηθεί με σταδιακό και ευέλικτο τρόπο και μπορεί να επεκταθεί».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ