Η συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ στις συνομιλίες για τη Συρία θα συζητηθεί όταν αυτές οι δύο χώρες σταματήσουν να υποστηρίζουν τους ενόπλους που μάχονται κατά της συριακής κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, απορρίπτοντας μια συμμετοχή τους στις επερχόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες στην Αστάνα.
"Όταν το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία σταματήσουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατία θα συζητήσουμε το θέμα της συμμετοχής τους στις συνομιλίες", μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο που έχει έδρα το Λίβανο Al-Mayadeen, επικαλούμενο δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Συρίας Φάισαλ Μεκντάντ.
Το Καζακστάν αναμένεται να φιλοξενήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες που θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα για τη Συρία με την υποστήριξη της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας. Η Ρωσία και το Ιράν είναι οι δύο κύριοι σύμμαχοι του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ η Τουρκία έχει υποστηρίξει την εξέγερση κατά του Άσαντ, όπως και η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.
Την ίδια ώρα ενόψει των συνομιλιών αυτών στην Αστάνα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα ότι οι συνέπειες της σύγκρουσης στη Συρία έχουν "γίνει υπερβολικά επικίνδυνες" για όλον τον κόσμο, κυρίως λόγω της τρομοκρατικής απειλής και ευχήθηκε οι προσεχείς αυτές διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε ένα "πάγωμα της σύγκρουσης".
Αναφερόμενος στην προοπτική αυτών των συνομιλιών που έχουν προγραμματιστεί για τις 23 Ιανουαρίου, ο νέος ΓΓ του ΟΗΕ επισήμανε ότι "θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τις προσπάθειες που γίνονται και να τις υποστηρίξουμε σθεναρά". "Προβλέπεται μια σύνοδος στην Αστάνα, ελπίζω ότι θα μπορέσει να οδηγήσει στην παγίωση μιας εκεχειρίας και σε ένα πάγωμα της σύγκρουσης", είπε σε δημοσιογράφους στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.
"Όταν βλέπουμε πόσο υποφέρει ο συριακός λαός, όταν βλέπουμε την καταστροφή της χώρας, όταν βλέπουμε τον καταστροφικό αντίκτυπο στην σταθερότητα της περιοχής, όταν βλέπουμε σήμερα την παγκόσμια απειλή της τρομοκρατίας που αντλεί την έμπνευσή της από τη σύγκρουση στη Συρία, θα πρέπει όλες οι χώρες που ασκούν μια επιρροή στους πρωταγωνιστές της σύγκρουσης να καταλάβουν ότι τώρα έχει απολύτως ουσιαστική σημασία να παραμερίσουν τις διαφορές τους", πρόσθεσε.
Οι χώρες πρέπει "να ενωθούν για να επανέλθει η ειρήνη επειδή οι συνέπειες αυτής της σύγκρουσης έχουν γίνει υπερβολικά επικίνδυνες για όλον τον κόσμο (...) Όλοι μας, όλοι υποφέρουμε σήμερα παντού στον κόσμο εξαιτίας της απειλής της τρομοκρατίας", επισήμανε και ζήτησε να δοθεί τέλος σε "αυτήν την τεράστια τραγωδία".
Ο Γκουτέρες επανέλαβε ότι επιδιώκει να έχει μια μεγαλύτερη "προσωπική ανάμειξη" στην διευθέτηση συγκρούσεων, κυρίως αυτής στην Συρία.
Εξάλλου απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε για τις επικρίσεις για τον ΟΗΕ που έχουν διατυπωθεί από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Γκουτέρες υπογράμμισε την πρόθεσή του να έχει εποικοδομητικές επαφές με τις ΗΠΑ "για να βρεθούν τα μέσα να υπάρξει μια θετική συνεργασία" και προέβαλε "αυτό που δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ για το γεγονός ότι ο ΟΗΕ έχει πάρα πολλές δυνατότητες".
Όμως, αναγνώρισε ο Γκουτέρες, "οφείλουμε να εργαστούμε για τη μεταρρύθμιση του ΟΗΕ ώστε να βεβαιωθούμε ότι οι δυνατότητες αυτές θα γίνουν πραγματικότητα".
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα ορκιστεί την Παρασκευή, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ο ΟΗΕ είναι μόνον ένα "κλαμπ για αυτούς που θέλουν να βρίσκονται και να περνάνε καλά".