Η διεθνής κοινότητα κλιμακώνει την πίεση κατά της Β. Κορέας

Η διεθνής κοινότητα κλιμακώνει την πίεση κατά της Β. Κορέας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να επιβάλει επιπλέον κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας μετά την εκτόξευση ενός βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, δήλωσε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Sinzo Abe.

«Συμφωνήσαμε να καλέσουμε τη διεθνή κοινότητα να ενισχύσει τις κυρώσεις της που έχουν στόχο να περιορίσουν περαιτέρω τη μεταφορά στοιχείων και τεχνολογιών, αλλά επίσης και χρημάτων στα βαλλιστικά και πυρηνικά πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας», τόνισε ο Tusk από τις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας για να του εκφράσει την καταδίκη του για την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου.

«Οι ενέργειες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας παραβιάζουν εντελώς πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και αποτελούν απειλή για την περιφερειακή και τη διεθνή ασφάλεια», δήλωσε ο Βρετανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού Marc Field.

«Καλώ το βορειοκορεάτικο καθεστώς να αλλάξει πορεία και να επικεντρωθεί στην ευημερία του λαού του, αντί για την παράνομη συνέχιση του βαλλιστικού και πυρηνικού του προγράμματος», πρόσθεσε.

Νωρίτερα σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Boris Johnson είχε χαρακτηρίσει «ριψοκίνδυνες» τις ενέργειες της Πιονγκγιάνγκ.

«Αυτό που κάνουν οι Βορειοκορεάτες είναι ριψοκίνδυνο, αδικαιολόγητο, παραβιάζει τις αποφάσεις (του ΟΗΕ)», τόνισε ο Τζόνσον μιλώντας στο BBC.

«Το πιο σημαντικό είναι η χώρα που έχει την πιο στενή οικονομική σχέση με τη Βόρεια Κορέα, δηλαδή η Κίνα, να εξακολουθήσει να ασκεί πίεση», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του το Πεκίνο ζήτησε σήμερα να αποφεύγονται «οι δηλώσεις και οι ενέργειες» που ενδέχεται να επιδεινώσουν την ένταση στην κορεατική χερσόνησο.

«Καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση αποφεύγοντας τις δηλώσεις και τις ενέργειες που ενδέχεται να επιδεινώσουν την ένταση και να εργαστούν από κοινού ώστε να αμβλυνθεί η ένταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.

Φυσικά, πρόσθεσε, η Κίνα «είναι ξεκάθαρα αντίθετη» στην εκτόξευση ενός διηπειρωτικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ.

A. Merkel: Kίνδυνος για την παγκόσμια ειρήνη η Πιονγκγιάνγκ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel επιβεβαίωσε την υποστήριξή της προς τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας  κατά την κρίση με τη βόρεια γείτονα της χώρας του. Η πίεση στη Βόρεια Κορέα θα πρέπει να διατηρηθεί και οι κυρώσεις θα πρέπει να αυξηθούν, δήλωσε η Merkel. Το θέμα περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της G20.

«Από τη Βόρεια Κορέα ξεκινά μια σημαντική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνομιλίας της με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κορέας Moon Jae-in. Το βορειοκορεάτικο καθεστώς συνεχίζει την πυρηνική πολιτική και τη δοκιμή πυραύλων, η οποία αντίκειται στο διεθνές δίκαιο. Επομένως, είναι σημαντικό τώρα να εξετάσουμε πώς η πίεση και η διατήρηση και επιβολή κυρώσεων μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω. «Αυτή είναι η επιθυμία μας», τόνισε η Merkel. «Η Γερμανία γνωρίζει από προσωπική εμπειρία τι σημαίνει η διαίρεση μιας χώρας. Και τι είδους χαρά προκύπτει από την ένωση», πρόσθεσε.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Γερμανία στέκεται στο πλευρό του κορεάτικου πληθυσμού και ιδιαιτέρως όταν πρόκειται να δείξουμε ξεκάθαρα ότι είμαστε κατά του προγράμματος των πυραύλων και των πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας και ότι αγωνιζόμαστε μαζί για την ειρήνη», δήλωσε η Merkel.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ