Φαίνεται ότι ορισμένοι δεν πιστεύουν στη Δικαιοσύνη. Ούτε στο Σύνταγμα και τους νόμους. Ακόμη, απομονώνουν φράσεις, κατά το δοκούν, προκειμένου να δημιουργηθεί μια λανθασμένη και παραπλανητική εντύπωση στο κοινό.
Ο λόγος για τον βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, γιατρό και πρώην υπουργό Υγείας, κ. Παύλο Πολάκη, ο οποίος σε ανάρτηση του στο Facebook όχι μόνο παραποιεί απόσπασμα από την ομιλία της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αλλά ταυτόχρονα την ειρωνεύεται.
Ο κ. Πολάκης απομόνωσε τη φράση «Η Δικαιοσύνη δεν απονέμεται με βάση το κοινό περί δικαίου αίσθημα…» και απάντησε με τη φράση “«Όχι, απονέμεται με βάση τις σχέσεις των κατηγορουμένων με ισχυρούς και διαπλεκόμενους διεφθαρμένους…κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας».
Και συνεχίζοντας, προσθέτει: “Κρίμα και χαράμι η ψήφος που σου δώσαμε”, μιλώντας εξ ονόματος του συνόλου των μελών του κόμματος του και εννοώντας προφανώς την ψήφο που της έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διαδικασία της εκλογής της, το 2020.
Πέραν, λοιπόν, της συνήθους και προσφιλούς τακτικής κάποιων να παραφράζουν ή να απομονώνουν φράσεις άλλων προκειμένου να στηρίξουν τα όποια επιχειρήματα τους, στην προκειμένη περίπτωση επεισέρχεται και ένα άλλο, πολύ σοβαρό θέμα.
Αυτό του σεβασμού και της τήρησης του Συντάγματος και των νόμων.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία της επεσήμανε: «Ο λαϊκισμός ριζώνει στις αντιφάσεις και τις ανισότητες, αμφισβητώντας ανοικτά τις βασικές αρχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Υπονομεύει τη διάκριση των εξουσιών και την ισορροπία του πολιτεύματος.
Τα θεσμικά αντίβαρα, όμως, είναι θεμέλια του Κράτους Δικαίου και δεν υποτάσσονται στις πλειοψηφίες και τους εφήμερους συσχετισμούς. Η δικαιοσύνη δεν απονέμεται με βάση το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους.
Οι δικαστές απολαμβάνουν τις εγγυήσεις του λειτουργήματός τους και οφείλουν να είναι ανεξάρτητοι και αμερόληπτοι, διαφυλάσσοντας το κύρος και την αποστολή τους. Κρίνονται για τις αποφάσεις τους, δεν στοχοποιούνται. Ο διχαστικός λόγος αδικεί τη δημόσια σφαίρα και δεν υπηρετεί τη δημοκρατία μας».
Είναι πολύ επικίνδυνο για τη Δημοκρατία, όπως έχει εδραιωθεί στη χώρα μας τα τελευταία 48 χρόνια, να υπάρχουν πολίτες που να μην πιστεύουν στο Σύνταγμα και στους νόμους, ειδικά, μάλιστα όταν έχουν ορκιστεί να τα τηρούν.
Η μη πίστη και υπακοή στο Σύνταγμα και τους νόμους, ειδικά όταν πρόκειται για τη Δικαιοσύνη, οδηγεί σε φαινόμενα και συμπεριφορές προηγούμενων αιώνων. Αυτοδικίες, νόμος Λιντς, λαϊκά δικαστήρια και καταδίκες με συνοπτικές διαδικασίες. Διαδικασίες που ίσχυσαν και την περίοδο της δικτατορίας με φίμωση του Τύπου, διαρκή στρατοδικεία, συλλήψεις και φυλακίσεις χωρίς δίκες, εξορίες κλπ.
Αυτή, λοιπόν, τη Δημοκρατία θέλουν ορισμένοι;
Μια Δημοκρατία χωρίς σεβασμό και τήρηση του Συντάγματος και των νόμων;
Τότε γιατί να εορτάζουμε επέτειο για την αποκατάσταση της;