Η Ελλάδα θα δανείζεται φθηνότερα από τις ΗΠΑ έως το 2024

Η Ελλάδα θα δανείζεται φθηνότερα από τις ΗΠΑ έως το 2024

Ένα από τα περίεργα των αγορών κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι η πτώση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας σε επίπεδα χαμηλότερα από των Ηνωμένων Πολιτειών, που είναι η ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη.

Αυτό συμβαίνει για αρκετούς λόγους που σχετίζονται κυρίως με τα προγράμματα αγοράς ομολόγων της Fed και της ΕΚΤ, ενώ ρόλο παίζει και το γεγονός ότι τα αμερικανικά ομόλογα είναι κάτι παραπάνω από ένα asset, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να επηρεάζονται από ένα μείγμα διαφορετικών παραγόντων.

Και φυσικά, η εν λόγω «στρέβλωση» σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα ξαφνικά έγινε «παράδεισος».

Όπως και να έχει, η εξέλιξη αυτή εξυπηρετεί στο μέγιστο βαθμό την στόχευση του ελληνικού δημοσίου και ταυτόχρονα ικανοποιεί την ανάγκη της χώρας μας να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη της οικονομίας, καθιστώντας ομαλότερη την μετάβαση στη μετά την πανδημία εποχή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών που εξειδικεύονται στην αγορά ομολόγων, είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να απολαμβάνει χαμηλότερο κόστος δανεισμού - όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στην απόδοση του 10ετούς τίτλου - από τις ΗΠΑ, έως το 2024.

Ας δούμε πως οδηγούνται οι αναλυτές σε αυτή την εκτίμηση. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παγκοσμίως, με επίκεντρο φυσικά τους αμερικανικούς τίτλους, εμφανίζουν αυξητική τάση τελευταία. Την ίδια ώρα, η ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται να σημειώσει ισχυρότερη ανάκαμψη στους επόμενους μήνες καθώς επιταχύνονται οι εμβολιασμοί.

Παρ' όλα αυτά, οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης αναμένεται να κινηθούν οριακά έως ελαφρώς ανοδικά και γενικότερα προβλέπεται να ενισχυθούν λιγότερο από τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, τουλάχιστον έως το τέλος του 2023, για τρεις λόγους.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη δεν είναι τόσο καλές όσο στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Capital Economics, η οικονομία της Ευρωζώνης θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου του 2022, όταν η αμερικανική οικονομία είναι ένα βήμα πριν το καταφέρει.

Επομένως, η Ευρωζώνη βρίσκεται 1 χρόνο πίσω σε ό,τι αφορά την πλήρη ανάκαμψη. Αυτό οφείλεται τόσο στις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στους εμβολιασμούς όσο και στα «φτωχά» σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, δημοσιονομικά πακέτα στήριξης που αποφάσισαν οι Βρυξέλλες.

Έτσι τα επιτόκια στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθούν πολύ νωρίτερα απ' ότι στην Ευρώπη.

Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με τον πρώτο. Η ΕΚΤ είναι λογικό να μη βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκια όσο θα βλέπει ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι εύθραυστη, ενώ στη Fed εξετάζεται ήδη το σενάριο αύξησης των επιτοκίων από τη στιγμή που η οικονομική ανάκαμψη είναι ισχυρή.

Τρίτον, οι αγορές σήμερα προεξοφλούν ότι η πρώτη αύξηση επιτοκίων (αρχικά του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων) από την ΕΚΤ θα γίνει προς τα τέλη του 2022.

Όμως όλα θα κριθούν από τον πληθωρισμό. Αν ο πληθωρισμός δεν καταφέρει να ανέλθει στο 2% σύντομα ή και να το ξεπεράσει κατά πολύ, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα συνεχιστεί για ολόκληρο το 2022, όπως εκτιμά η Capital Economics και τα επιτόκια θα παραμείνουν κολλημένα κοντά στα τρέχοντα επίπεδα για χρόνια.

Επομένως, η χώρα μας έχει μπροστά της ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας, το οποίο έχει ανοίξει εδώ και περίπου 14 μήνες.

Τα ελληνικά ομόλογα ήταν από τους πρωταγωνιστές παγκοσμίως σε ό,τι αφορά την επίδοση του 2020, καθώς από τη στιγμή που η ΕΚΤ αποφάσισε να τα συμπεριλάβει στο QE Πανδημίας, τον Μάρτιο του περασμένου έτους, η απόδοση του 10ετούς «γκρεμίστηκε» από το 4% στο 0,98% σήμερα.

Μέσα στο 2021 οι ελληνικοί τίτλοι συνεχίζουν τον «πρωταθλητισμό».

Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν σημειώσει τη μικρότερη άνοδο από την αρχή του έτους, μαζί με τα γερμανικά και τα ιταλικά ομόλογα.

Πηγή: Refinitiv, Capital Economics