Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι από τον Μάρτιο σκοπεύει να επαναπροωθεί στην Ελλάδα τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στο έδαφός της προερχόμενοι από το ελληνικό έδαφος, θέτοντας σε ισχύ τη Συνθήκη του Δουβλίνου.
Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Thomas de Maiziere ζήτησε από την ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες (BAMF) να εφαρμόζει από τις 15 Μαρτίου την ευρωπαϊκή Συνθήκη του Δουβλίνου, η οποία προβλέπει την εξέταση της αίτησης για παροχή ασύλου από την πρώτη χώρα της ΕΕ στην οποία φτάνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, κυρίως δηλαδή η Ελλάδα και η Ιταλία.
«Βάσει της σύστασης της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, η Γερμανία εκτιμά σήμερα ότι οι επαναπροωθήσεις αυτές θα είναι δυνατές από τις 15 Μαρτίου», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Tobias Plate στο AFP.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει στις 8 Δεκεμβρίου να τεθεί και πάλι σε ισχύ η Συνθήκη του Δουβλίνου για τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στην Ελλάδα παράτυπα, με εξαίρεση τους ασυνόδευτους ανήλικους. Το μέτρο αυτό είχε ανασταλεί το 2011 εξαιτίας των κακών συνθηκών υποδοχής των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.
Κριτική των διεθνών οργανώσεων στα γερμανικά σχέδια
Για άσχημες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα κάνουν λόγο και πάλι ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως μετέδωσε η Deutsche Welle. Τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης για την επαναπροώθηση προσφύγων επικρίνει η γερμανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση αρωγής προσφύγων Pro Asyl κάνοντας λόγο για επιπλέον χτύπημα στο ελληνικό σύστημα απονομής ασύλου.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ (UNHCR) στην Αθήνα Ρόλαντ Σένμπαουερ δήλωσε στην εφημερίδα της Φρανκφούρτης ότι στο επόμενο διάστημα δεν είναι ούτως ή άλλως δυνατή η επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Πρόσθεσε μάλιστα ότι τα προσφυγικά καταλύματα βρίσκονται σε «άσχημη κατάσταση» και ότι οι πρόσφυγες αναγκάζονται να «ζουν στο χιόνι και τη λάσπη». Επιπλέον τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διασφαλίσει τόσο ένα αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, όσο και την εξέταση του αιτήματος ασύλου σε λογικό χρονικό διάστημα. Και οι δύο προϋποθέσεις δεν πληρούνται σε πολλές περιπτώσεις στην παρούσα φάση, καταλήγει ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμα:
- Σκηνίτες στα χιόνια. Θύματα μόνο του καιρού;
- ΕΕ: Η Ελλάδα η πιο ωφελημένη χώρα από τις χρηματοδοτήσεις για το προσφυγικό
- Αρνούνται οι πρόσφυγες στη Μυτιλήνη να μεταφερθούν στο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού
- Τη μεταφορά των προσφύγων εκτός των νησιών ζητά η Διεθνής Αμνηστία