Η Ιταλία ενημέρωσε την Κομισιόν για «αφόρητη κατάσταση με την διαχείριση του μεταναστευτικού»

Η Ιταλία ενημέρωσε την Κομισιόν για «αφόρητη κατάσταση με την διαχείριση του μεταναστευτικού»

Ο Ιταλικός Τύπος αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Ρώμης ζήτησε από τον μόνιμο εκπρόσωπό της στις Βρυξέλλες να θέσει επίσημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το θέμα των αποβιβάσεων μεταναστών και προσφύγων στα λιμάνια της Ιταλίας. Πηγές της κυβέρνησης Τζεντιλόνι αναφέρουν ότι υπογραμμίσθηκε με έμφαση στην Κομισιόν πως είναι πλέον αφόρητο να μεταφέρονται όλοι οι μετανάστες και πρόσφυγες που διασώζονται στην Μεσόγειο, σε ιταλικά λιμάνια.

Σύμφωνα με την διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας La Repubblica, η στάση της κυβέρνησης Τζεντιλόνι είναι ότι η Ιταλία θα συνεχίσει να σώζει τις ζωές των ανθρώπων που κινδυνεύουν να πνιγούν κατά τον διάπλου της Μεσογείου, αλλά η βοήθεια της Ευρώπης δεν μπορεί να περιορίζεται πλέον μόνον στις επιχειρήσεις διάσωσης στην θάλασσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ιταλίας στην ΕΕ συναντήθηκε πριν από περίπου δυο ώρες με τον επίτροπο αρμόδιο για το μεταναστευτικό Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τον οποίο και συζήτησε το όλο θέμα.

Από την συνάντηση, όπως διαρρέει, προέκυψε ότι το μεταναστευτικό και η κατανομή των βαρών θα συζητηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στο Τάλιν, με τη συμμετοχή του Δ. Αβραμόπουλου. Ο επίτροπος επανέλαβε ότι οι Βρυξέλλες καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την στήριξη της Ιταλίας και της Ελλάδας (οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή σε ό,τι αφορά την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών) προσθέτοντας ότι, αν χρειασθεί, η στήριξη αυτή μπορεί να γίνει ακόμη ουσιαστικότερη. Υπενθύμισε μάλιστα ότι την τελευταία διετία η βελτίωση της ανθρώπινης και πρακτικής διαχείρισης του μεταναστευτικού αποτέλεσε, για τον ίδιο, κύρια προτεραιότητα.

Στο μεταξύ, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Μάρκο Μινίτι επέστρεψε από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να παρακολουθήσει από κοντά την εξέλιξη της κατάστασης. Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες έφτασαν στα λιμάνια της Ιταλίας πάνω από δέκα χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες. Σύμφωνα με τον Τύπο, αν δεν υπάρξει μια κάποια λύση, δεν αποκλείεται να αποφασιστεί μερικό ή και ολικό κλείσιμο των λιμένων της χώρας για τις μονάδες των μη κυβερνητικών οργανώσεων, αλλά και της Frontex, ώστε τα πλοία που μεταφέρουν τους μετανάστες να αναγκασθούν να κατευθυνθούν προς λιμάνια άλλων χωρών της Ένωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ