Η Κίνα πρόκειται να αυξήσει στο διπλάσιο τον αριθμό των ασθενών με AIDS στους οποίους παρέχει φροντίδα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η οποία φιλοδοξεί να αυξήσει την προσφυγή σε αυτές τις αρχαίες πρακτικές που δεν είναι τόσο δαπανηρές.
Η παραδοσιακή ιατρική είναι μία από τις μεθόδους που προωθεί το πενταετές πλάνο των αρχών κατά του AIDS, πλάι στη σύγχρονη ιατρική.
"Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με AIDS και αντιμετωπίζονται με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική θα πρέπει να διπλασιαστεί σε σχέση με το 2015", ανέφερε την Κυριακή (χθες) η κυβέρνηση στην ιστοσελίδα της.
Οι υπηρεσίες παραδοσιακής ιατρικής καλούνται να συνεργαστούν με τους επίσημους οργανισμούς υγείας προκειμένου "να εξεύρουν ένα θεραπευτικό σχήμα που θα συνδυάζει την παραδοσιακή κινεζική ιατρική με τη δυτική ιατρική".
Μια έκκληση που συμβαδίζει με μια συνολική εκστρατεία της κυβέρνησης η οποία έχει στόχο την αύξηση της χρήσης της παραδοσιακής ιατρικής στην Κίνα. Ηλικίας πολλών χιλιετιών, η τελευταία περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο φάρμακα (κυρίως φυτικής προέλευσης), μασάζ, βελονισμό ή ακόμη τσικόνγκ (παραδοσιακή γυμναστική).
Η συμβολή της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής αποτελεί συχνά αντικείμενο διαμάχης. Τον Ιανουάριο, μια μελέτη σουηδών γιατρών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο βελονισμός μοιάζει να μειώνει τους κολικούς των μωρών. Όμως τα αποτελέσματα αμφισβητήθηκαν από άλλους δυτικούς επιστήμονες.
Στα τέλη Δεκεμβρίου η Κίνα ενέκρινε τον πρώτο νόμο για την παραδοσιακή ιατρική: στο εξής, οι επαγγελματίες της χώρας θα μπορούν πιο εύκολα να αποκτούν άδεια και να ανοίγουν κλινικές.
Στην Κίνα υπάρχουν περίπου 450.000 επαγγελματίες που ασκούν την παραδοσιακή ιατρική, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Η κυβέρνηση βλέπει κυρίως σε αυτές τις πρακτικές μια εναλλακτική λιγότερο δαπανηρή και λιγότερο παρεμβατική από τη σύγχρονη ιατρική.
Το νέο σχέδιο κατά του AIDS έχει εξάλλου σκοπό να μειώσει κατά τουλάχιστον 10% τις "ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές συμπεριφορές που συνδέονται με το AIDS" και να μειώσει σε ποσοστό μικρότερο του 4% το ποσοστό της μετάδοσης του ιού από τη μητέρα στο παιδί.
Στα τέλη του 2014, η Κίνα αριθμούσε συνολικά 501.000 ασθενείς ή φορείς του ιού HIV, σύμφωνα με επίσημη καταμέτρηση που περιελήφθη σε έκθεση του ΟΗΕ το 2015.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ