Η Μαδρίτη θα «πιέσει» την Καταλονία διευκολύνοντας την αλλαγή έδρας των επιχειρήσεων

Η Μαδρίτη θα «πιέσει» την Καταλονία διευκολύνοντας την αλλαγή έδρας των επιχειρήσεων

Με τη μονομερή ανακήρυξη της Καταλονία ως αυτόνομη περιοχή από το Κοινοβούλιο της περιοχής την προσεχή Δευτέρα να παραμένει ακόμη άγνωστος παράγοντας, μετά την απαγόρευση της ολομέλειάς του από το Συνταγματικό Δικαστήριο, η αναμενόμενη τριπλή, οικονομική, νομική και πολιτική πίεση στην 'Γκοβέρν' αγγίζει το έπακρό της, καθώς ήδη αρχίζουν να φυλλοροούν οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι τράπεζες από την βορειοανατολική αυτή επαρχία και η κυβέρνηση του Mariano Rajoy ετοιμάζεται να τις διευκολύνει νομοθετικά.

Στο σημερινό, εβδομαδιαίο, υπουργικό συμβούλιο η συντηρητική κυβέρνηση θα εξετάσει τα μέτρα για να αντιμετωπισθεί η μονομερής πορεία της Καταλονία προς την ανεξαρτησία, με κυριότερο αυτό της μεταβολής του νόμου περί εταιρειών, ώστε να διευκολύνονται οι επιχειρήσεις (και ιδίως οι τράπεζες) να αλλάζουν την έδρα τους χωρίς να χρειάζεται να την υποβάλουν πρώτα για έγκριση στους μετόχους.

Μία τέτοια απόφαση θα έλυνε τα χέρια στην μεγάλη καταλανική τράπεζα La Caixa να μεταφέρει την έδρα της στην Πάλμα της Μαγιόρκας, έπειτα κι από την αποδημία στο Αλικάντε της έτερης μεγάλης τράπεζας Sabadell, της οποίας όμως το καταστατικό ήδη είχε ενσωματώσει μία σχετική τροποποίηση του νόμου περί κεφαλαιακών επιχειρήσεων που είχε δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το 2015.

Ο υπουργός Ενέργειας, Τουρισμού και Ψηφιακής Πολιτικής Alvaro Nadal δήλωσε χθες πως η προκλητική στάση των Καταλανών αυτονομιστών «εξαναγκάζει» τις μεγάλες εταιρείες να αλλάξουν έδρα, εξαιτίας της «μεγάλης αβεβαιότητας» που δημιουργείται στην περιοχή, κάτι που αποτελεί «ζοφερό» παράγοντα για όλη την οικονομία, καθώς «βάζει σε κίνδυνο την προσπάθεια και την δουλειά που έχουν βάλει ολάκερες γενιές» στην ανάπτυξη της βιομηχανίας στην Ισπανία, στην οποία ξεκίνησαν με αργοπορία οι επαναστάσεις σε πολλούς τομείς της παραγωγής, που σε άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου ήδη έχουν ολοκληρωθεί.

Η προβλεπόμενη νομοθετική τροποποίηση για την αλλαγή έδρας κατά πάσα πιθανότητα θα προβλέπει ότι η απόφαση αυτή μπορεί να ληφθεί από το ΔΣ της εταιρείας και δε χρειάζεται η άμεση επικύρωσή της από την συνέλευση των μετόχων, η οποία μπορεί να συγκληθεί σε βάθος χρόνου. Με βάση αυτήν την τροποποίηση δίνεται η ευκαιρία στην Caixa, αφ'ενός να αλλάξει έδρα κι αφ' ετέρου να μπορέσει να μεταβάλει το εσωτερικό της καταστατικό με βάση την αλλαγή τούτη, προτού συγκαλέσει την συνέλευση των μετόχων.

Εξόν όμως από τις τράπεζες και άλλες μεγάλες καταλανικές εταιρείες ανακοίνωσαν τη φυγή τους, ή ότι την ετοιμάζουν. Η μεγάλη ασφαλιστική Catalana Occident ανακοίνωσε πως παρακολουθεί με «προσοχή» τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να λάβει αποφάσεις «με γνώμονα την πορεία των γεγονότων», ενώ ήδη η πρωτοπόρα μεγάλη εταιρεία βιοτεχνολογίας Oryzon ανακοίνωσε πως μεταφέρει την έδρα της στο Κορνελιά της Μαδρίτης. Τη Μαδρίτη επέλεξε για να μεταφέρει την έδρα της και η ιστορική κλωστοϋφαντουργία DOGI, leader στον τομέα της στην Ευρώπη.

Παράλληλα, άλλοι τομείς της καταλανικής βιομηχανίας, όπως ο αγροτοδιατροφικός και η οινοποιεία φοβούνται το ενδεχόμενο μποϊκοτάζ τους στην υπόλοιπη Ισπανία (όπως είχε συμβεί με σχεδόν καταστροφικά αποτελέσματα μετά το δημοψήφισμα του 2014). Ήδη η μεγάλη οινοποιεία Codorniu (έτος ίδρυσης το 1551) με σχετική της ανακοίνωση τονίζει πως είναι ευθύνη των ίδιων των εταιρειών να «προσμετρήσουν τον οικονομικό κίνδυνο που υπάρχει» και να λάβουν αποφάσεις, ενώ εξέφρασε τη θλίψη της γιατί στην παρούσα πολιτική κρίση είναι οι επιχειρήσεις εκείνες που καλούνται να πληρώσουν το τίμημα. Η ίδια η εταιρεία δηλώνει πως είναι μία «καταλανική κι επίσης ισπανική» επιχείρηση και θλίβεται που οι οπαδοί της ανεξαρτησίας έδρασαν σάμπως κανείς άλλος δεν ενεπλέκτο και δεν θα επηρεαζόταν από τη διαδικασία τούτη.

Απέναντι στην απειλή για επιχειρηματική αιμορραγία, η καταλανική κυβέρνηση τηρεί στάση υποβάθμισης των εξελίξεων. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και σύμβουλος (υπουργός) Οικονομικών Oriol Junqueras αρκέσθηκε να απαντήσει ένα απλό «θα δούμε», στην ερώτηση για το τι πιστεύει ότι θα συμβεί με τις επιχειρήσεις, ενώ ο σύμβουλος Επιχειρηματικότητας και Τεχνογνωσίας Sandi Vila συγκάλεσε εκτάκτως τους συνεργάτες του για να συσταθεί μία επιτροπή για την αντιμετώπιση της διαφυγής επιχειρήσεων, ενώ ξεκίνησε έναν μαραθώνιο επαφών με όλες τις εταιρείες που φοβούνται την πτώση των πωλήσεών τους και το μποϊκοτάζ, που ήδη έχει αρχίσει να κυκλοφορεί ως ιδέα μεταξύ των χρηστών στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης στην υπόλοιπη Ισπανία.

Την ίδια στιγμή έχει πολλαπλασιασθεί από την περασμένη Κυριακή ο αριθμός των εταιρειών και άλλων νομικών προσώπων που ζητούν συμβουλές από δικηγορικά γραφεία σχετικά με το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας τους σε άλλες περιοχές, αλλά και από άλλες εταιρείες που έχουν τον κύκλο δραστηριοτήτων τους στην Καταλονία και θέλουν να πληροφορηθούν τι σημασία μπορεί να έχει από νομικής κι επιχειρηματικής πλευράς γι'' αυτούς η διαδικασία που έχει δρομολογηθεί μετά το δημοψήφισμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ