Ένα όργανο-κλειδί της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) τάχθηκε με ψήφισμά του τη Δευτέρα υπέρ της αναστολής της αναγνώρισης του Ισραήλ, κάτι που εάν εφαρμοστεί θα καταστρέψει ένα από τα θεμέλια της –ημιθανούς– ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών.
Η πρόταση έγινε μετά τη διήμερη, σπάνια συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της ΟΑΠ, κορυφαίου οργάνου αυτής της οργάνωσης, που αναγνωρίζεται διεθνώς ότι εκπροσωπεί όλες τις παλαιστινιακές παρατάξεις.
Η συνεδρίαση, στην οποία πήρε μέρος ο παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmoud Abbas, συγκλήθηκε εκτάκτως για να συζητηθεί η αντίδραση στην απόφαση που ανακοίνωσε την 6η Δεκεμβρίου 2017 ο αμερικανός πρόεδρος Donald Trump να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, κίνηση που για τους Παλαιστίνιους αποτελεί βαρύ πλήγμα στην υπόθεσή τους.
Ανοίγοντας τις εργασίες του ΚΣ της ΟΑΠ την Κυριακή, ο Abbas –ο οποίος υπερψήφισε την απόφαση– χαρακτήρισε «χαστούκι του αιώνα» την απόφαση και την ειρηνευτική πρωτοβουλία που εξήγγειλε ο Trump.
Με το ψήφισμα, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΟΑΠ «εξουσιοδοτεί την Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΑΠ να αναστείλει την αναγνώριση του Ισραήλ, ωσότου αυτό το τελευταίο να αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967, να ακυρώσει την προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και να αναστείλει τις εποικιστικές δραστηριότητές του» στα κατεχόμενα, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Το κείμενο εγκρίθηκε με 74 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 12 αποχές, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η Εκτελεστική Επιτροπή, της οποίας ηγείται ο Abbas, είναι το μόνο όργανο που παίρνει δεσμευτικές αποφάσεις εξ ονόματος των Παλαιστινίων εντός των ορίων της ειρηνευτικής διαδικασίας με το Ισραήλ. Το 2015 πάντως, ένα κείμενο που ψήφισε το ΚΣ της ΟΑΠ υπέρ της διακοπής της συνεργασίας με το Ισραήλ ως προς την ασφάλεια δεν εφαρμόστηκε.
Πριν από την ψηφοφορία το βράδυ της Δευτέρας, μια οργισμένη ομιλία του 82χρονου Abbas είχε δώσει, ήδη από την Κυριακή, τον τόνο. «Η συμφωνία του αιώνα μεταμορφώθηκε στο χαστούκι του αιώνα», κατήγγειλε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, αναφερόμενος στη διακηρυγμένη πρόθεση του Trump να μεσολαβήσει για να υπάρξει «οριστική συμφωνία» μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.
Οι ΗΠΑ υπό τον Trump δεν έχουν πλέον ρόλο μεσολαβητή, οι Παλαιστίνιοι απορρίπτουν εκ προοιμίου το σχέδιο που η Ουάσινγκτον θα παρουσιάσει κάποια στιγμή –παραμένει άγνωστο το πότε– και όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, διεμήνυσε ο Abbas. «Δεν υπάρχει πια Όσλο», και για αυτό ευθύνεται το Ισραήλ, πρόσθεσε, αναφερόμενος στη διαδικασία του 1993 η οποία, στη θεωρία, άνοιγε τον δρόμο για την ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων.
Δεκαεπτά Παλαιστίνιοι –ο αριθμός τους αυξήθηκε τη Δευτέρα– έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια μετά την ανακοίνωση της απόφασης του αμερικανού προέδρου την 6η Δεκεμβρίου.
Αντιδρώντας στην ομιλία του Abbas ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Avigdor Lieberman έκρινε πως ο παλαιστίνιος πρόεδρος έχει «χάσει το μυαλό του». Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu, ο οποίος βρίσκεται στην Ινδία για μια επίσημη επίσκεψη, δήλωσε ότι με την ομιλία αυτή έπεσαν «οι μάσκες», αφού ο Abbas «είπε την αλήθεια που δεν έχω πάψει να επαναλαμβάνω εδώ και πολλά χρόνια: η σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους οφείλεται στη μόνιμη άρνησή τους να αναγνωρίσουν το Εβραϊκό Κράτος όποια κι αν είναι τα σύνορά του».
Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον έχει απειλήσει να διακόψει την οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους διότι αρνούνται να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Οι Παλαιστίνιοι έχουν διακόψει κάθε επαφή με την κυβέρνηση Trump. Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Mike Pence θα επισκεφθεί το Ισραήλ την επόμενη εβδομάδα — αλλά δεν πρόκειται να δει κανέναν παλαιστίνιο ηγέτη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ