Μπορεί η Ρωσία να προσπαθεί να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις για αγαθά υψηλής τεχνολογίας που αφορούν στους στρατιωτικούς σκοπούς και τον ενεργειακό της τομέα, όπως και να αποκτήσει διεθνή χρηματοδότηση, αλλά αποτυγχάνει. Αυτό, καθότι, μετά τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, η Ευρώπη, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Βρετανία έχουν επιβάλει στη Μόσχα κυρώσεις ώστε να μπλοκάρεται η πρόσβαση της στα δικά της συναλλαγματικά αποθέματα, στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στην προηγμένη δυτική τεχνολογία -στόχος αυτών των κυρώσεων, να περιοριστεί η δυνατότητα του Κρεμλίνου να χρηματοδοτεί τον πόλεμο.
Οι κυρώσεις λειτουργούν και αυτό φαίνεται από τα προϊόντα που χρησιμοποιεί πλέον η Ρωσία. Σε μεγάλο βαθμό έχουν υποκατασταθεί «με προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας: ηλεκτρονικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης να χρησιμοποιούνται για στρατιωτικού επιπέδου εξοπλισμό στόχευσης και επικοινωνιών», δήλωσε σήμερα ο συντονιστής κυρώσεων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζέιμς Ο'Μπράιαν.
Ο Πούτιν και η ΕΕ
Ακόμη και εάν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ισχυρίζεται ότι ο οικονομικός «αστραπιαίος πόλεμος» της Δύσης απέτυχε, έχει παραδεχτεί ότι έχει προκληθεί ζημιά στην οικονομία του, ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ ανησυχούν για το ότι η Κίνα ή η Ινδία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη Μόσχα να παρακάμψει τις κυρώσεις, πουλώντας εξοπλισμό διπλής χρήσης που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά ο Ο’ Μπράιαν δήλωσε ότι η Ρωσία προσπάθησε και απέτυχε να αποκτήσει τέτοιου είδους εξοπλισμό με αυτόν τον τρόπο.