Πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στους δρόμους της Καταλονίας, διαμαρτυρόμενοι κατά της κεντρικής κυβέρνησης για την αστυνομική βία που σημάδεψε το πολύκροτο δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης της Κυριακής, ενώ έκτακτο διάγγελμα θα πραγματοποιήσει στις 22:00 ώρα Ελλάδος ο βασιλιάς Φίλιππος.
Τουλάχιστον 24 διαφορετικές πορείες βρίσκονται σε εξέλιξη από το πρωί, προκαλώντας οδοφράγματα σε κεντρικούς οδικούς άξονες. Οι διαδηλωτές πολιόρκησαν κτήρια όπου στεγάζονται δυνάμεις της εθνικής Αστυνομίας, οι οποίες είχαν σταλεί στην Καταλονία ώστε να εμποδίσουν το δημοψήφισμα.
Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών Juan Ignacio Zoido κατηγόρησε την αποσχιστική τοπική κυβέρνηση ότι ενθαρρύνει κινητοποιήσεις εναντίον της εθνικής Αστυνομίας.
Ο κ. Zoido απέδωσε προσωπικά την ευθύνη για τις διαμαρτυρίες στον πρόεδρο της Καταλονίας Carles Puigdemont, και χαρακτήρισε την ενθάρρυνση τέτοιων διαδηλώσεων ένδειξη «μίσους» και «απολυταρχισμού».
Τουλάχιστον 893 πολίτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συμπλοκών με αστυνομικούς την Κυριακή, σύμφωνα με τις καταλανικές Αρχές. Οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν εντολή να μην επιτρέψουν την ψηφοφορία, η οποία έχει κριθεί αντισυνταγματική από το ανώτατο δικαστήριο.
Στις συμπλοκές συμμετείχαν άνδρες των δύο εθνικών δυνάμεων ασφαλείας της Ισπανίας, της Αστυνομίας και της Χωροφυλακής. Η Μαδρίτη έστειλε χιλιάδες μέλη των δύο σωμάτων στην Καταλονία πριν το δημοψήφισμα λόγω της εύλογης όπως αποδείχτηκε εκτίμησης ότι τοπική αστυνομία, η Mossos d''Esquadra, δεν θα εκτελούσε τις δικαστικές εντολές για παρεμπόδιση του δημοψηφίσματος.
Τις σημερινές διαμαρτυρίες στηρίζει και η ποδοσφαιρική ομάδα της Μπαρτσελόνα, η οποία συμβολικά ακύρωσε τη σημερινή προπόνηση και έκλεισε τα γραφεία της. Παραπλήσια στάση τήρησαν και δύο ακόμα σύλλογοι, η Χιρόνα και η Εσπανιόλ.
Παρά τη βία και την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου κατά του δημοψηφίσματος, περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν, με την τοπική κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι περίπου το 90% τάχθηκε υπέρ της απόσχισης από την Ισπανία. Τα επίσημα τελικά αποτελέσματα δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί.
Ωστόσο, η συμμετοχή ήταν σχετικά χαμηλή, 42%, γεγονός που μπορεί να αποδυναμώσει τη θέση του κ. Puigdemont.
Το μεγάλο ερώτημα είναι ποια θα είναι τα επόμενα βήματα.
Ο κ. Puigdemont έχει ζητήσει ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση για διαπραγματεύσεις με τη Μαδρίτη, υποστηρίζοντας ότι δεν θέλει «τραυματική» απόσχιση αλλά μία νέα συνεννόηση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ωστόσο έχει διαμηνύσει ότι θεωρεί το δημοψήφισμα εσωτερική υπόθεση που δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά της.
Ο πρωθυπουργός Mariano Rajoy, που ηγείται μειοψηφικής κυβέρνησης, προσπαθεί να σχηματίσει κοινό μέτωπο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις.
Πηγή: skai.gr