Η Ελλάδα ενεργοποίησε τo σύστημα αεράμυνας S-300, σε κοινή αεροπορική άσκηση με το Ισραήλ τον προηγούμενο Απρίλιο και Μάιο, προκειμένου η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία να αποκτήσει πρόσβαση στον τρόπο λειτουργίας του συστήματος και να αναπτύξει μεθόδους αντιμετώπισής του, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.
Οι μυστικές ασκήσεις του Ισραήλ με το αντιπυραυλικό σύστημα S-300 έχουν στόχο να διασπάσουν την "ασπίδα" ενός συστήματος, το οποίο έχει τη δυνατότητα να περιορίσει την ικανότητα του Ισραήλ να πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράν, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.
Η ενεργοποίηση των ελληνικών S-300 έδωσε την ευκαιρία στα αεροσκάφη των Ισραηλινών να δοκιμάσουν την προηγμένης τεχνολογίας δυνατότητα του συστήματος στον εντοπισμό αεροδυναμικών στόχων όπως και -σχεδόν "αόρατων"- βλημάτων που πετούν σε χαμηλά υψόμετρα και σε δύσκολες συνθήκες από πλευράς παρεμβολών.
Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που επικαλέιται το Reuters, η Ελλάδα προχώρησε σε ενεργοποίηση των S-300 μετά από αίτημα των ΗΠΑ, βασικού συμμάχου του Ισραήλ. Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί κατά πόσο το Ισραήλ κοινοποίησε τα ευρήματά του στους συμμάχους του.
Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, ερωτώμενος για το αν το σύστημα λειτουργούσε κατά τις κοινές ασκήσεις της Ελλάδας – Ισραήλ, δήλωσε πως «αυτή τη στιγμή το σύστημα S-300 δεν είναι σε λειτουργία». Μάλιστα πρόσθεσε ότι γενική πολιτική της Ελλάδας είναι να μην επιτρέπει σε άλλες χώρες να δοκιμάζουν τις δυνατότητες των συστημάτων της.
Όπως υπενθυμίζει το Reuters, το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-300, που είχε αγοράσει η Κύπρος πριν από 18 χρόνια, βρίσκεται τώρα στην Κρήτη. Η πρώτη δοκιμαστική βολή των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς S-300 είχε πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της άσκησης «Λευκός Αετός 2013» στο Πεδίο Βολής Κρήτης στα Χανιά.
Το σύστημα S-300 κατασκευάστηκε από τους Ρώσους ως απάντηση στο Defense Advanced Research Projects των ΗΠΑ. Εμφανίστηκε πρώτη φορά κατά την περίοδο του Ψυχρού πολέμου το 1979 και πλέον έχει αναπτυχθεί από τη Ρωσία στη Μέση Ανατολή.